Odgovor na krizu u turizmu uzrokovanu koronavirusom – Jačanje kapaciteta mladih i žena preduzetnica u periodu posle pandemije

27. Januar 2021
Izvor:ctrs-balkans.org
Izvor:ctrs-balkans.org
Ubrzani razvoj turizma u Srbiji poslednjih godina prekinut je globalnom krizom koja je nastala pojavom virusa SARS CoV-2. Epidemija je uticala na zatvaranje granica, smanjenje putovanja, pomeranje događaja i uopštenu neizvesnost u vezi sa daljim razvojem industrije. Razmere negativnih posledica je i dalje teško predvideti ali jedno je očigledno – mala preduzeća i preduzetnici u turizmu, posebno u ruralnim oblastima, najviše su pogođeni i biće im potrebno više vremena i novih veština i znanja da bi mogli da prevaziđu posledice krize.
Zabeleženi trendovi pokazuju da se domaći turizam ipak održava, kao i da ponuda destinacija na nacionalnom tržištu dobija sve veći obim. U Srbiji čak 60% ukupnog turističkog kretanja pokreću domaći turisti, a sa ograničenjem međunarodnih putovanja očekivano je da se ovaj broj vremenom povećava. Ipak, postavlja se pitanje da li će destinacije odgovoriti potrebama i očekivanjima novih putnika iz Srbije i da li će biti spremne da nivo ponude proizvoda i usluga unaprede i na taj način nadmaše očekivanja turista i posetilaca. 
Zbog velikog značaja ovog pitanja za razvoj domaćeg turizma, tim Centra za istraživanja i studije turizma je u drugoj polovini 2020. godine pokrenuo projekat kojim je u saradnji sa akterima, preduzetnicima i donosiocima odluka u oblasti turizma sproveo obuku i edukaciju na destinacijama Fruška Gora, Novi Pazar i Vršac, koje bi trebalo da polaznicima pomognu da steknu nove veštine, koje će im omogućiti unapređenje svog poslovanja. Najveći fokus ovih obuka bio je na mladima i na ženama preduzetnicama koje su nosioci ruralnih domaćinstava i ponuda destinacija. Poseban akcenat bio je na upravljanju destinacijom nakon krize, kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda, a u saradnji sa portalom za rezervaciju smeštaja u ruralnom turizmu selo.rs usaglašeno je da se omogući pristup edukativnim materijalima koje je Centar kreirao. 
U saradnji sa Institutom za javnu politiku definisani su okviri u post-kriznom upravljanju i komunikacijama u turizmu i ova inicijativa bi tek trebalo da se replicira na druge destinacije u Srbiji u saradnji sa akterima iz javnog i privatnog sektora. Značaj ovog projekta je prepoznat i podržan od strane Ambasade SAD u Beogradu. 

Centar za istraživanja i studije turizma 

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Prvi edukativni centar koji nudi mogućnost mladim maturantima ugostiteljskih škola usavršavanje u Rumuniji
27. Avgust 2020
Švajcarska obrazovna grupa winsedswiss , na tržište Srbije ušla je sa...
Obrazovanje
Besplatne obuke o digitalnoj transformaciji 7. i 8. maja
04. Maj 2020
U četvrtak, 7. maja i u petak, 8. maja, preduzetnici, predstavnici malih i srednjih preduzeća,...
Obrazovanje
Kako postati uspešan lider?
13. Januar 2020
Bilo da ste muškarac ili žena, zaposleni ili poslodavac, bilo da ste deo male...
Obrazovanje
Pet razloga zbog kojih klijenti ostaju verni
09. Januar 2020
Prema rečima Maribet Kuzmeski, autorke knjige o odnosima sa klijentima, odnos sa svojim...