"Izvinjenja" u Jevrejskom muzeju u Beču

13. October 2022
Foto © David Bohmann
Foto © David Bohmann

Jevrejski muzej u Beču će od 13. oktobra 2022. do 12. februara 2023. godine predstaviti video instalaciju „Apologies“ tajvansko-američkog filmskog umetnika Džejmsa T. Honga u kojoj se svetski lideri izvinjavaju za zločine koje su njihove države naredile ili odobrile.

Izvinjenja se ređaju hronološki bez komentara do 2016. godine. Godišnje se prikupi desetine izvinjenja koja se dodaju blagovremeno. Govori traju po nekoliko minuta. Šefovi država čitaju pripremljene tekstove, jedino se razlikuju po izrazima lica i gestikulaciji. Svako izvinjenje mora da se dovodi u pitanje. Da li se shvata ozbiljno ili su to samo prazne reči? Da li simbolički čin ima efekta? Neki šefovi država su vidno emotivni, dok neki čitaju izvinjenja naizgled bez emocija. Neka izvinjenja deluju iskreno, a neka iznuđeno.

Video instalacija počinje sa Vilijem Brantom koji je 1970. godine klečao ispred spomenika žrtvama ustanka u Varšavskom getu. Neki šefovi država poput Baraka Obame ili pape se izvinjavaju više puta, dok se neki pojavljuju samo jednom.

„Izvinjenja“, koja traju sat i po, izazivaju emocije, jer dok jedno izvinjenje prati drugo zločini se nastavljaju, a sve što sledi jeste naredno izvinjenje. Instalacija tera gledaoca da posumnja u humanost i da razmišlja o političkoj odgovornosti, ali i jeftinim izgovorima koji često više pomažu počiniocima nego žrtvama. Književnica koja je preživela Aušvic Rut Kliger je primetila: „Govori se „nikada više“, a onda pogledajte sve masakre koji su se dogodili u međuvremenu. Apsurdno je reći da to ne bi trebao da se ponovi.“ Instalacija odražava ritualnu prirodu, ali i frazeologiju insceniranih pokajanja i postavlja pitanje kako želimo da se nosimo sa pretrpljenom i počinjenom nepravdom?

„Vreme ne leči sve rane; ne može izmiriti sve račune ili rešiti sve sporove. Zadatak državnog izvinjenja jeste da dokumentuje simbolički čin koji treba da bude uvod u moguće pomirenje i oproštaj. Kako bi se ovi ciljevi ostvarili iskrenost govornika je od velikog značaja, posebno kada se čita iz pripremljenog scenarija.“ Džejms T. Hong

Comments (0)

Connected news

Others
Šljivovica upisana na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva
02. December 2022
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od...
Others
Praznični Ukus fest u TC Ušće
30. November 2022
Da li ste skoro probali pravu vojvođansku štrudlu sa makom, dimljeni kačkavalj sa...
Others
Bor dobija Muzej sećanja na holokaust
29. November 2022
Grad Bor raspisao je novi tender za kompletnu izgradnju Muzeja sećanja na žrtve holokausta....
Others
Beč pooštrava pravila za električne trotinete
28. November 2022
Grad Beč od sledeće godine pooštrava pravila za električne trotinete za...