Beč dobija novi muzej

27. April 2022
Foto © Hannah Aders
Foto © Hannah Aders

U Beču se otvara Austrijski muzej crnačke zabave i muzike 14. maja 2022. godine koji će se pozicionirati kao vodeći muzej crnačke kulture i popularne muzike na nemačkom govornom području.

Kao sastavni deo Belvedere muzeja Austrijski muzej crnačke zabave i muzike će biti smešten u prostoru nekadašnje galerije savremene umetnosti Belvedere 21. Muzej će biti posvećen crnim umetnicima i zabavljačima koji su uspeli da se istaknu u industriji zabave na nemačkom govornom području gde dominiraju belci u periodu od 1940-tih do 2000-ih godina. To je period koji označava prekretnicu između gubitka značaja televizijskog programa i početka jutjub ere.

Muzej pojašnjava uslove u kojima su svoje karijere izgradili između ostalih pevačica i glumica Oliv Morfild, voditeljka Arabela Kisbauer, grupa Raunder grlz, voditelj Mola Adebisi, operska pevačica Džesi Norman, muzičar Bili Mo i pevač Roberto Blanko.

Multimedijalna zbirka muzeja koja je koncipirana kao otvorena i proširiva obuhvata ploče, časopise, autograme i predmete. Donacije, pozajmice i kupovine od privatnih osoba čine jezro arhiva. Svake subote od 18 časova muzej će nuditi obiman program sa predstavama, predavanjima, tribinama i koncertima.

- Muzej crnačke zabave i muzike je odavno trebalo da bude osnovan. Predajom lokacije Belvedere 21 muzeju počinjemo sa posvetom kojom se ponovo ispisuje istorija austrijske popularne kulture - izjavila je Stela Rolig, generalna direktorka Belvedere muzeja.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....