Odgovor na krizu u turizmu uzrokovanu koronavirusom – Jačanje kapaciteta mladih i žena preduzetnica u periodu posle pandemije

27. Januar 2021
Ubrzani razvoj turizma u Srbiji poslednjih godina prekinut je globalnom krizom koja je nastala pojavom virusa SARS CoV-2. Epidemija je uticala na zatvaranje granica, smanjenje putovanja, pomeranje događaja i uopštenu neizvesnost u vezi sa daljim razvojem industrije. Razmere negativnih posledica je i dalje teško predvideti ali jedno je očigledno – mala preduzeća i preduzetnici u turizmu, posebno u ruralnim oblastima, najviše su pogođeni i biće im potrebno više vremena i novih veština i znanja da bi mogli da prevaziđu posledice krize.
Zabeleženi trendovi pokazuju da se domaći turizam ipak održava, kao i da ponuda destinacija na nacionalnom tržištu dobija sve veći obim. U Srbiji čak 60% ukupnog turističkog kretanja pokreću domaći turisti, a sa ograničenjem međunarodnih putovanja očekivano je da se ovaj broj vremenom povećava. Ipak, postavlja se pitanje da li će destinacije odgovoriti potrebama i očekivanjima novih putnika iz Srbije i da li će biti spremne da nivo ponude proizvoda i usluga unaprede i na taj način nadmaše očekivanja turista i posetilaca. 
Zbog velikog značaja ovog pitanja za razvoj domaćeg turizma, tim Centra za istraživanja i studije turizma je u drugoj polovini 2020. godine pokrenuo projekat kojim je u saradnji sa akterima, preduzetnicima i donosiocima odluka u oblasti turizma sproveo obuku i edukaciju na destinacijama Fruška Gora, Novi Pazar i Vršac, koje bi trebalo da polaznicima pomognu da steknu nove veštine, koje će im omogućiti unapređenje svog poslovanja. Najveći fokus ovih obuka bio je na mladima i na ženama preduzetnicama koje su nosioci ruralnih domaćinstava i ponuda destinacija. Poseban akcenat bio je na upravljanju destinacijom nakon krize, kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda, a u saradnji sa portalom za rezervaciju smeštaja u ruralnom turizmu selo.rs usaglašeno je da se omogući pristup edukativnim materijalima koje je Centar kreirao. 
U saradnji sa Institutom za javnu politiku definisani su okviri u post-kriznom upravljanju i komunikacijama u turizmu i ova inicijativa bi tek trebalo da se replicira na druge destinacije u Srbiji u saradnji sa akterima iz javnog i privatnog sektora. Značaj ovog projekta je prepoznat i podržan od strane Ambasade SAD u Beogradu. 

Centar za istraživanja i studije turizma 

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
10. Mart 2021
Bila je to jedna od najčuvenijih biblioteka svog vremena, podignuta u egipatskom gradu...
Obrazovanje
27. Avgust 2020
Švajcarska obrazovna grupa winsedswiss , na tržište Srbije ušla je sa...
Obrazovanje
Besplatne obuke o digitalnoj transformaciji 7. i 8. maja
04. Maj 2020
U četvrtak, 7. maja i u petak, 8. maja, preduzetnici, predstavnici malih i srednjih preduzeća,...
Obrazovanje
Kako postati uspešan lider?
13. Januar 2020
Bilo da ste muškarac ili žena, zaposleni ili poslodavac, bilo da ste deo male...