"Izvinjenja" u Jevrejskom muzeju u Beču

13. Oktobar 2022
Foto © David Bohmann
Foto © David Bohmann

Jevrejski muzej u Beču će od 13. oktobra 2022. do 12. februara 2023. godine predstaviti video instalaciju „Apologies“ tajvansko-američkog filmskog umetnika Džejmsa T. Honga u kojoj se svetski lideri izvinjavaju za zločine koje su njihove države naredile ili odobrile.

Izvinjenja se ređaju hronološki bez komentara do 2016. godine. Godišnje se prikupi desetine izvinjenja koja se dodaju blagovremeno. Govori traju po nekoliko minuta. Šefovi država čitaju pripremljene tekstove, jedino se razlikuju po izrazima lica i gestikulaciji. Svako izvinjenje mora da se dovodi u pitanje. Da li se shvata ozbiljno ili su to samo prazne reči? Da li simbolički čin ima efekta? Neki šefovi država su vidno emotivni, dok neki čitaju izvinjenja naizgled bez emocija. Neka izvinjenja deluju iskreno, a neka iznuđeno.

Video instalacija počinje sa Vilijem Brantom koji je 1970. godine klečao ispred spomenika žrtvama ustanka u Varšavskom getu. Neki šefovi država poput Baraka Obame ili pape se izvinjavaju više puta, dok se neki pojavljuju samo jednom.

„Izvinjenja“, koja traju sat i po, izazivaju emocije, jer dok jedno izvinjenje prati drugo zločini se nastavljaju, a sve što sledi jeste naredno izvinjenje. Instalacija tera gledaoca da posumnja u humanost i da razmišlja o političkoj odgovornosti, ali i jeftinim izgovorima koji često više pomažu počiniocima nego žrtvama. Književnica koja je preživela Aušvic Rut Kliger je primetila: „Govori se „nikada više“, a onda pogledajte sve masakre koji su se dogodili u međuvremenu. Apsurdno je reći da to ne bi trebao da se ponovi.“ Instalacija odražava ritualnu prirodu, ali i frazeologiju insceniranih pokajanja i postavlja pitanje kako želimo da se nosimo sa pretrpljenom i počinjenom nepravdom?

„Vreme ne leči sve rane; ne može izmiriti sve račune ili rešiti sve sporove. Zadatak državnog izvinjenja jeste da dokumentuje simbolički čin koji treba da bude uvod u moguće pomirenje i oproštaj. Kako bi se ovi ciljevi ostvarili iskrenost govornika je od velikog značaja, posebno kada se čita iz pripremljenog scenarija.“ Džejms T. Hong

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. Maj 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Razno
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. Maj 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Razno
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. Maj 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...