"Prvih 50 godina" Udruženja banja Srbije

23. June 2020
Foto: Naslovna strana monografije
Foto: Naslovna strana monografije

Povodom 50 godina rada Udruženja banja Srbije objavljena je monografija "Prvih 50 godina".

- Želeli smo da na jednom mestu sakupimo činjenice o tome kako smo nastali, ko nas je i zašto osnovao, šta smo radili i čemu smo stremili, šta smo planirali, šta smo od planiranog uradili a šta nismo. I zašto nismo. Da se zna i zapamti kako su nastajale i razvijale se naše banje. Kraće, želeli smo da prikažemo istorijat Udruženja i rada naših članova. Međutim, ovo što smo dobili, priznajem, nismo planirali – to je knjiga koja odiše istorijom, tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju prema poslu koji svi mi u banjama i za banje obavljamo - navodi se u uvodniku monografije. 

Sadržaj monografije je podeljen na tri dela. U prvom delu predstavljena su sećanja funkcionera–veterana i spoljnih saradnika Udruženja. Tako su autori izrazili poštovanje osnivačima i saradnicima, kao i svi onima koji su dobrovoljno učestvovali u radu udruženja.

Drugi deo knjige predstavlja omaž vizionarima koji su osnovali udruženje i sa nesebičnim entuzijazmom učestvovali u radu njegovih organa i tela – mnogi od njih i nekoliko decenija. Ovaj deo monografije sadrži najvažnije aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu. Saznaćete više o tome kako je udruženje promovisalo naše banje, o Berzi banja, učešćima na Beogradskom i Novosadskom sajmu turizma. Objašnjava se zašto i koliko dugo je udruženje branilo (i još uvek brani) stav da prodaja zdravstvenih ustanova u banjama nije uslov za napredak banjskog turizma, kako je sa kolegama iz regiona, godinama unazad, širilo priču o jedinstvenim banjama u Evropi – banjama Balkana, i još mnogo toga. Predstavljanje perioda od osnivanja Udruženja do 2006. godine uspešno je priredila bivša sekretarka udruženja Ljubica Ivanović, koja je ceo radni vek provela u Udruženju.

Treći deo ima višestruku ulogu. Prikazom razvoja banja Srbije kroz vekove (ušli smo u treći vek korišćenja naših lekovitih izvora!) ostavljaju se dokazi trajanja najstarijeg i do druge polovine XX veka jedinog segmenta srpskog turizma. Uporedo se razvijala i srpska balneologija – grana medicine koja ispituje blagotvorni uticaj prirodnog lekovitog faktora na ljudski organizam.

- Posle godinu i po dana rada na ovom izdanju zahvalnost upućujemo onima koji su nam finansijski pomogli – članovima Udruženja i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije. Za veliki trud uložen u nimalo lak posao vraćanja u neka druga vremena zahvaljujemo svima koji su ta sećanja i napisali – zaključuje Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije.

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...