Otvorena hotelska konferencija Adria Hotel Forum

19. Februar 2020
Otvorena hotelska konferencija Adria Hotel Forum

Adria Hotel Forum, Hotelsko investicijska konferencija, otvorena je juče u Zagrebu, u hotelu Hilton GardenInn, gde se na jednom mestu okupilo više od 300 učesnika, uglednih međunarodnih hotelskih vlasnika, investitora, predstavnika svetskih menadžment kompanija i stručnjaka iz oblasti finansija i savetovanja.

Konferenciju su otvorili nakon pozdravnih govora Tonia Bilušića, zamenika načelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Tončia Glavine, državnog sekretara Ministarstva turizma RH Marina Franolić, osnivač Adria Hotel Foruma i sada direktorka za Centralnu i Istočnu Evropu BenchEvents-a, kao i Jonathan Worsley, predsednik BenchEvents-a, koji je istaknuo zadovoljstvo što su prvi put organizatori AHF-a. Naime, Bench Events, kao poznati svetski organizator hotelskih konferencija, akvizirao je AHF koji se sada odvija kao događaj u sklopu novog niza hotelskih investicijskih konferencija pod nazivom „IDEEA“,fokusiranih na regije Srednje, Južne i Istočne Evrope i CIS-a.

Brojni su govornici u prvom delu konferencije raspravljali na temu budućnosti hotelske industrije i planovima njenog razvoja za pet, odnosno deset godina. Generalni zaključak jeste da investitori imaju veliki interes ulaganja u ovu regiju te da je ovo pravi moment da se i vlade još bolje pripreme i ponude više kako bih ih privukle.

Jonathan Worsley, CEO BenchEvents-a vodio je prvu panel raspravu u kojoj su učestvovali James Chappell, globalni biznis direktor firme Horwath HTL, Markus Lehnert, potpredsednik hotelskog razvoja u kompaniji Marriot International, Frank Reul, voditelj razvoja za Istočnu Evropu iz Accor Hotels-a i Stefan Trienen, voditelj u Google-u za istočnu i srednju Evropu i Afriku. Zaključili su da jedino što mogu sa sigurnošću da kažu jeste da će se stvari u idućih nekoliko godina snažno promeniti, a sve prateći dalji razvoj digitalne tehnologije koja klijentima, potencijalnim putnicima omogućuje da na svojim pametnim telefonima u trenu brzo i lako bukiraju smeštaj bilo gde na svetu. Sve će se kompanije tome još više prilagoditi i svoj razvoj temeljiti na praćenju želja svojih potencijalnih klijenata koji sve više traže i očekuju od hotelskih kompanija. 

Thomas Emanuel, direktor firme STR dao je pregled hotelskih performansi iz globalnog pogleda prema lokalnom, a zatim je Siniša Topalović iz kompanije Horwath HTL dao ocenu ulaganja u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Albaniju i Crnu Goru.

Investitori su veoma zainteresovani u ulaganja i to ne samo u hotelski sektor u ovoj regiji, a najveći potencijal, gledajući prednosti i nedostatke, trenutno ima Crna Gora. Hrvatsku kao turističku zemlju na tom prostoru je ocenio najatraktivnijom.

Usledila je rasprava o državnim potporama koje se nude za privlačenje investitora. Panel raspravu vodio je James Chappel, a o onome što nude govorili su Tonči Glavina iz hrvatskog Ministarstva turizma, te njegovi kolege iz ministarstava Srbije, Slovenije i Crne Gore Renata Pindžo, Eva Stravs Podlogar i Damir Davidović. Sve ove države trenutno su u fokusu investicijske zajednice i trude se da ih svaka na svoj način privuče i olakša im investicije finansijskim, fiskalnim i ostalim olakšicama. Takođe, zaključili su da svaki u svojoj državi mora da ulaže u ljude, jer taj resurs postaje sve važniji investitorima koji će ulagati tamo gde je raspoloživa i radna snaga.

Kako investitori doživljavaju regiju Jugoistočne Evrope i na koji se način privlače investitori raspravljali su pod vodstvom Kristijana Šustera iz Uniline-a Ivana Budin Arhanić, potpredsednica za razvoj u Valamar Rivieri, Reuel Slonim, predsednik Uprave Arene Hospitality Groupa, Nicola Lichtenberg, senior menadžer hotelskih akvizicija i transakcija iz firme Aroundtown SA i Clive Hiller iz kompanije Collier. Arena i Valamar, kako su istakli, već su krenuli u ekspanziju svog poslovanja i izvan Hrvatske. Konkretno Arena u Mađarskoj i Nemačkoj, a Valamar u Austriji gde su kupili hotele. Snažno se ulaže u postojeći portfolio, posebno se objekti repozicioniraju i preuređuju u 4 I 5 zvezdica, jer takva ulaganja donose najveći i najbrži povraćaj kapitala.

Iako u Hrvatskoj postoje moćne lokalne kompanije koje poseduju većinu smeštajnih kapaciteta, a pritom je Valamar na prvoj poziciji, zaključeno je da ima prostora za druge investitore, uz opasku da bi trebalo ulagati i u hotele srednje kategorije, tj. s 2 i 3 zvezdice. Uprkos izazovima, tržišta u ovoj regiji sigurno su privlačna za strane investitore zbog odlične pozicije i prirodnih lepota, zaključeno je na ovom panelu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Ruralni turizam može doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, očuvanju tradicije i podršci ruralnim zajednicama
11. Jul 2024
Drugi Kongres ruralnog turizma Vojvodine održan je 5. i 6. jula u hotelu Vila Breg u...
Kongresi
Save the date: HOW Festival se ove godine održava u decembru
10. Jul 2024
HOW Festival, jedina konferencija na temu hotelskih operacija u Evropi, ove godine se po prvi...
Kongresi
U aprilu 2025 - 3. REGIONALNA Hotel Housekeeping KONVENCIJA!
30. Maj 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" najavljuju 3. REGIONALNU Hotel Housekeeping...
Kongresi
Samit
22. Maj 2024
Glavni grad Bosne i Hercegovine biće domaćin jednog od najznačajnijih događaja 2024. godine...