Otvorena hotelska konferencija Adria Hotel Forum

19. February 2020
Otvorena hotelska konferencija Adria Hotel Forum

Adria Hotel Forum, Hotelsko investicijska konferencija, otvorena je juče u Zagrebu, u hotelu Hilton GardenInn, gde se na jednom mestu okupilo više od 300 učesnika, uglednih međunarodnih hotelskih vlasnika, investitora, predstavnika svetskih menadžment kompanija i stručnjaka iz oblasti finansija i savetovanja.

Konferenciju su otvorili nakon pozdravnih govora Tonia Bilušića, zamenika načelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Tončia Glavine, državnog sekretara Ministarstva turizma RH Marina Franolić, osnivač Adria Hotel Foruma i sada direktorka za Centralnu i Istočnu Evropu BenchEvents-a, kao i Jonathan Worsley, predsednik BenchEvents-a, koji je istaknuo zadovoljstvo što su prvi put organizatori AHF-a. Naime, Bench Events, kao poznati svetski organizator hotelskih konferencija, akvizirao je AHF koji se sada odvija kao događaj u sklopu novog niza hotelskih investicijskih konferencija pod nazivom „IDEEA“,fokusiranih na regije Srednje, Južne i Istočne Evrope i CIS-a.

Brojni su govornici u prvom delu konferencije raspravljali na temu budućnosti hotelske industrije i planovima njenog razvoja za pet, odnosno deset godina. Generalni zaključak jeste da investitori imaju veliki interes ulaganja u ovu regiju te da je ovo pravi moment da se i vlade još bolje pripreme i ponude više kako bih ih privukle.

Jonathan Worsley, CEO BenchEvents-a vodio je prvu panel raspravu u kojoj su učestvovali James Chappell, globalni biznis direktor firme Horwath HTL, Markus Lehnert, potpredsednik hotelskog razvoja u kompaniji Marriot International, Frank Reul, voditelj razvoja za Istočnu Evropu iz Accor Hotels-a i Stefan Trienen, voditelj u Google-u za istočnu i srednju Evropu i Afriku. Zaključili su da jedino što mogu sa sigurnošću da kažu jeste da će se stvari u idućih nekoliko godina snažno promeniti, a sve prateći dalji razvoj digitalne tehnologije koja klijentima, potencijalnim putnicima omogućuje da na svojim pametnim telefonima u trenu brzo i lako bukiraju smeštaj bilo gde na svetu. Sve će se kompanije tome još više prilagoditi i svoj razvoj temeljiti na praćenju želja svojih potencijalnih klijenata koji sve više traže i očekuju od hotelskih kompanija. 

Thomas Emanuel, direktor firme STR dao je pregled hotelskih performansi iz globalnog pogleda prema lokalnom, a zatim je Siniša Topalović iz kompanije Horwath HTL dao ocenu ulaganja u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Albaniju i Crnu Goru.

Investitori su veoma zainteresovani u ulaganja i to ne samo u hotelski sektor u ovoj regiji, a najveći potencijal, gledajući prednosti i nedostatke, trenutno ima Crna Gora. Hrvatsku kao turističku zemlju na tom prostoru je ocenio najatraktivnijom.

Usledila je rasprava o državnim potporama koje se nude za privlačenje investitora. Panel raspravu vodio je James Chappel, a o onome što nude govorili su Tonči Glavina iz hrvatskog Ministarstva turizma, te njegovi kolege iz ministarstava Srbije, Slovenije i Crne Gore Renata Pindžo, Eva Stravs Podlogar i Damir Davidović. Sve ove države trenutno su u fokusu investicijske zajednice i trude se da ih svaka na svoj način privuče i olakša im investicije finansijskim, fiskalnim i ostalim olakšicama. Takođe, zaključili su da svaki u svojoj državi mora da ulaže u ljude, jer taj resurs postaje sve važniji investitorima koji će ulagati tamo gde je raspoloživa i radna snaga.

Kako investitori doživljavaju regiju Jugoistočne Evrope i na koji se način privlače investitori raspravljali su pod vodstvom Kristijana Šustera iz Uniline-a Ivana Budin Arhanić, potpredsednica za razvoj u Valamar Rivieri, Reuel Slonim, predsednik Uprave Arene Hospitality Groupa, Nicola Lichtenberg, senior menadžer hotelskih akvizicija i transakcija iz firme Aroundtown SA i Clive Hiller iz kompanije Collier. Arena i Valamar, kako su istakli, već su krenuli u ekspanziju svog poslovanja i izvan Hrvatske. Konkretno Arena u Mađarskoj i Nemačkoj, a Valamar u Austriji gde su kupili hotele. Snažno se ulaže u postojeći portfolio, posebno se objekti repozicioniraju i preuređuju u 4 I 5 zvezdica, jer takva ulaganja donose najveći i najbrži povraćaj kapitala.

Iako u Hrvatskoj postoje moćne lokalne kompanije koje poseduju većinu smeštajnih kapaciteta, a pritom je Valamar na prvoj poziciji, zaključeno je da ima prostora za druge investitore, uz opasku da bi trebalo ulagati i u hotele srednje kategorije, tj. s 2 i 3 zvezdice. Uprkos izazovima, tržišta u ovoj regiji sigurno su privlačna za strane investitore zbog odlične pozicije i prirodnih lepota, zaključeno je na ovom panelu.

Comments (0)

Connected news

Conferences
Gastro kup Srbija - Takmičenje profesionalnih kuvara 18. i 19. novembra u Novom Sadu
16. November 2022
Međunarodna manifestacija „Gastro kup Srbija“ je takmičenje profesionalnih kuvara...
Conferences
Još samo 10 dana do 9. Međunarodne MEKST Konferencije
15. November 2022
Deveta po redu MEKST konferencija održaće se od 25. do 27. novembra 2022. godine u Novom Sadu....
Conferences
19. Međunarodna konferencija Contemporary Trends in Tourism and Hospitality – CTTH 2022
15. November 2022
Savremeni trendovi u turizmu i ugostiteljstvu /CTTH/ je međunarodna konferencija koja se bavi...
Conferences
13. October 2022
Turistička organizacija Beograda i Centar za razvoj turizma CERTUS organizuju Beogradski...