Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel "Vrabac" izuzetan u različitosti

12. July 2019
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti
Saznajte više o prvom inkluzivnom hotelu u Srbiji - Hotel 'Vrabac' izuzetan u različitosti

Inkluzivni hotel i restoran "Vrabac“ je inovativni alat za socijalnu inkluziju, promociju i integraciju vunerabilnih socijalnih grupa, koji je u Vrnjačkoj banji otvoren početkom marta ove godine, kao prvi ove vrste u Srbiji i šire. Hotel je realizovao Edukacioni centar iz Leskovca, u saradnji sa lokalnim akterima i partnerima.

Prvi inkluzivni hotel u Srbiji - hotel "Vrabac“ jedan je od najmlađih smeštajnih objekata u Vrnjačkoj Banji, ali ne samo zato što je tek nedavno otvoren, već i zato što su u njemu zaposleni u većini vrlo mladi ljudi. Ovaj neveliki hotel ima samo devet apartmana, ali zato njegov restoran može da primi 80 osoba, dok na galeriji može da se smesti još 40. Od dodatnih sadržaja, tu je sala za sastanke sa 25 mesta, kao i otvoreni bazeni sa mineralnom vodom za odrasle i decu. Gosti imaju privilegiju da borave na izuzetnom mestu sa kojeg se prostire prekrasan pogled na padine Goča.

Posvećenost promociji socijalne inkluzije

Prema rečima Igora Stajića, izvršnog menadžera Edukacinog centra, pored toga što je hotel svojevrsni inovativni alat za socijalnu inkluziju socijalno marginalizovanih grupa stanovništva, on istovremeno mora da posluje na ekonomski zdravim osnovama kako bi usluga koju pruža bila održiva. Stoga je program hotela "Vrabac“ postavljen kao korelacija dva paralelna i nezavisna procesa – socijalnog i poslovnog, sa nezavisnim misijama, vizijama i ciljevima.

– Socijalna misija je razvoj jedinstvenog kapaciteta za promociju socijalne inkluzije i uticaja na promene u društvu u odnosu na prihvatanje različitosti i ispravnog prihvatanja invalidnosti. Mi smo posvećeni 100% promovisanju zapošljavanja socijalno marginalizovanih grupa, kratkih lanaca nabavke, proizvoda socijalnog preduzetništva, proizvoda malih ruralnih gazdinstava i promovisanju umetnosti. U svemu tome učestvuje pet ciljnih grupa sa kojima radimo: mladi, osobe sa invaliditetom, ruralno stanovništvo, nekvalifikovana radna snaga i žene. Hotel "Vrabac“ će koristiti svoju strategiju, osoblje i sisteme kako bi svakom gostu pružio dovoljno razloga da počne da veruje u izvrsnost u različitosti, da s više poštovanja tretira i primeti različite i aktivno zagovara socijalnu inkluziju. Naše socijalne vrednosti su jak temelj i definišu ko smo, izdvajajući nas od konkurencije.

Osnova vizije budućnosti proističe iz slogana "Izvrsnost u različitosti“ jer "Vrabac“ nudi snažnu društvenu posvećenost unutar svakog ponuđenog proizvoda ili usluge, uvek nastojeći da nadmašimo očekivanja, posebno ona koja su pod uticajem predrasuda. Nema izostavljenih. Svako zaslužuje svoju šansu i mi gradimo mesto koje će ponuditi mogućnosti za napredak onih koji imaju hrabrosti da probaju. Mi radimo sa prirodom i poštujemo je. Razmišljamo o životnoj sredini, a kada kupujemo sirovine ili nudimo svoje proizvode i usluge, uvek smo svesni da smo deo prirode - ističe Igor Stajić.

Carstvo dobre hrane

Što se tiče poslovne misije, hotel "Vrabac“ pruža svim gostima sjajno iskustvo nudeći vrhunski proizvod, izuzetnu uslugu i lepo okruženje. Hotelski restoran je pravi izbor za jela sa roštilja – poznati leskovački brend. Ali, u ponudi su i brojni ekskluzivni specijaliteti: kozja stelja, sirmijumska kobasica sa bademom i aromatičnim biljem, sremski kulen u kati* koji dozreva u žitu šest meseci, juneći biftek sa Peštera, kravlji sir sa sremušem sa Stare planine, salamureni ovčiji i kozji sir sa Stare planine, beskvasni hlebovi oplemenjeni aromatičnim biljem i semenjem... - pravo carstvo izvanredne domaće hrane!

Osim perfektne hrane sa proverenih i neafirmisanih farmi, gosti u restoranu "Vrabac“ imaju prliku da piju zanatski izrađene sokove ili piva, vina iz malih lokalnih vinarija i to iz ekološki čiste sredine.

– Svesni smo da je ovo veliki izazov i da će biti mnogo borbe da izuzetnost u različitosti bude održiva. Radimo par meseci i veoma smo srećni što gosti iz našeg hotela odlaze prezadovoljni, naročito kvalitetom hrane, i gotovo redovno se vraćaju da probaju nešto što prethodno nisu stigli. To nas ohrabruje i podržava naše uverenje da izvrsnost u različitosti ima budućnost, dodaje Stajić.

Na pitanje koliko su zadovoljni dosadašnjim poslovanjem, naš sagovornik kaže da se još uhodavaju, ali da su dosadašnji gosti iz zemlje i inostranstva puni pozitivnih utisaka. Za unapređenje ima dosta prostora a i potrebe. Tako je letnja bašta sa 200 mesta već u planu.

*Kata – Prirodni omotač tj. slepo crevo svinje koje služi za pravljenje kobasica, u ovom slučaju kulena.

Marina Stanković Janković 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...