Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma okupio učesnike iz 10 evropskih zemalja

24. October 2019
Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma okupio učesnike iz 10 evropskih zemalja

Deseti Regionalni forum zdravstvenog, velnes i spa turizma, koji je održan 23. oktobra u hotelu Holiday Inn u Beogradu, okupio je učesnike, predavače i stručnjake iz velnes i spa turizma iz 10 zemalja Evrope. Tokom brojnih predavanja i prezentacija, posetioci su mogli da čuju kako se na najbolji način mogu povezati kulturno nasleđe i zdravstveni, velnes i spa turizam.

Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je na otvaranju foruma istakao da je Srbija strategijom razvoja turizma do 2025. godine, kulturno-istorijsko nasleđe i zdravstveni, odnosno velnes i spa turizam prepoznala kao turističke proizvode od posebnog značaja.

- U prioritetnim područjima, kojih u Srbiji ima 18, čak šest su vezana za banje i banjska mesta, i to dovoljno govori koliko su nam zdravstveni turizam i sve ono što on čini važni. U Srbiji postoje velike mogućnosti da se kulturno-istorijsko nasleđe stavi u funkciju turizma i neophodno je kreirati takav proizvod da svi oni koji dolaze u srpske banje zbog rekreacije, ali i lečenja, imaju mogućnost da upotpune svoje slobodno vreme obilazeći naše spomenike kulture - rekao je Knežević.

Kako je istakao, Ministarstvo je od 2015. godine uložilo blizu 700 miliona dinara u više od 45 projekata unapređenja turističke infrastrukture u banjama širom Srbije. Fokus će, kako je rekao, i u budućnosti biti na poboljšanju uslova, ali i faktora pristupačnosti u banjama.

- Smatramo da neke banje u Srbiji zaista imaju dovoljno kvalitetan turistički proizvod i da mogu da se takmiče i na međunarodnom tržištu. Nedavno smo i u Privrednoj komori Srbije imali sastanak gde je postignut dogovor da se ispred Ministarstva zdravlja pokrene inicijativa za formiranje jedne šire radne grupe koja će se baviti kreiranjem turističkog proizvoda u zdravstvenom turizmu s jedne, ali i promocijom svega onog što Srbija ima da ponudi kada je reč o zdravstvenom turizmu s druge strane - rekao je Miroslav Knežević.

 Ovogodišnja, deseta konferencija po redu predstavlja značajan jubilej za Klaster zdravstvenog velnes i spa turizma Srbije, koji je i organizator konferencije. Kako je za eKapiju rekla Nataša Ranitović, predsednica Klastera, forum iz godine u godinu sve više raste i okuplja sve veći broj učesnika i stručnjaka.

- Konferencija pruža priliku profesionalcima iz velnes i spa sektora iz zemalja jugoistočne Evrope da se okupe, ali i sretnu sa vrhunskim profesionalcima, ne samo teoretičarima, već i praktičarima iz zemalja Evropske unije, koje su lideri u razvoju velnes i spa turizma - rekla je Nataša Ranitović.

Podsetila je da je Klaster zdravstvenog velnes i spa turizma Srbije od prošle godine član Evropske Spa Asocijacije (ESPA) i ukazala na značaj prisustva članova te Asocijacije na ovom forumu.

- To daje poseban kredibilitet i konferenciji, ali i nama kao organizatoru. Konferencija je već postala brend sama po sebi i kada pozovemo bilo koga od predavača rado se odazovu i sa puno entuzijazma i dobre energije dele svoje znanje sa svim učesnicima. Zato nam je važno što smo sada i mi deo te evropske velnes porodice - rekla je Ranitović.

Kako ističe, zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, još uvek su u razvoju, ali žele da postanu evropski lideri u zdravstvenom, velnes i spa turizmu.

U Srbiji, kada je reč o razvoju banjkog turizma postoje i svetli primeri razvoja, kao što su, kako se moglo čuti tokom foruma, Vrnjačka Banja i hotel Premier Aqua iz Vrdnika. Međutim, činjenica je da brojne banje i dalje čekaju svoju šansu za razvoj.

- Mi iz Klastera smo našim konferencijama uspeli da skrenemo pažnju da je potrebna saradnja na svim nivoim. Tako je i nastao predlog da se formira posebno telo, o kome je govorio i Miroslav Knežević, gde će biti uključeni svi oni koji na neki način mogu doprineti razvoju zdravstvenog turizma kao turističkog proizvoda. Takođe, Srbiji su neophodne investicije, kako domaće tako i strane, koje bi oživele banje - kaže naša sagovornica.

 Kako je istakla, potrebno je uložiti u hotele sa četiri zvezdice, putnu infrastrukturu, ali i sam lečilišni deo, jer je i preventiva danas postala značajan deo velnes turizma, trend koji donosi novac i dovodi strane goste.

- Jedna od glavnih tema na forumu bila je kako da promovišemo i prezentujemo kulturno-istorijsko nasleđe i spa tradiciju koja je duga više od 2.000 godina, ali i kako da je povežemo sa zdravstvenim turističkim proizvodom i kreiramo jedan autentičan i jedinstven proizvod koji če biti atraktivan kako domaćim, tako i stranim gostima - navodi Nataša Ranitović.

Tokom Foruma zdravstvenog, velnes i spa turizma posetioci su mogli da čuju i prezentaciju Janke Zaleškove, potpredsednice Evropske Spa Asocijacije koja je govorila o evropsim tradicionalnim banjama u prošlosti i danas, ali i njihovom mestu u zdravstvenom turizmu i sistemu zdravstvene zaštite.

Takođe, imali su priliku da se upoznaju sa aktuelnim trendovima u velnes i spa turizmu, upoznaju sa sa pretečama banjskog turizma u regionu, ali i čuju inspirativna predavanja i prezentacije govornika kao što su Mike Wallace, Joachim Lieber, Tobias Bielenstein i mnogi drugi.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Conferences
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. March 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Conferences
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. February 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Conferences
Dodeljene nagrade
19. December 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Conferences
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. December 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...