Pokretanje projekta CULTURWB s ciljem razvoja kulturnog turizma na Balkanu

02. Decembar 2016
Felix Romuliana (foto: Wikimedia)
Felix Romuliana (foto: Wikimedia)

Projekat “Jačanje kapaciteta za promene u turizmu na Zapadnom Balkanu - izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje kulturnim nasleđem i kulturnim turizmom – CULTURWB”, jedan od 3 uspešna koordinatorska projekta Univerziteta u Novom Sadu iz programa EU "Erazmus plus", počinje u decembru i trajaće naredne tri godine.

Projekat CULTURWB u fokus stavlja kulturni turizam kao posebnu oblast turizma koja se bavi dubokim kulturološkim iskustvom pojedinca – bilo na estetskom, bilo na intelektualnom, emocionalnom ili psihološkom nivou.

Prvi sastanak CULTURWB projektnog konzorcijuma održače se 7. decembra u 10 sati na Univerzitetu u Novom Sadu, zgrada Rektorata, sala na I spratu.

Pored Prirodno-matematičkog fakulteta čiji je Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo odgovoran za implementaciju aktivnosti i nastavno-naučne rezultate projekta, u konzorcijumu učestvuje još 12 institucija iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Austrije, Holandije i Nemačke. U skladu sa ciljem i vizijom uvođenja kulturnog/kulturološkog aspekta u turizam na području Zapadnog Balkana, partneri iz zemalja EU će pružiti svoje znanje, stručnost i iskustvo kako bi se kreirao interdisciplinarni program celoživotnog učenja u oblasti turizma. Planira se i program master studija u oblasti turizma kulturnog nasleđa.

Svečanosti će prisustvovati prof. dr Miroslav Štatkić, Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, prof. dr Dušan Nikolić - rektor Novosadskog univerziteta i prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF-a.

Namera da CULTURWB projekat obuhvati, edukuje i informiše najširi mogući broj zainteresovanih strana, daje mu ambicioznost i inovativan pristup u obrazovanju budućih stručnjaka u turizmu, koji će kao studenti planiranog master programa biti jednako atraktivni na tržištu rada kao i njihove kolege iz Evropske unije.

Planirani program celoživotnog učenja će unaprediti znanja i veštine postojećih stručnjaka iz sfere upravljanja kulturnim nasleđem, te je za očekivati da će multidisciplinarnost i saradnja među sektorima doneti bolji kvalitet usluga i uticati na buduće strategije za razvoj kulturnog turizma, koje sada ne postoje ni u Srbiji, ni u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Konačno, CULTURWB projekat promoviše Zapadni Balkan kao region koji poseduje vredno kulturno nasleđe kojim se mora stručno i strateški upravljati kako bi nam trajalo duže - navodi se u saopštenju novosadskog PMF-a.

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Muzej nauke i tehnike nudi jedinstveno iskustvo
08. Februar 2019
Malo Beograđana zna da su naučnici Instituta Mihajlo Pupin prvi u svetskoj istoriji...
Obrazovanje
Otvara se Laboratorija za gastronomiju na novosadskom PMF-u
24. Septembar 2018
U četvrtak, 27. septembra 2018. svečano će biti otvorena Laboratorija za gastronomiju na...
Obrazovanje
Оbeležen dan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji
27. April 2018
U prisustvu studenata, zaposlenih, predstavnika Univerziteta u Kragujevcu, lokalne samouprave,...
Obrazovanje
Medalje kao suvenir iz Istanbula
06. Mart 2018
Na 16. Internacionalnom skupu gastronomije u Istanbulu, studenti novosadskog PMF-a ostvarili su...