U Kotoru niče Bigova Bay rizort - vrednost 400 miliona evra

10. May 2023
Image by Michał from Pixabay
Image by Michał from Pixabay

Crna Gora dobija luksuzni turistički kompleks Bigova Bay čija je ukupna vrednost oko 400 miliona evra. Naredna godina će, kada je reč o ovom projektu, biti posvećena razvoju celokupne infrastrukture, a istovremeno se vode pregovori sa najprestižnijim operaterima za hotele i restorane koji će biti deo projekta.

To je saopšteno nakon sastanka predstavnika Vlade sa investitorima. Sastanku su, osim premijera Dritana Abazovića, prisustvovali i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, savetnica premijera za investicije Marija Krgović, kao i Walid Al Najjab, predstavnik vlasnika projekta, Bojana Ječmenica, project menager BBI Development i Branka Lazarević, izvršna direktorka kompanije Bigova Bay.

Investitor je najavio i da će naredna godina biti posvećena razvoju infrastrukture koja je osnov razvoja celokupnog projekta, ali i da se paralelno vode razgovori sa najprestižnijim operaterima za hotele i restorane koji će biti deo projekta.

Opština Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora i kompanija Bigova Bay potpisali su u decembru 2019. godine sporazum kojim se stvaraju preduslovi za realizaciju vredne investicije na području Bigova-Trašte.

Kako je tada najavljeno, planirana je izgradnja rizorta koji će uključivati hotele, vile i komercijalne sadržaje.

Po planskim dokumentima predviđena je izgradnja dva hotela, od kojih je jedan 478 ležajeva, a drugi je manji, uz određeni broj vila.

U avgustu 2020. potpisan je prvi izvođački ugovor između kompanija BBI Development i Briv Construction za komunalno opremanje zemljišta i izgradnju komunalne infrstrukture za potrebe projekta Bigova Bay. Prva faza radova završena je sredinom 2021.

Vlada je prošle godine dala saglasnost da se upiše hipoteka na katastarskoj parceli broj 1483/1, l.n. 547, KO Lješevići, procenjene vrednosti 7,47 miliona evra u korist kompanije Bigova bay. Tada je pojašnjeno da se na ovaj način ispunjava davno preuzeta obaveza, čime se stiču uslovi za izgradnju luksuznog turističkog kompleksa, hotela sa pet zvezdica i pratećih sadržaja.

U novembru je potpisan ugovor za izgradnju primarne infrastrukture za ovaj projekat, koji podrazumeva izgradnju vodovoda, struje i optike za Donji Grbalj. Vrednost projekta je 6,2 miliona evra, a rok za završetak radova je 13 meseci.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, tim činom počela je u punom kapacitetu izgradnja najveće turističke investicije u Crnoj Gori, projekta Bigova Bay.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...
Hospitality
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. January 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...