Novi MBA program od oktobra dostupan zaposlenima u turizmu

27. Jun 2017
Novi MBA program od oktobra dostupan zaposlenima u turizmu

Obrazovanje u turizmu veoma je značajno kako bi se što bolje iskoristili turistički potencijali i ojačao kapacitet turističke privrede, zaključak je predavanja Novo doba u turizmu, održanom 26. juna u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu je ukazano i da Srbija još nedovoljno koristi svoje turističke potencijale, a oni, kako je naglašeno, mogu da pomognu rešavanju nacionalnih ekonomskih pitanja, među kojima su smanjenje stope nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih delova zemlje, odnosno da utiču na ukupan ekonomski razvoj.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da turizam ima veliki uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), devizni priliv, novo zapošljavanje i razvoj povezanih delatnosti. On je podsetio na istraživanja "World Travel & Tourism Council"-a, koje je pokazalo da svaki dolar potrošen u turizmu doprinosi ili inicira potrošnju još 3,2 dolara u ekonomiji jedne zemlje.

Čadež je dodao da Srbija mora, uz povećane investicije u turističku infrastrukturu, ofanzivnije promocije u svetu, regionalno povezivanje radi stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda, da obezbedi i odgovarajuće školovane kadrove u turizmu, ukoliko želi da dostigne pet milijardi evra deviznog priliva od turizma, kako je predviđeno Strategijom razvoja turizma do 2020.

To je posebno značajno, kako je naglasio, jer su rezultati analize PKS-a pokazali da se od ukupno 55.000 ljudi direktno zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu Srbije, samo petina zaista školovala za potrebe turizma i ugostiteljstva.

Da bi turistička privreda Srbije mogla kvalitetno da odgovori na zahteve promenjene tražnje i da bi obezbedila dovoljan broj međunarodno kvalifikovanih hotelskih i turističkih menadžera, a naročito kadrova za nova turistička zanimanja, neophodno je i da se prilagodi obrazovni sistem i obezbede odgovarajući obrazovni profili.

Čadež je podsetio na saradnju PKS-a sa Univerzitetom Modul iz Beča, koji ima tradiciju u školovanju kadrova između ostalog i u oblasti turizma i naglasio da će zaposleni u turizmu Srbije sa fakultetskom diplomom već od oktobra ove godine moći da pohađaju MBA program identičan onom po kome se obrazuju studenti u Austriji, a koji predviđa da se polovina časova realizuje u Beogradu, a ostalih 50% u Beču ili u Dubaiju.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo kazala je da nema uspešnog turizma bez kvalitetnih kadrova, a profesor univerziteta Modul Florijan Aubke istakao je da je prava vrednost MBA programa u razmeni znanja i iskustva među studentima, jer ta obrazovna institucija ima čak 81% međunarodnih studenata.

Izvor: Agencije

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Počele su prijave za 2. regionalnu Hotel Housekeeping Konvenciju: Događaj koji inspiriše, povezuje i motiviše!
09. Januar 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" pozivaju sve hotelijere koji drže do svoje...
Obrazovanje
Seminar
16. Novembar 2023
Regionalna razvojna agencija Srem organizuje dvodnevni seminar na temu „Iskustveni...
Obrazovanje
Počinje pripremna nastava za buduće turističke vodiče i turističke pratioce
06. Februar 2023
Pripremna nastava za polaganje Stručnog ispita za turističke vodiče i turističke pratioce u...
Obrazovanje
Besplatna obuka
16. Decembar 2022
Design Thinking trening namenjen jačanju preduzetničkih veština kulturnih i kreativnih...