Narodni muzej u zatvoru

12. April 2019
Narodni muzej u zatvoru

Može li umetnost da menja svet i ljude? Da li svi ljudi imaju pravo na umetnost? Kako da umetnost postane dostupna svima – bez izuzetka? Šta je angažovana umetnost? Da li čovek može biti slobodan iako je lišen slobode i kakva je funkcija umetnosti u oslobađanju unutrašnjih, duhovnih i duševnih prostora ličnosti? 

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pokušaće da pruži projekat ART PAKET koji realizuje ApsArt Centar za pozorišna istraživanja u partnerstvu sa Narodnim muzejem u Beogradu, Okružnim zatvorom u Beogradu i Upravom za izvršenje krivičnih sankcija – a pod pokroviteljstvom Fondacije Jelena Šantić kroz program Hrabri iskoraci u novim kulturnim praksama. 

- Projekat je prilika da se osuđena lica sretnu sa nekim od najznačajnijih umetničkih dela Narodnog muzeja, razumeju i dožive njihovu lepotu. Dela iz kolekcije Narodnog muzeja će se projektovati na zidove u specijalnom prostoru Okružnog zatvora, oživljavati kroz kreativne radionice sa osuđenicima i biti inspiracija za nove kreacije samih osuđenika. Njihove impresije, osećanja, sećanja, refleksije i razmišljanja postaće audio vodič za audio–vizuelnu umetničku postavku kako u samom zatvoru, tako i u širem društvenom i medijskom kontekstu - navodi se u saoštenju muzeja.



Ovo je prvi put da se umetnička dela iz kolekcije Narodnog muzeja koriste na sistematičan i participativan način u radu sa licima lišenim slobode. Polazeći od pretpostavke da umetničko blago Narodnog muzeja pripada svima, ovaj projekat će učiniti da ono bude dostupno i ovoj društvenoj grupi.
 
Art paket je jedinstven i po tome što na njemu učestvuju i studenti Filozofskog fakulteta sa smera andragogija i istorija umetnosti. ART PAKET je pilot projekat a ideja je da se proširi i u mnogim drugim institucijama gde su ljudi, mladi i deca koji nemaju mogućnost uživanja u umetnosti ali ni učešća u kreativnim, stvaralačkim procesima.

Komentara (0)

Povezane vesti

Obrazovanje
Počele su prijave za 2. regionalnu Hotel Housekeeping Konvenciju: Događaj koji inspiriše, povezuje i motiviše!
09. Januar 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" pozivaju sve hotelijere koji drže do svoje...
Obrazovanje
Seminar
16. Novembar 2023
Regionalna razvojna agencija Srem organizuje dvodnevni seminar na temu „Iskustveni...
Obrazovanje
Počinje pripremna nastava za buduće turističke vodiče i turističke pratioce
06. Februar 2023
Pripremna nastava za polaganje Stručnog ispita za turističke vodiče i turističke pratioce u...
Obrazovanje
Besplatna obuka
16. Decembar 2022
Design Thinking trening namenjen jačanju preduzetničkih veština kulturnih i kreativnih...