Miloš Ristić, šef kuhinje hotela Ramonda, Rtanj: Idem svojim putem za svojom zvezdom

27. Decembar 2019
Foto: Hotel Ramonda
Foto: Hotel Ramonda

Došao je, ne bez razloga, baš na Rtanj, mističnu planinu kroz koju milenijumima protiče neka čudesna, moćna energija kojom se Zemlja spaja sa vasionom, a biljke, kažu, oživljavaju i ljudi ozdravljuju. Kao da je čitav život tragao baš za tim mestom, tom energijom koja je otvorila čarobnu Pandorinu kutiju kulinarske magije, iz koje je počela da izvire neobična inspiracija, bez koje Miloš Ristić, šef kuhinje hotela Ramonda, možda nikada ne bi otkrio ni dubinu svog talenta ni svoju zvezdu vodilju. I sve se tu složilo: vreme, mesto, ljudi... da bi iz njegovog čarobnog lonca izašla upravo onakva čarolija kakvu očekuju gosti hotela koji nosi ime feniksa među cvetovima... Zato danas, u svakom maštovitom tanjiru iz njegove kuhinje, oni odmah prepoznaju - ljubav!

Da je oduvek bio svoj i radio na sebi onako kako je mislio da treba, ne sledeći nikoga ali oduvek tragajući za znanjem, šef kuhinje hotela Ramonda Miloš Ristić, koji ima tek 33 godine, smatra svojom prednošću. Redovno je završio Ugostiteljsko-turističku školu u Jug-Bogdanovoj u Beogradu, a potom kao stipendista hotela Moskva i Visoku hotelijersku školu.

- U hotelu Moskva sam proveo 10 godina. Rastao sam polako kroz profesiju, baš onako školski -  od pripravnika, pomoćnog kuvara, kuvara do šefa kuhinje – naglašava Miloš Ristić i ne zaboravlja da istakne koliku zahvalnost duguje i kolegama i tadašnjem direktoru hotela Savi Janićeviću koji mu je kao mladom čoveku pružio šansu da radi u jednom elitnom prestoničkom hotelu, koji je za njega bio najbolja škola do sada. Fenomenalno iskustvo bio je i rad u jednom hotelu u Nairobiju u Keniji. - Mnogo sam naučio za 2,5 godine, kaže, upoznao drugačije vrste kuhinje, pre svega, indijsku i afričku, drugačije namirnice... Ali srce me vuklo u Evropu. Malo sam radio u jednom restoranu u Češkoj, a onda je stigao poziv iz Ramonde i sad sam tu.

Ističe da u svoje obrazovanje stalno ulaže, jer shvata da ako želiš da budeš dobar i uspešan u svom poslu, moraš da pratiš trendove i radiš na sebi, ali da nikada nikoga nije kopirao niti je bio nečiji sledbenik. Kao i danas, uvek je išao svojim putem za svojom zvezdom. U mnoštvu različitih trendova, njegov izbor je nacionalna srpska kuhinja na moderan način i normalne porcije a ne mimimalizam.  

Srpska kuhinja i jestivo cveće

- Osnova našeg jelovnika je srpska nacionalna kuhinja s „dodirom“ internacionalne. Nije mnogo obiman ali je sve zastupljeno: i vegeterijanska i veganska jela ali i razni gurmanluci. Jelovnik se priprema uz konsultacije s nutricionistom a menja se dva puta godišnje. Sve što možemo od namirnica kupujemo u okolini, uvek sveže i najboljeg kvaliteta, poput pastrmke i jagnjetine, na primer, ili dimljenih kozjih sireva sa raznim ukusima, koji se gostima mnogo dopadaju. Mnogo toga još ne možemo da kupujemo, jer proizvođači ovde još uvek nisu sertifikovani, a mi već imamo uveden HACCP. Koristimo i mikro bilje a uskoro će na svakom stolu u restoranu biti i jestivo cveće iz naše proizvodnje – otkriva šef Ristić i dodaje da i gosti najviše vole pite i gibanice popularne u tom kraju.

- Uspeli smo da napravimo našu domaću pitu koja je već postala prepoznatljiva. Ne možete da verujete da jedna najobičnija pita može da bude posebna. Po mom tradicionalnom receptu pripremamo tri različite pite - od pečuraka, sa sirom i sirom i zeljem. Odnos nadeva i testa je uvek kako treba, pita je uvek sveža i vruća se iznosi na sto. Inače, „bestseler“ Ramonde je ubedljivo Rudarska kolenica!

