Novi MBA program od oktobra dostupan zaposlenima u turizmu

27. Jun 2017
Novi MBA program od oktobra dostupan zaposlenima u turizmu

Obrazovanje u turizmu veoma je značajno kako bi se što bolje iskoristili turistički potencijali i ojačao kapacitet turističke privrede, zaključak je predavanja Novo doba u turizmu, održanom 26. juna u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu je ukazano i da Srbija još nedovoljno koristi svoje turističke potencijale, a oni, kako je naglašeno, mogu da pomognu rešavanju nacionalnih ekonomskih pitanja, među kojima su smanjenje stope nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih delova zemlje, odnosno da utiču na ukupan ekonomski razvoj.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da turizam ima veliki uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), devizni priliv, novo zapošljavanje i razvoj povezanih delatnosti. On je podsetio na istraživanja "World Travel & Tourism Council"-a, koje je pokazalo da svaki dolar potrošen u turizmu doprinosi ili inicira potrošnju još 3,2 dolara u ekonomiji jedne zemlje.

Čadež je dodao da Srbija mora, uz povećane investicije u turističku infrastrukturu, ofanzivnije promocije u svetu, regionalno povezivanje radi stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda, da obezbedi i odgovarajuće školovane kadrove u turizmu, ukoliko želi da dostigne pet milijardi evra deviznog priliva od turizma, kako je predviđeno Strategijom razvoja turizma do 2020.

To je posebno značajno, kako je naglasio, jer su rezultati analize PKS-a pokazali da se od ukupno 55.000 ljudi direktno zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu Srbije, samo petina zaista školovala za potrebe turizma i ugostiteljstva.

Da bi turistička privreda Srbije mogla kvalitetno da odgovori na zahteve promenjene tražnje i da bi obezbedila dovoljan broj međunarodno kvalifikovanih hotelskih i turističkih menadžera, a naročito kadrova za nova turistička zanimanja, neophodno je i da se prilagodi obrazovni sistem i obezbede odgovarajući obrazovni profili.

Čadež je podsetio na saradnju PKS-a sa Univerzitetom Modul iz Beča, koji ima tradiciju u školovanju kadrova između ostalog i u oblasti turizma i naglasio da će zaposleni u turizmu Srbije sa fakultetskom diplomom već od oktobra ove godine moći da pohađaju MBA program identičan onom po kome se obrazuju studenti u Austriji, a koji predviđa da se polovina časova realizuje u Beogradu, a ostalih 50% u Beču ili u Dubaiju.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo kazala je da nema uspešnog turizma bez kvalitetnih kadrova, a profesor univerziteta Modul Florijan Aubke istakao je da je prava vrednost MBA programa u razmeni znanja i iskustva među studentima, jer ta obrazovna institucija ima čak 81% međunarodnih studenata.

Izvor: Agencije

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Aleksandrijska biblioteka: kosmopolitska kuća znanja
10. Mart 2021
Bila je to jedna od najčuvenijih biblioteka svog vremena, podignuta u egipatskom gradu...
Obrazovanje
Odgovor na krizu u turizmu uzrokovanu koronavirusom – Jačanje kapaciteta mladih i žena preduzetnica u periodu posle pandemije
27. Januar 2021
Ubrzani razvoj turizma u Srbiji poslednjih godina prekinut je globalnom krizom koja je nastala...
Obrazovanje
Prvi edukativni centar koji nudi mogućnost mladim maturantima ugostiteljskih škola usavršavanje u Rumuniji
27. Avgust 2020
Švajcarska obrazovna grupa winsedswiss , na tržište Srbije ušla je sa...
Obrazovanje
Besplatne obuke o digitalnoj transformaciji 7. i 8. maja
04. Maj 2020
U četvrtak, 7. maja i u petak, 8. maja, preduzetnici, predstavnici malih i srednjih preduzeća,...