Održani susreti turističke privrede Vojvodine i Primorsko-goranske i Istarske županije

14. Maj 2019

Privredna komora Vojvodine (PKV), u saradnji sa Županijskom komorom Rijeka, u periodu od 8. do 10. maja organizovala je trodnevnu posetu vojvođanske turističke privredne delegacije Primorsko-goranskoj i Istarskoj Županije, Republika Hrvatska.

U okviru posete, u četvrtak 9. maja 2019. godine u Županijskoj komori Rijeka, održan je Poslovni forum predstavnika turističke privrede Vojvodine i Primorsko-goranske i Istarske Županije sa ciljem uspostavljanja novih poslovnih kontakata, intenziviranja poslovne saradnje na području turističke razmene, te razvoja bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa dve regije.

Prilikom otvaranja Foruma, predsednik HGK-Županijske komore Rijeka prof. dr Vidoje Vujić je istakao zadovoljstvo dobrom poslovnom saradnjom sa Vojvodinom i posebno Novim Sadom, gradom-pobratimom sa Gradom Rijeka i brojnim zajedničkim privrednim aktivnostima PKV i Županijske komore Rijeka, koji su rezultat potpisanog Protokola o saradnji.

Viši savetnik za turizam u PKV Dragica Samardžić, koja je predvodila vojvođansku turističku delegaciju, predstavila je  turističku ponudu AP Vojvodine, istakla je da poseban interes za saradnju postoji u oblasti turizma – pre svega dugogodišnji prijateljski odnosi dve regije, geografska blizina, kao i atraktivnost i različitost turističke ponude regiona, Novi Sad i Rijeka su gradovi-pobratimi, Novi Sad nosi ovogodišnju titulu Evropske prestonice mladih, a 2021. godine Evropske prestonice kulture, a Rijeka je 2020. godine Evropska prestonica kulture.

- Vojvodina beleži konstantan rast broja dolazaka turista i ostvarenih noćenja tako da je prošle godine ostvareno povećanje broja dolazaka turista za 8.5 odsto broja noćenja za 13.5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Kada je struktura u pitanju, strani turisti ostvaruju veće povećanje i u dolascima – više od 14 odsto, i  u noćenjima – više od 17 odsto. Što se turista iz Hrvatske tiče, iako smo tokom godine ostvarili povećanje broja dolazaka za 12.5 odsto i broja noćenja za 15.6 odsto, mislim da imamo mnogo više potencijala i mogućnosti za veći rast - rekla je Dragica Samardžić.

Dodala je da je Vojvodina izgradila veoma bogatu i raznovrsnu turističku ponudu.

- Novi Sad je grad koji posle Beograda, posećuje najveći broj turista, u Vojvodini se održavaju mnogobrojne manifestacije, poznati smo po dobroj gastronomiji, čardama i salašima, vinski turizam je ostvario veliku ekspanziju u Vojvodini, a gostoprimstvo dobrih domaćina čini boravak turista nezaboravnim - naglasila je Samardžić.

Nakon plenarnog dela Foruma, predstavnici turističke privrede Vojvodine imali su priliku da učestvuju u individualnim razgovorima sa predstavnicima firmi iz ove regije – hotelijerima, turističkim agencijama, Udruženjem marina HGK i trgovačkim lancima. Prilikom trodnevne posete Primorsko-goranskoj i Istarskoj Županiji, privredna delegacija je imala dogovorene susrete i posetu Turističkoj zajednici Krka, Turističkoj zajednici Crikvenica, Obrtničkoj komori, hotelijerima i turističkim agencijama u Opatiji, Crikvenice, Vrboskom i  Novom Vinodolsku.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
LAST MINUTE poziv za prvu regionalnu Hotel Housekeeping Konvenciju
22. Mart 2023
Kako se bliži početak Hotel Housekeeping Konvencije, zahvaljujući kojoj će hotelijeri...
Kongresi
Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023.
14. Mart 2023
Globalno veće za održivi turizam (GSTC), koje propisuje globalne standarde za održiva...
Kongresi
USKORO: U Vrnjačkoj Banji prva Hotel Housekeeping Konvencija u jugoistočnoj Evropi
02. Mart 2023
Po prvi put u istoriji naše hotelske industrije, 30. i 31. marta u hotelu Fontana**** u...
Kongresi
Vrnjačka Banja domaćin prve regionalne Hotel housekeeping konvencije: HOTEL HOUSEKEEPING U TEHNOLOŠKOM VORTEX-u
31. Januar 2023
Velika godišnja konvencija hotelskih housekeeping menadžera i predstavnika njihovih...