Održani susreti turističke privrede Vojvodine i Primorsko-goranske i Istarske županije

14. May 2019

Privredna komora Vojvodine (PKV), u saradnji sa Županijskom komorom Rijeka, u periodu od 8. do 10. maja organizovala je trodnevnu posetu vojvođanske turističke privredne delegacije Primorsko-goranskoj i Istarskoj Županije, Republika Hrvatska.

U okviru posete, u četvrtak 9. maja 2019. godine u Županijskoj komori Rijeka, održan je Poslovni forum predstavnika turističke privrede Vojvodine i Primorsko-goranske i Istarske Županije sa ciljem uspostavljanja novih poslovnih kontakata, intenziviranja poslovne saradnje na području turističke razmene, te razvoja bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa dve regije.

Prilikom otvaranja Foruma, predsednik HGK-Županijske komore Rijeka prof. dr Vidoje Vujić je istakao zadovoljstvo dobrom poslovnom saradnjom sa Vojvodinom i posebno Novim Sadom, gradom-pobratimom sa Gradom Rijeka i brojnim zajedničkim privrednim aktivnostima PKV i Županijske komore Rijeka, koji su rezultat potpisanog Protokola o saradnji.

Viši savetnik za turizam u PKV Dragica Samardžić, koja je predvodila vojvođansku turističku delegaciju, predstavila je  turističku ponudu AP Vojvodine, istakla je da poseban interes za saradnju postoji u oblasti turizma – pre svega dugogodišnji prijateljski odnosi dve regije, geografska blizina, kao i atraktivnost i različitost turističke ponude regiona, Novi Sad i Rijeka su gradovi-pobratimi, Novi Sad nosi ovogodišnju titulu Evropske prestonice mladih, a 2021. godine Evropske prestonice kulture, a Rijeka je 2020. godine Evropska prestonica kulture.

- Vojvodina beleži konstantan rast broja dolazaka turista i ostvarenih noćenja tako da je prošle godine ostvareno povećanje broja dolazaka turista za 8.5 odsto broja noćenja za 13.5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Kada je struktura u pitanju, strani turisti ostvaruju veće povećanje i u dolascima – više od 14 odsto, i  u noćenjima – više od 17 odsto. Što se turista iz Hrvatske tiče, iako smo tokom godine ostvarili povećanje broja dolazaka za 12.5 odsto i broja noćenja za 15.6 odsto, mislim da imamo mnogo više potencijala i mogućnosti za veći rast - rekla je Dragica Samardžić.

Dodala je da je Vojvodina izgradila veoma bogatu i raznovrsnu turističku ponudu.

- Novi Sad je grad koji posle Beograda, posećuje najveći broj turista, u Vojvodini se održavaju mnogobrojne manifestacije, poznati smo po dobroj gastronomiji, čardama i salašima, vinski turizam je ostvario veliku ekspanziju u Vojvodini, a gostoprimstvo dobrih domaćina čini boravak turista nezaboravnim - naglasila je Samardžić.

Nakon plenarnog dela Foruma, predstavnici turističke privrede Vojvodine imali su priliku da učestvuju u individualnim razgovorima sa predstavnicima firmi iz ove regije – hotelijerima, turističkim agencijama, Udruženjem marina HGK i trgovačkim lancima. Prilikom trodnevne posete Primorsko-goranskoj i Istarskoj Županiji, privredna delegacija je imala dogovorene susrete i posetu Turističkoj zajednici Krka, Turističkoj zajednici Crikvenica, Obrtničkoj komori, hotelijerima i turističkim agencijama u Opatiji, Crikvenice, Vrboskom i  Novom Vinodolsku.

Comments (0)

Connected news

Conferences
Ruralni turizam može doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, očuvanju tradicije i podršci ruralnim zajednicama
11. July 2024
Drugi Kongres ruralnog turizma Vojvodine održan je 5. i 6. jula u hotelu Vila Breg u...
Conferences
Save the date: HOW Festival se ove godine održava u decembru
10. July 2024
HOW Festival, jedina konferencija na temu hotelskih operacija u Evropi, ove godine se po prvi...
Conferences
U aprilu 2025 - 3. REGIONALNA Hotel Housekeeping KONVENCIJA!
30. May 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" najavili su 3. REGIONALNU Hotel Housekeeping...
Conferences
Samit
22. May 2024
Glavni grad Bosne i Hercegovine biće domaćin jednog od najznačajnijih događaja 2024. godine...