Odgovor na krizu u turizmu uzrokovanu koronavirusom – Jačanje kapaciteta mladih i žena preduzetnica u periodu posle pandemije

27. Januar 2021
Image by Ursula Schneider from Pixabay
Image by Ursula Schneider from Pixabay

Ubrzani razvoj turizma u Srbiji poslednjih godina prekinut je globalnom krizom koja je nastala pojavom virusa SARS CoV-2. Epidemija je uticala na zatvaranje granica, smanjenje putovanja, pomeranje događaja i uopštenu neizvesnost u vezi sa daljim razvojem industrije. Razmere negativnih posledica je i dalje teško predvideti ali jedno je očigledno – mala preduzeća i preduzetnici u turizmu, posebno u ruralnim oblastima, najviše su pogođeni i biće im potrebno više vremena i novih veština i znanja da bi mogli da prevaziđu posledice krize.

Zabeleženi trendovi pokazuju da se domaći turizam ipak održava, kao i da ponuda destinacija na nacionalnom tržištu dobija sve veći obim. U Srbiji čak 60% ukupnog turističkog kretanja pokreću domaći turisti, a sa ograničenjem međunarodnih putovanja očekivano je da se ovaj broj vremenom povećava. Ipak, postavlja se pitanje da li će destinacije odgovoriti potrebama i očekivanjima novih putnika iz Srbije i da li će biti spremne da nivo ponude proizvoda i usluga unaprede i na taj način nadmaše očekivanja turista i posetilaca. 

Zbog velikog značaja ovog pitanja za razvoj domaćeg turizma, tim Centra za istraživanja i studije turizma je u drugoj polovini 2020. godine pokrenuo projekat kojim je u saradnji sa akterima, preduzetnicima i donosiocima odluka u oblasti turizma sproveo obuku i edukaciju na destinacijama Fruška Gora, Novi Pazar i Vršac, koje bi trebalo da polaznicima pomognu da steknu nove veštine, koje će im omogućiti unapređenje svog poslovanja. Najveći fokus ovih obuka bio je na mladima i na ženama preduzetnicama koje su nosioci ruralnih domaćinstava i ponuda destinacija. Poseban akcenat bio je na upravljanju destinacijom nakon krize, kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda, a u saradnji sa portalom za rezervaciju smeštaja u ruralnom turizmu selo.rs usaglašeno je da se omogući pristup edukativnim materijalima koje je Centar kreirao. 

U saradnji sa Institutom za javnu politiku definisani su okviri u post-kriznom upravljanju i komunikacijama u turizmu i ova inicijativa bi tek trebalo da se replicira na druge destinacije u Srbiji u saradnji sa akterima iz javnog i privatnog sektora. Značaj ovog projekta je prepoznat i podržan od strane Ambasade SAD u Beogradu. 

Centar za istraživanja i studije turizma 

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Počele su prijave za 2. regionalnu Hotel Housekeeping Konvenciju: Događaj koji inspiriše, povezuje i motiviše!
09. Januar 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" pozivaju sve hotelijere koji drže do svoje...
Obrazovanje
Seminar
16. Novembar 2023
Regionalna razvojna agencija Srem organizuje dvodnevni seminar na temu „Iskustveni...
Obrazovanje
Počinje pripremna nastava za buduće turističke vodiče i turističke pratioce
06. Februar 2023
Pripremna nastava za polaganje Stručnog ispita za turističke vodiče i turističke pratioce u...
Obrazovanje
Besplatna obuka
16. Decembar 2022
Design Thinking trening namenjen jačanju preduzetničkih veština kulturnih i kreativnih...