Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel "Vrabac" izuzetan u različitosti

12. Jul 2019
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti

Inkluzivni hotel i restoran "Vrabac“ je inovativni alat za socijalnu inkluziju, promociju i integraciju vunerabilnih socijalnih grupa, koji je u Vrnjačkoj banji otvoren početkom marta ove godine, kao prvi ove vrste u Srbiji i šire. Hotel je realizovao Edukacioni centar iz Leskovca, u saradnji sa lokalnim akterima i partnerima.

Prvi inkluzivni hotel u Srbiji - hotel "Vrabac“ jedan je od najmlađih smeštajnih objekata u Vrnjačkoj Banji, ali ne samo zato što je tek nedavno otvoren, već i zato što su u njemu zaposleni u većini vrlo mladi ljudi. Ovaj neveliki hotel ima samo devet apartmana, ali zato njegov restoran može da primi 80 osoba, dok na galeriji može da se smesti još 40. Od dodatnih sadržaja, tu je sala za sastanke sa 25 mesta, kao i otvoreni bazeni sa mineralnom vodom za odrasle i decu. Gosti imaju privilegiju da borave na izuzetnom mestu sa kojeg se prostire prekrasan pogled na padine Goča.

Posvećenost promociji socijalne inkluzije

Prema rečima Igora Stajića, izvršnog menadžera Edukacinog centra, pored toga što je hotel svojevrsni inovativni alat za socijalnu inkluziju socijalno marginalizovanih grupa stanovništva, on istovremeno mora da posluje na ekonomski zdravim osnovama kako bi usluga koju pruža bila održiva. Stoga je program hotela "Vrabac“ postavljen kao korelacija dva paralelna i nezavisna procesa – socijalnog i poslovnog, sa nezavisnim misijama, vizijama i ciljevima.

– Socijalna misija je razvoj jedinstvenog kapaciteta za promociju socijalne inkluzije i uticaja na promene u društvu u odnosu na prihvatanje različitosti i ispravnog prihvatanja invalidnosti. Mi smo posvećeni 100% promovisanju zapošljavanja socijalno marginalizovanih grupa, kratkih lanaca nabavke, proizvoda socijalnog preduzetništva, proizvoda malih ruralnih gazdinstava i promovisanju umetnosti. U svemu tome učestvuje pet ciljnih grupa sa kojima radimo: mladi, osobe sa invaliditetom, ruralno stanovništvo, nekvalifikovana radna snaga i žene. Hotel "Vrabac“ će koristiti svoju strategiju, osoblje i sisteme kako bi svakom gostu pružio dovoljno razloga da počne da veruje u izvrsnost u različitosti, da s više poštovanja tretira i primeti različite i aktivno zagovara socijalnu inkluziju. Naše socijalne vrednosti su jak temelj i definišu ko smo, izdvajajući nas od konkurencije.

Osnova vizije budućnosti proističe iz slogana "Izvrsnost u različitosti“ jer "Vrabac“ nudi snažnu društvenu posvećenost unutar svakog ponuđenog proizvoda ili usluge, uvek nastojeći da nadmašimo očekivanja, posebno ona koja su pod uticajem predrasuda. Nema izostavljenih. Svako zaslužuje svoju šansu i mi gradimo mesto koje će ponuditi mogućnosti za napredak onih koji imaju hrabrosti da probaju. Mi radimo sa prirodom i poštujemo je. Razmišljamo o životnoj sredini, a kada kupujemo sirovine ili nudimo svoje proizvode i usluge, uvek smo svesni da smo deo prirode - ističe Igor Stajić.

Carstvo dobre hrane

Što se tiče poslovne misije, hotel "Vrabac“ pruža svim gostima sjajno iskustvo nudeći vrhunski proizvod, izuzetnu uslugu i lepo okruženje. Hotelski restoran je pravi izbor za jela sa roštilja – poznati leskovački brend. Ali, u ponudi su i brojni ekskluzivni specijaliteti: kozja stelja, sirmijumska kobasica sa bademom i aromatičnim biljem, sremski kulen u kati* koji dozreva u žitu šest meseci, juneći biftek sa Peštera, kravlji sir sa sremušem sa Stare planine, salamureni ovčiji i kozji sir sa Stare planine, beskvasni hlebovi oplemenjeni aromatičnim biljem i semenjem... - pravo carstvo izvanredne domaće hrane!

Osim perfektne hrane sa proverenih i neafirmisanih farmi, gosti u restoranu "Vrabac“ imaju prliku da piju zanatski izrađene sokove ili piva, vina iz malih lokalnih vinarija i to iz ekološki čiste sredine.

– Svesni smo da je ovo veliki izazov i da će biti mnogo borbe da izuzetnost u različitosti bude održiva. Radimo par meseci i veoma smo srećni što gosti iz našeg hotela odlaze prezadovoljni, naročito kvalitetom hrane, i gotovo redovno se vraćaju da probaju nešto što prethodno nisu stigli. To nas ohrabruje i podržava naše uverenje da izvrsnost u različitosti ima budućnost, dodaje Stajić.

Na pitanje koliko su zadovoljni dosadašnjim poslovanjem, naš sagovornik kaže da se još uhodavaju, ali da su dosadašnji gosti iz zemlje i inostranstva puni pozitivnih utisaka. Za unapređenje ima dosta prostora a i potrebe. Tako je letnja bašta sa 200 mesta već u planu.

*Kata – Prirodni omotač tj. slepo crevo svinje koje služi za pravljenje kobasica, u ovom slučaju kulena.

Marina Stanković Janković

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Godinu dana od otvaranja: Hotel Borovi u Sjenici – Na dobrom putu
11. Septembar 2023
Sjenica je oduvek bila poznata uglavnom po sjeničkom siru i zimi najnižim temperaturama u...
Hotelijerstvo
Domaća platforma za recenzije potpisala partnerstvo sa kompanijom Tripadvisor
08. Avgust 2023
Fast Review, domaća platforma za recenzije nedavno je potpisala veoma značajno partnerstvo sa...
Hotelijerstvo
Nova investicija na Kopaoniku - U planu gradnja turističkog kompleksa na 25.000 m2
03. Avgust 2023
Na Kopaoniku u KO Kriva Reka u Opštini Brus, u blizinu hotela Srebrnac, u planu je...
Hotelijerstvo
Hotel Beli izvor na Goču ima novog vlasnika
27. Jul 2023
Kompaniija Eter doo kupila je za 12,1 milion dinara deo imovine Hotelsko-turističkog preduzeća...