Restoran je 1. novembra prešao na zimski meni. Tu se nalazi, otkrivamo, popularna čorba od bundeva, pripremaju se šumske pečurke, a ima i nekih iznenađenja sa Rtanjskim čajem, jer nastoje da upotrebe sve što mogu iz okoline. Treba istaći da, osim korišćenja lokalnih namirnica, u pripremi jela koriste i moderne tehnike kuvanja kao što je, na primer, sous-vide. Zahvaljujući ovoj tehnici, ne može da se desi da gost dobije žilavo meso. A uz pomoć specijalnog blendera, prave, na primer, zdrav i veoma ukusan domaći sladoled za razne museve. 

„Vruć krompir“ ili „dream team“

Kao hotel u kojem porodice zauzimaju posebno mesto, svake nedelje od 12 do 18h organizuju porodični ručak, na koji su dobrodošli i gosti sa strane. Uz to, uvek se radi i „live cooking“, kaže šef Ristić i dodaje:

- Pokušavamo da na neki način edukujemo stanovnike ovog kraja, da im pokažemo da osim roštilja na ćumur, na koji su navikli, ima i druge hrane, jednako ukusne a svakako zdravije. Pritom, i mi imamo roštilj u jelovniku, ali pokušavamo da ga, kao i druga jela nacionalne kuhinje, prezentujemo na moderniji način. 

Možda je upravo ovo dobar trenutak da se kaže nešto i o ljudima koji čine šefov „dream team“, među kojima većina nema nikakvog iskustva u hotelskoj ili bilo kojoj kuhinji. Kada je došao u hotel i otkrio kakav je „vruć krompir“ dobio, nije mu bilo svejedno. Danas s osmehom govori o svojim ljudima.  

- U timu od 11 ljudi, troje je pomoćno osoblje, imamo pekara koji poslednjih 10-ak godina nije bio pekar i poslastičara koji pravi domaće kolače, a svi ostali su kuvari bez dana iskustva u kuhinji, osim u kućnim uslovima. I baš sam ponosan na njih, kako napreduju. Prošli su žestok trening, mnogo rade i veoma se trude da sve što mogu nauče, bez obzira na vreme koje im za to treba. Od 1 do 10 ocenio bih nas sa 8. Treba još ponešto savladati vezano za „final touch“, kako bi sve izgledalo kako treba – kaže Miloš Ristić.

Sve je u ljubavi

Jedna od sjajnih inicijativa menadžmenta hotela Ramonda je osnivanje smera za kuvare i konobare u Srednjoj školi u Boljevcu, što bi zadržalo mlade da ostanu kod kuće. U proces edukacije uključiće se direktor hotela, šef kuhinje i šefica recepcije, a hotel će biti odlična baza za učeničku praksu. 

Imaće učenici i šta da nauče i od koga. I ne samo što će im preneti bogato teorijsko i vredno praktično znanje, već će ih naučiti da posao, pre svega, treba da vole i da je to suština svega.  

- Ja zaista volim ovo što radim, posvećen sam poslu i svakom gostu. Stalno istražujem i učim. A što više istražujem, čini mi se - sve manje znam. Kad si mlad i naučiš nešto da radiš, misliš da je to kraj, ali vremenom shvataš da treba više učiti i, još važnije, nikada ne odustajati – kaže šef Ristić, dodajući da je njegov lični plan da završi master, da nastavi edukaciju i da pomogne mladim ljudima da steknu znanje koje će ih učiniti srećnim ljudima i dostojanstvenim pripadnicima ambasadorske profesije. 

Ljiljana Rebronja

Komentara (0)

Povezane vesti

Ko je gde?
Nikola Marković novi GM beogradskog hotela Saint Ten
27. Maj 2022
Na poziciji GM-a beogradskog hotela Saint Ten u martu ove godine Vladimira Marinkovića zamenio...
Ko je gde?
Vladimir Marinković, GM, Huma Kotor Bay Hotel & Villas: Uloga lidera je da motiviše i inspiriše
24. Maj 2022
Hotelijer sa bogatim iskustvom, proglašen za „zvanično najboljeg operativnog...
Ko je gde?
Milica Nešković novi menadžer hotela Heritage u Beogradu
06. Maj 2022
Nakon reorganizacije poslovanja, beogradski hotel Heritage, u vlasništvu firme ITG iz...
Ko je gde?
Michael Shannon - novi generalni direktor hotela Hyatt Regency Beograd
18. Novembar 2020
U godini kada hotel Hyatt Regency Beograd puni 30 godina kako je ovaj hotelski brend ušao...