U Kotoru niče Bigova Bay rizort - vrednost 400 miliona evra

10. Maj 2023
Image by Michał from Pixabay
Image by Michał from Pixabay

Crna Gora dobija luksuzni turistički kompleks Bigova Bay čija je ukupna vrednost oko 400 miliona evra. Naredna godina će, kada je reč o ovom projektu, biti posvećena razvoju celokupne infrastrukture, a istovremeno se vode pregovori sa najprestižnijim operaterima za hotele i restorane koji će biti deo projekta.

To je saopšteno nakon sastanka predstavnika Vlade sa investitorima. Sastanku su, osim premijera Dritana Abazovića, prisustvovali i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, savetnica premijera za investicije Marija Krgović, kao i Walid Al Najjab, predstavnik vlasnika projekta, Bojana Ječmenica, project menager BBI Development i Branka Lazarević, izvršna direktorka kompanije Bigova Bay.

Investitor je najavio i da će naredna godina biti posvećena razvoju infrastrukture koja je osnov razvoja celokupnog projekta, ali i da se paralelno vode razgovori sa najprestižnijim operaterima za hotele i restorane koji će biti deo projekta.

Opština Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora i kompanija Bigova Bay potpisali su u decembru 2019. godine sporazum kojim se stvaraju preduslovi za realizaciju vredne investicije na području Bigova-Trašte.

Kako je tada najavljeno, planirana je izgradnja rizorta koji će uključivati hotele, vile i komercijalne sadržaje.

Po planskim dokumentima predviđena je izgradnja dva hotela, od kojih je jedan 478 ležajeva, a drugi je manji, uz određeni broj vila.

U avgustu 2020. potpisan je prvi izvođački ugovor između kompanija BBI Development i Briv Construction za komunalno opremanje zemljišta i izgradnju komunalne infrstrukture za potrebe projekta Bigova Bay. Prva faza radova završena je sredinom 2021.

Vlada je prošle godine dala saglasnost da se upiše hipoteka na katastarskoj parceli broj 1483/1, l.n. 547, KO Lješevići, procenjene vrednosti 7,47 miliona evra u korist kompanije Bigova bay. Tada je pojašnjeno da se na ovaj način ispunjava davno preuzeta obaveza, čime se stiču uslovi za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa, hotela sa pet zvezdica i pratećih sadržaja.

U novembru je potpisan ugovor za izgradnju primarne infrastrukture za ovaj projekat, koji podrazumeva izgradnju vodovoda, struje i optike za Donji Grbalj. Vrednost projekta je 6,2 miliona evra, a rok za završetak radova je 13 meseci.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, tim činom počela je u punom kapacitetu izgradnja najveće turističke investicije u Crnoj Gori, projekta Bigova Bay.

Izvor: eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...