"Prvih 50 godina" Udruženja banja Srbije

23. Jun 2020
Foto: Naslovna strana monografije
Foto: Naslovna strana monografije

Povodom 50 godina rada Udruženja banja Srbije objavljena je monografija "Prvih 50 godina".

- Želeli smo da na jednom mestu sakupimo činjenice o tome kako smo nastali, ko nas je i zašto osnovao, šta smo radili i čemu smo stremili, šta smo planirali, šta smo od planiranog uradili a šta nismo. I zašto nismo. Da se zna i zapamti kako su nastajale i razvijale se naše banje. Kraće, želeli smo da prikažemo istorijat Udruženja i rada naših članova. Međutim, ovo što smo dobili, priznajem, nismo planirali – to je knjiga koja odiše istorijom, tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju prema poslu koji svi mi u banjama i za banje obavljamo - navodi se u uvodniku monografije. 

Sadržaj monografije je podeljen na tri dela. U prvom delu predstavljena su sećanja funkcionera–veterana i spoljnih saradnika Udruženja. Tako su autori izrazili poštovanje osnivačima i saradnicima, kao i svi onima koji su dobrovoljno učestvovali u radu udruženja.

Drugi deo knjige predstavlja omaž vizionarima koji su osnovali udruženje i sa nesebičnim entuzijazmom učestvovali u radu njegovih organa i tela – mnogi od njih i nekoliko decenija. Ovaj deo monografije sadrži najvažnije aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu. Saznaćete više o tome kako je udruženje promovisalo naše banje, o Berzi banja, učešćima na Beogradskom i Novosadskom sajmu turizma. Objašnjava se zašto i koliko dugo je udruženje branilo (i još uvek brani) stav da prodaja zdravstvenih ustanova u banjama nije uslov za napredak banjskog turizma, kako je sa kolegama iz regiona, godinama unazad, širilo priču o jedinstvenim banjama u Evropi – banjama Balkana, i još mnogo toga. Predstavljanje perioda od osnivanja Udruženja do 2006. godine uspešno je priredila bivša sekretarka udruženja Ljubica Ivanović, koja je ceo radni vek provela u Udruženju.

Treći deo ima višestruku ulogu. Prikazom razvoja banja Srbije kroz vekove (ušli smo u treći vek korišćenja naših lekovitih izvora!) ostavljaju se dokazi trajanja najstarijeg i do druge polovine XX veka jedinog segmenta srpskog turizma. Uporedo se razvijala i srpska balneologija – grana medicine koja ispituje blagotvorni uticaj prirodnog lekovitog faktora na ljudski organizam.

- Posle godinu i po dana rada na ovom izdanju zahvalnost upućujemo onima koji su nam finansijski pomogli – članovima Udruženja i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Za veliki trud uložen u nimalo lak posao vraćanja u neka druga vremena zahvaljujemo svima koji su ta sećanja i napisali – zaključuje Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....