Objavljena pravila za državnu pomoć za gradnju novih hotela u banjama i u Beogradu

21. November 2023
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann
Izvor: Pixabay, foto Gerd Altmann

Vlada Srbije izmenila je postojeću Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja, a izmenama je sada predviđena pomoć od 20% za izgradnju novih i proširenje postojećih hotela u banjama i Beogradskom regionu.

Investicije u nove smeštajne kapacitete, kako je i ranije najavljeno, neophodne su radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Ko će imati pravo na pomoć?

Država će novac dodeliti za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja u banjskim i klimatskim mestima čija je minimalna vrednost 2 miliona evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih na neodređeno vreme.

Takođe, sredstva se mogu dodeliti za investicione projekte ulaganja u Beogradskom regionu za izgradnju hotela koji će biti kategorisan sa tri i više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 5 miliona evra.

Država će u Beogradskom regionu pomoći i hotelijere koji planiraju rekonstrukciju ili proširenje hotela koji će biti kategorisani sa tri ili više zvezdica i imati minimum 50 smeštajnih jedinica, a čija je minimalna vrednost ulaganja 2 miliona evra.

Neophodno je da hotelijeri obezbede učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih sredstava ili iz drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Rokovi za gradnju i zapošljavanje

Prijave za državnu pomoć su moguće do kraja 2024. godine.

Rok za realizaciju projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa investicionim projektom u banjskim i klimatskim mestima je do tri godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava. Kako se u uredbi navodi, rok se nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najviše do pet godina, ukoliko Savet za ekonomski razvojoceni da su okolnosti koje su dovele do potrebe za produženjem roka objektivne i da je produženje roka opravdano i svrsishodno.

Za ulaganja od posebnog značaja, rok za realizaciju investicionog projekta i zapošljavanje novih zaposlenih povezanih sa tim investicionim projektom je do deset godina od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Za ulaganja u Beogradski region, rok za realizaciju investicionog projekta je dve godine od dana podnošenja prijave za dodelu sredstava, a taj se rok nakon zaključenja ugovora o dodeli sredstava podsticaja može produžiti najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

Izuzetno, kako se navodi u uredbi, rok za određivanje kategorije hotela se može produžiti do 28. februara 2027. godine.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali najavio je krajem oktobra da će država subvencionisati gradnju novih hotela i rekontrukciju postojećih, jer Srbiji nedostaju smeštajni kapaciteti za EXPO 2027.

Predsednik poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov je rekao da Beogradu treba još hotela i da je stimulacija države za gradnju novih, zbog međunarodne izložbe EXPO 2027, podsticajna, ali odluku o tome da li će ulagati doneće investitori.

Država je inače, do sada stimulisala izgradnju hotela u banjama i klimatskim mestima, i to za investicione projekte u sektoru usluga hotelskog smeštaja čija je minimalna vrednost 2 miliona evra, a i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih zaposlenih.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...