Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma okupio učesnike iz 10 evropskih zemalja

24. Oktobar 2019
Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma okupio učesnike iz 10 evropskih zemalja

Deseti Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma, koji je održan 23. oktobra u hotelu Holiday Inn u Beogradu, okupio je učesnike, predavače i stručnjake iz velnes i spa turizma iz 10 zemalja Evrope. Tokom brojnih predavanja i prezentacija, posetioci su mogli da čuju kako se na najbolji način mogu povezati kulturno nasleđe i zdravstveni, velnes i spa turizam.

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je na otvaranju foruma istakao da je Srbija strategijom razvoja turizma do 2025. godine, kulturno-istorijsko nasleđe i zdravstveni, odnosno velnes i spa turizam prepoznala kao turističke proizvode od posebnog značaja.

- U prioritetnim područjima, kojih u Srbiji ima 18, čak šest su vezana za banje i banjska mesta, i to dovoljno govori koliko su nam zdravstveni turizam i sve ono što on čini važni. U Srbiji postoje velike mogućnosti da se kulturno-istorijsko nasleđe stavi u funkciju turizma i neophodno je kreirati takav proizvod da svi oni koji dolaze u srpske banje zbog rekreacije, ali i lečenja, imaju mogućnost da upotpune svoje slobodno vreme obilazeći naše spomenike kulture - rekao je Knežević.

Kako je istakao, Ministarstvo je od 2015. godine uložilo blizu 700 miliona dinara u više od 45 projekata unapređenja turističke infrastrukture u banjama širom Srbije. Fokus će, kako je rekao, i u budućnosti biti na poboljšanju uslova, ali i faktora pristupačnosti u banjama.

- Smatramo da neke banje u Srbiji zaista imaju dovoljno kvalitetan turistički proizvod i da mogu da se takmiče i na međunarodnom tržištu. Nedavno smo i u Privrednoj komori Srbije imali sastanak gde je postignut dogovor da se ispred Ministarstva zdravlja pokrene inicijativa za formiranje jedne šire radne grupe koja će se baviti kreiranjem turističkog proizvoda u zdravstvenom turizmu s jedne, ali i promocijom svega onog što Srbija ima da ponudi kada je reč o zdravstvenom turizmu s druge strane - rekao je Miroslav Knežević.

 Ovogodišnja, deseta konferencija po redu predstavlja značajan jubilej za Klaster zdravstvenog velnes i spa turizma Srbije, koji je i organizator konferencije. Kako je za eKapiju rekla Nataša Ranitović, predsednica Klastera, forum iz godine u godinu sve više raste i okuplja sve veći broj učesnika i stručnjaka.

- Konferencija pruža priliku profesionalcima iz velnes i spa sektora iz zemalja jugoistočne Evrope da se okupe, ali i sretnu sa vrhunskim profesionalcima, ne samo teoretičarima, već i praktičarima iz zemalja Evropske unije, koje su lideri u razvoju velnes i spa turizma - rekla je Nataša Ranitović.

Podsetila je da je Klaster zdravstvenog velnes i spa turizma Srbije od prošle godine član Evropske Spa Asocijacije (ESPA) i ukazala na značaj prisustva članova te Asocijacije na ovom forumu.

- To daje poseban kredibilitet i konferenciji, ali i nama kao organizatoru. Konferencija je već postala brend sama po sebi i kada pozovemo bilo koga od predavača rado se odazovu i sa puno entuzijazma i dobre energije dele svoje znanje sa svim učesnicima. Zato nam je važno što smo sada i mi deo te evropske velnes porodice - rekla je Ranitović.

Kako ističe, zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, još uvek su u razvoju, ali žele da postanu evropski lideri u zdravstvenom, velnes i spa turizmu.

U Srbiji, kada je reč o razvoju banjkog turizma postoje i svetli primeri razvoja, kao što su, kako se moglo čuti tokom foruma, Vrnjačka Banja i hotel Premier Aqua iz Vrdnika. Međutim, činjenica je da brojne banje i dalje čekaju svoju šansu za razvoj.

- Mi iz Klastera smo našim konferencijama uspeli da skrenemo pažnju da je potrebna saradnja na svim nivoim. Tako je i nastao predlog da se formira posebno telo, o kome je govorio i Miroslav Knežević, gde će biti uključeni svi oni koji na neki način mogu doprineti razvoju zdravstvenog turizma kao turističkog proizvoda. Takođe, Srbiji su neophodne investicije, kako domaće tako i strane, koje bi oživele banje - kaže naša sagovornica.

 Kako je istakla, potrebno je uložiti u hotele sa četiri zvezdice, putnu infrastrukturu, ali i sam lečilišni deo, jer je i preventiva danas postala značajan deo velnes turizma, trend koji donosi novac i dovodi strane goste.

- Jedna od glavnih tema na forumu bila je kako da promovišemo i prezentujemo kulturno-istorijsko nasleđe i spa tradiciju koja je duga više od 2.000 godina, ali i kako da je povežemo sa zdravstvenim turističkim proizvodom i kreiramo jedan autentičan i jedinstven proizvod koji če biti atraktivan kako domaćim, tako i stranim gostima - navodi Nataša Ranitović.

Tokom Foruma zdravstvenog, velnes i spa turizma posetioci su mogli da čuju i prezentaciju Janke Zaleškove, potpredsednice Evropske Spa Asocijacije koja je govorila o evropsim tradicionalnim banjama u prošlosti i danas, ali i njihovom mestu u zdravstvenom turizmu i sistemu zdravstvene zaštite.

Takođe, imali su priliku da se upoznaju sa aktuelnim trendovima u velnes i spa turizmu, upoznaju sa sa pretečama banjskog turizma u regionu, ali i čuju inspirativna predavanja i prezentacije govornika kao što su Mike Wallace, Joachim Lieber, Tobias Bielenstein i mnogi drugi.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Beč proglašen za najbolji kongresni grad
26. Maj 2023
Međunarodna kongresna asocijacija (ICCA) je objavila listu najboljih kongresnih gradova za...
Kongresi
Inđija postaje centar turističke privrede Vojvodine 8. i 9. juna
22. Maj 2023
Drugi po redu Turistički Samit Vojvodine održaće se 08. i 09. juna 2023. godine u sali...
Kongresi
Posle deset godina BalkanSpa Summit ponovo u Srbiji
17. Maj 2023
Turistička organizacija Srbije i Udruženje banja Srbije potpisale su Protokol o...
Kongresi
Održan Sarajevo Tourism Summit 2023
28. April 2023
Prvi Sarajevo Tourism Summit, održan 26. i 27. aprila, okupio je više od 300 učesnika...