Od sada: PDV na smeštaj 10% u svim ugostiteljskim objektima

30. Oktobar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Inicijativa koju je pokrenulo Udruženje za turizam PKS, a odnosi se na na usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, usvojena je i obuhvaćena izmenama i dopunama Zakona o PDV-u i podzakonskih akata.

Predlog grupacije "Hoteli Srbije" bilo je izjednačavanje svih vidova pružanja usluge smeštaja u pogledu oporezivanja tih usluga i to po posebnoj stopi PDV od 10%.

Poslednjim izmenama Zakona o PDV-u, proširena je primena posebne stope PDV-a kod dve grupe usluga, i to za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima za smeštaj u skladu sa zakonom kojim se uređuje turizam i za prevoz putnika i njihovog pratećeg prtljaga.

Promet usluga smeštaja u svim ugostiteljskim objektima, za koji se smatra da je izvršen počev od 15. oktobra 2015. godine, oporezuje se po posebnoj stopi PDV-a od 10%.

Izvor: eKapija

Poslednji komentari

Veca
Petak , 30.10.2015. 21:16h
Preporuka:
1
+
0
-
A ja sam mislila da je to bio predlog HORES-a i gospodina Genova, koji je imao još nekoliko dobrih predloga za izmenu Zakona o turizmu a koji se odnose na oblast hotelijerstva, ali nažalost nisu prihvaćeni. Treba misliti i na privrednike podjednako kao i na turiste. I sada ništa bitno nije promenjeno posebno po pitanju kadrova u turizmu pa ispada da ovim poslovima moze svako da se bavi. Treba ukinuti fakultete za turizam jer je to promašena investicija upravo zbog lošeg Zakona o turizmu. I još nešto o kadrovima, posebno kada se radi o direktoru turističke organizacije,tj. nije uslov da ima završen fakultet za turizam, kao što to nije uslov za turističke inspektore, kojih ima malo pa njihove poslove obavljaju lokalne inspekcije koje nisu iz ove oblasti.

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....