Objavljena pravila za državnu pomoć za gradnju novih hotela u banjama i u Beogradu

21. Novembar 2023
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann

Vlada Srbije izmenila je postojeću Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja, a izmenama je sada predviđena pomoć od 20% za izgradnju novih i proširenje postojećih hotela u banjama i Beogradskom regionu.

Investicije u nove smeštajne kapacitete, kako je i ranije najavljeno, neophodne su radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Ko će imati pravo na pomoć?

Država će novac dodeliti za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim i klimatskim mestima čija je minimalna vrednost 2 miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih na neodređeno vreme.

Takođe, sredstva se mogu dodeliti za investicione projekte ulaganja u Beogradskom regionu za izgradnju hotela koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 5 miliona evra.

Država će u Beogradskom regionu pomoći i hotelijere koji planiraju rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisani sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 2 miliona evra.

Neophodno je da hotelijeri obezbede učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Rokovi za gradnju i zapošljavanje

Prijave za državnu pomoć su moguće do kraja 2024. godine.

Rok za realizaciju projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa investicionim projektom u banjskim i klimatskim mestima je do tri godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava. Kako se u uredbi navodi, rok se nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najviše do pet godina, ukoliko Savet za ekonomski razvojoceni da su okolnosti koje su dovele do potrebe za produženjem roka objektivne i da je produženje roka opravdano i svrsishodno.

Za ulaganja od posebnog značaja, rok za realizaciju investicionog projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa tim investicionim projektom je do deset godina od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Za ulaganja u Beogradski region, rok za realizaciju investicionog projekta je dve godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava, a taj se rok nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

Izuzetno, kako se navodi u uredbi, rok za određivanje kategorije hotela se može produžiti do 28. februara 2027. godine.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali najavio je krajem oktobra da će država subvencionisati gradnju novih hotela i rekontrukciju postojećih, jer Srbiji nedostaju smeštajni kapaciteti za EXPO 2027.

Predsednik poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov je rekao da Beogradu treba još hotela i da je stimulacija države za gradnju novih, zbog međunarodne izložbe EXPO 2027, podsticajna, ali odluku o tome da li će ulagati doneće investitori.

Država je inače, do sada stimulisala izgradnju hotela u banjama i klimatskim mestima, i to za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja čija je minimalna vrednost 2 miliona evra, a i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Septembar u znaku zahvalnosti zaposlenima u Domaćinstvu
08. Jul 2024
Nedelja posvećena zaposlenima u hotelskom Domaćinstvu – International Housekeepers Week,...
Hotelijerstvo
“Vrata raja” od 160 miliona evra: Počela izgradnja novog luksuznog hotelsko-rezidencijalnog kompleksa u Ulcinju
04. Jul 2024
Karisma Hotels & Resorts i Dobrov & Family Group sa ponosom najavljuju početak...
Hotelijerstvo
JP Skijališta Srbije gradi apart hotel na Zlatiboru
24. Jun 2024
JP Skijališta Srbije podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za...
Hotelijerstvo
Luštica ima potencijal da nadmaši elitne turističke destinacije
30. Maj 2024
Crna Gora ima ogroman potencijal, a Luštica je biser koji bi mogao da nadmaši...