Pokretanje projekta CULTURWB s ciljem razvoja kulturnog turizma na Balkanu

02. Decembar 2016
Felix Romuliana (foto: Wikimedia)
Felix Romuliana (foto: Wikimedia)

Projekat “Jačanje kapaciteta za promene u turizmu na Zapadnom Balkanu - izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasleđem i kulturnim turizmom – CULTURWB”, jedan od 3 uspešna koordinatorska projekta Univerziteta u Novom Sadu iz programa EU "Erazmus plus", počinje u decembru i trajaće naredne tri godine.

Projekat CULTURWB u fokus stavlja kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca – bilo na estetskom, bilo na intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou.

Prvi sastanak CULTURWB projektnog konzorcijuma održače se 7. decembra u 10 sati na Univerzitetu u Novom Sadu, zgrada Rektorata, sala na I spratu.

Pored Prirodno-matematičkog fakulteta čiji je Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo odgovoran za implementaciju aktivnosti i nastavno-naučne rezultate projekta, u konzorcijumu učestvuje još 12 institucija iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Austrije, Holandije i Nemačke. U skladu sa ciljem i vizijom uvođenja kulturnog/kulturološkog aspekta u turizam na području Zapadnog Balkana, partneri iz zemalja EU će pružiti svoje znanje, stručnost i iskustvo kako bi se kreirao interdisciplinarni program celoživotnog učenja u oblasti turizma. Planira se i program master studija u oblasti turizma kulturnog nasleđa.

Svečanosti će prisustvovati prof. dr Miroslav Štatkić, Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, prof. dr Dušan Nikolić - rektor Novosadskog univerziteta i prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF-a.

Namera da CULTURWB projekat obuhvati, edukuje i informiše najširi mogući broj zainteresovanih strana, daje mu ambicioznost i inovativan pristup u obrazovanju budućih stručnjaka u turizmu, koji će kao studenti planiranog master programa biti jednako atraktivni na tržištu rada kao i njihove kolege iz Evropske unije.

Planirani program celoživotnog učenja će unaprediti znanja i veštine postojećih stručnjaka iz sfere upravljanja kulturnim nasleđem, te je za očekivati da će multidisciplinarnost i saradnja među sektorima doneti bolji kvalitet usluga i uticati na buduće strategije za razvoj kulturnog turizma, koje sada ne postoje ni u Srbiji, ni u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Konačno, CULTURWB projekat promoviše Zapadni Balkan kao region koji poseduje vredno kulturno nasleđe kojim se mora stručno i strateški upravljati kako bi nam trajalo duže - navodi se u saopštenju novosadskog PMF-a.

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Prvi edukativni centar koji nudi mogućnost mladim maturantima ugostiteljskih škola usavršavanje u Rumuniji
27. Avgust 2020
Švajcarska obrazovna grupa winsedswiss , na tržište Srbije ušla je sa...
Obrazovanje
Besplatne obuke o digitalnoj transformaciji 7. i 8. maja
04. Maj 2020
U četvrtak, 7. maja i u petak, 8. maja, preduzetnici, predstavnici malih i srednjih preduzeća,...
Obrazovanje
Kako postati uspešan lider?
13. Januar 2020
Bilo da ste muškarac ili žena, zaposleni ili poslodavac, bilo da ste deo male...
Obrazovanje
Pet razloga zbog kojih klijenti ostaju verni
09. Januar 2020
Prema rečima Maribet Kuzmeski, autorke knjige o odnosima sa klijentima, odnos sa svojim...