Objavljena pravila za državnu pomoć za gradnju novih hotela u banjama i u Beogradu

21. November 2023
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann

Vlada Srbije izmenila je postojeću Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja, a izmenama je sada predviđena pomoć od 20% za izgradnju novih i proširenje postojećih hotela u banjama i Beogradskom regionu.

Investicije u nove smeštajne kapacitete, kako je i ranije najavljeno, neophodne su radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Ko će imati pravo na pomoć?

Država će novac dodeliti za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim i klimatskim mestima čija je minimalna vrednost 2 miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih na neodređeno vreme.

Takođe, sredstva se mogu dodeliti za investicione projekte ulaganja u Beogradskom regionu za izgradnju hotela koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 5 miliona evra.

Država će u Beogradskom regionu pomoći i hotelijere koji planiraju rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisani sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 2 miliona evra.

Neophodno je da hotelijeri obezbede učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Rokovi za gradnju i zapošljavanje

Prijave za državnu pomoć su moguće do kraja 2024. godine.

Rok za realizaciju projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa investicionim projektom u banjskim i klimatskim mestima je do tri godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava. Kako se u uredbi navodi, rok se nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najviše do pet godina, ukoliko Savet za ekonomski razvojoceni da su okolnosti koje su dovele do potrebe za produženjem roka objektivne i da je produženje roka opravdano i svrsishodno.

Za ulaganja od posebnog značaja, rok za realizaciju investicionog projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa tim investicionim projektom je do deset godina od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Za ulaganja u Beogradski region, rok za realizaciju investicionog projekta je dve godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava, a taj se rok nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

Izuzetno, kako se navodi u uredbi, rok za određivanje kategorije hotela se može produžiti do 28. februara 2027. godine.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali najavio je krajem oktobra da će država subvencionisati gradnju novih hotela i rekontrukciju postojećih, jer Srbiji nedostaju smeštajni kapaciteti za EXPO 2027.

Predsednik poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov je rekao da Beogradu treba još hotela i da je stimulacija države za gradnju novih, zbog međunarodne izložbe EXPO 2027, podsticajna, ali odluku o tome da li će ulagati doneće investitori.

Država je inače, do sada stimulisala izgradnju hotela u banjama i klimatskim mestima, i to za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja čija je minimalna vrednost 2 miliona evra, a i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. February 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hospitality
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. February 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hospitality
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. February 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum,  lifestyle  hotel,...
Hospitality
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. January 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...