Novi evropski trend – STEYCATION: Luksuzni odmor u komšiluku

30. Jun 2020
Saint Ten Hotel, foto: Turistički Svet
Saint Ten Hotel, foto: Turistički Svet

Jedan relativno novi trend u turizmu - "staycation", izvorno nastao u Americi 2008. godine, u vreme ekonomske krize koja je, poput virusa Covid-19, pogodila gotovo čitav svet, pokazala se danas veoma primenjivom u hotelskoj industriji. Naime, "staycation" predstavlja jedno zanimljivo inovativno rešenje problema popunjenosti kapaciteta u urbanim hotelima, koje je kompanija Staycation razvila i pretvorila u vrlo profitabilan projekat, koji je naišao na odličan prijem stanovnika Londona i Pariza. Kako izgleda, ovaj "virus" se nezadrživo širi, pa će uskoro osvojiti još nekoliko evropskih gradova. Odgovor na pitanja: Šta je to "staycation", koje su njegove prednosti i da li je moguće ovaj koncept presaditi u Srbiju - naći ćete u tekstu koji sledi.           


Svakog vikenda, hiljade Parižana i stanovnika Londona odlaze na mini odmore u luksuzne hotele u svom gradu. Na tom odmoru oni plivaju u privatnim bazenima, idu na masaže za parove, gledaju filmove, uzimaju časove iz spravljanja koktela, uživaju u XXL doručcima sa room service menija, itd. To su benefiti poprilično revolucionarnog koncepta "staycation" (kombinacija reči stay i vacation), koji predstavlja relativno novu vrstu odmora u urbanim sredinama: pristupačnog, lokalnog i sveobuhvatnog.

Hoteli otvoreni za lokalce! 
Bilo je to sredinom avgusta, temperatura u Parizu je bila 40°C i troje mladih kolega želelo je da ode na odmor. S obzirom da je većina pariskih hotela prazno tokom letnje sezone, došli su na ideju da ih pretvore u privremene holiday klubove za lokalno stanovništvo koje nije moglo da otputuje iz grada.

Kako bi testirali ideju, pokrenuli su newsletter sa tri ponude i njihovim brojevima telefona za rezervacije. Nakon prvih 400 klijenata koji su ih pozvali, odlučili su da osnuju kompaniju i tako je nastao Staycation. Cilj je bio da promovišu novi format odmora, u komšiluku.

Svakog vikenda, Staycation pretvara luksuzne lokalne hotele u urbane rizorte sa impresivnim konceptima.

Temetski paketi u luksuznim hotelima:
- Staycation odabira samo najlepše hotele sa 4 i 5 zvezdica u svakom gradu i kreira originalne dvadesetčetvoročasovne programe, specijalno osmišljene za svaki od hotela, koji uvek uključuju sobu, doručak i neku aktivnost;
- Kompletna ponuda za odmor: kada se izvrši rezervacija, gost više ne treba da brine ni o čemu. Staycation misli na sve: paket dobrodošlice, vodič za najbolja mesta u blizini hotela, saveti lokalne zajednice, itd.
- Neverovatne cene: Staycation nudi do 70 odsto niže cene, počevši od €79 tokom cele godine.

Odmor u svom gradu
Bilo da želite da pobegnete od rutine, da glumite turistu u svom gradu, da se odmorite nakon naporne nedelje ili proslavite specijalan događaj na izvrsnom mestu, Staycation izlazi u susret svim spontanim potrebama sa ponudama za svačiji ukus i želje. 

Staycation ponude se objavljuju svake srede u 9h ujutru za predstojeći vikend. Svake nedelje u ponudi su drugačija iskustva, privremeni paketi, a tu su i ekskluzivni bonusi za upgrade vikende u Parizu ili Londonu.

Revolucija: Novo tržište za hotelsku industriju
Zaključak je jasan: više od jedne sobe od četiri u luksuznim hotelima u Evropi  je prazno tokom cele godine. Tradicionalni klijenti — poslovni gosti i turisti, nisu dovoljni da bi se hotel napunio.

Obezbeđujući lokalnu klijentelu, Staycation je kreirao treće tržište i revoluciju u sektoru: ovaj start-up kreira nove proizvode za novu klijentelu, koja inače ne bi došla u određeni hotel. Sve je zasnovano na nedovoljno iskorišćenom segmentu.

Ovaj virtuozni model omogućava vlasnicima hotela da:
- optimizuju stopu zauzetosti kapaciteta - Staycation popunjava do 50% partnerskih hotela svakog vikenda;
- podignu zaradu ostvarenu u hotelskim restoranima i spa centrima do 30% i
- promovišu hotele u okruženju od 400.000 Parižana.

Za manje od dve godine, Staycation je postao vodeća platforma za mini-break pakete u trajanju od 24h u sobama najboljih luksuznih hotela u gradu, treći po redu poslovni partner hotelima, posle Booking.com i Expedia. Staycation pokriva univerzalne potrebe, kako klijentima koji žele da se odmore od svakonevne rutine i pronađu utočište u gradu koji zapravo dobro poznaju, tako i vlasnicima hotelima u smislu privlačenje nove klijentele. Usluga je dostupna u Parizu i Londonu, a uskoro će se proširiti i na druge gradove.
 
ZANIMLJIVO, ZAR NE?

Kevin Hutchings
suosnivač kompanije Staycation
IZVOR: Trend book #4,
„Welcome City Lab“ & Skål International



 
Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...