Novi evropski trend – STEYCATION: Luksuzni odmor u komšiluku

30. June 2020
Saint Ten Hotel, foto: Turistički Svet
Saint Ten Hotel, foto: Turistički Svet

 Jedan relativno novi trend u turizmu - "staycation", izvorno nastao u Americi 2008. godine, u vreme ekonomske krize koja je, poput virusa Covid-19, pogodila gotovo čitav svet, pokazala se danas veoma primenjivom u hotelskoj industriji. Naime, "staycation" predstavlja jedno zanimljivo inovativno rešenje problema popunjenosti kapaciteta u urbanim hotelima, koje je kompanija Staycation razvila i pretvorila u vrlo profitabilan projekat, koji je naišao na odličan prijem stanovnika Londona i Pariza. Kako izgleda, ovaj "virus" se nezadrživo širi, pa će uskoro osvojiti još nekoliko evropskih gradova. Odgovor na pitanja: Šta je to "staycation", koje su njegove prednosti i da li je moguće ovaj koncept presaditi u Srbiju - naći ćete u tekstu koji sledi.         

Svakog vikenda, hiljade Parižana i stanovnika Londona odlaze na mini odmore u luksuzne hotele u svom gradu. Na tom odmoru oni plivaju u privatnim bazenima, idu na masaže za parove, gledaju filmove, uzimaju časove iz spravljanja koktela, uživaju u XXL doručcima sa room service menija, itd. To su benefiti poprilično revolucionarnog koncepta "staycation" (kombinacija reči stay i vacation), koji predstavlja relativno novu vrstu odmora u urbanim sredinama: pristupačnog, lokalnog i sveobuhvatnog.
Hoteli otvoreni za lokalce! 
Bilo je to sredinom avgusta, temperatura u Parizu je bila 40°C i troje mladih kolega želelo je da ode na odmor. S obzirom da je većina pariskih hotela prazno tokom letnje sezone, došli su na ideju da ih pretvore u privremene holiday klubove za lokalno stanovništvo koje nije moglo da otputuje iz grada.

Kako bi testirali ideju, pokrenuli su newsletter sa tri ponude i njihovim brojevima telefona za rezervacije. Nakon prvih 400 klijenata koji su ih pozvali, odlučili su da osnuju kompaniju i tako je nastao Staycation. Cilj je bio da promovišu novi format odmora, u komšiluku.

Svakog vikenda, Staycation pretvara luksuzne lokalne hotele u urbane rizorte sa impresivnim konceptima.

Temetski paketi u luksuznim hotelima:
- Staycation odabira samo najlepše hotele sa 4 i 5 zvezdica u svakom gradu i kreira originalne dvadesetčetvoročasovne programe, specijalno osmišljene za svaki od hotela, koji uvek uključuju sobu, doručak i neku aktivnost;
- Kompletna ponuda za odmor: kada se izvrši rezervacija, gost više ne treba da brine ni o čemu. Staycation misli na sve: paket dobrodošlice, vodič za najbolja mesta u blizini hotela, saveti lokalne zajednice, itd.
- Neverovatne cene: Staycation nudi do 70 odsto niže cene, počevši od €79 tokom cele godine.

Odmor u svom gradu
Bilo da želite da pobegnete od rutine, da glumite turistu u svom gradu, da se odmorite nakon naporne nedelje ili proslavite specijalan događaj na izvrsnom mestu, Staycation izlazi u susret svim spontanim potrebama sa ponudama za svačiji ukus i želje. 

Staycation ponude se objavljuju svake srede u 9h ujutru za predstojeći vikend. Svake nedelje u ponudi su drugačija iskustva, privremeni paketi, a tu su i ekskluzivni bonusi za upgrade vikende u Parizu ili Londonu.

Revolucija: Novo tržište za hotelsku industriju
Zaključak je jasan: više od jedne sobe od četiri u luksuznim hotelima u Evropi  je prazno tokom cele godine. Tradicionalni klijenti — poslovni gosti i turisti, nisu dovoljni da bi se hotel napunio.

Obezbeđujući lokalnu klijentelu, Staycation je kreirao treće tržište i revoluciju u sektoru: ovaj start-up kreira nove proizvode za novu klijentelu, koja inače ne bi došla u određeni hotel. Sve je zasnovano na nedovoljno iskorišćenom segmentu.

Ovaj virtuozni model omogućava vlasnicima hotela da:
- optimizuju stopu zauzetosti kapaciteta - Staycation popunjava do 50% partnerskih hotela svakog vikenda;
- podignu zaradu ostvarenu u hotelskim restoranima i spa centrima do 30% i
- promovišu hotele u okruženju od 400.000 Parižana.

Za manje od dve godine, Staycation je postao vodeća platforma za mini-break pakete u trajanju od 24h u sobama najboljih luksuznih hotela u gradu, treći po redu poslovni partner hotelima, posle Booking.com i Expedia. Staycation pokriva univerzalne potrebe, kako klijentima koji žele da se odmore od svakonevne rutine i pronađu utočište u gradu koji zapravo dobro poznaju, tako i vlasnicima hotelima u smislu privlačenje nove klijentele. Usluga je dostupna u Parizu i Londonu, a uskoro će se proširiti i na druge gradove.

ZANIMLJIVO, ZAR NE?
 
Kevin Hutchings
suosnivač kompanije Staycation
IZVOR: Trend book #4,
„Welcome City Lab“ & Skål International
 
Comments (0)

Connected news

Hospitality
Godinu dana od otvaranja: Hotel Borovi u Sjenici – Na dobrom putu
11. September 2023
Sjenica je oduvek bila poznata uglavnom po sjeničkom siru i zimi najnižim temperaturama u...
Hospitality
Domaća platforma za recenzije potpisala partnerstvo sa kompanijom Tripadvisor
08. August 2023
 Fast Review, domaća platforma za recenzije nedavno je potpisala veoma značajno...
Hospitality
Nova investicija na Kopaoniku - U planu gradnja turističkog kompleksa na 25.000 m2
03. August 2023
Na Kopaoniku u KO Kriva Reka u Opštini Brus, u blizinu hotela Srebrnac, u planu je...
Hospitality
Hotel Beli izvor na Goču ima novog vlasnika
27. July 2023
Kompaniija Eter doo kupila je za 12,1 milion dinara deo imovine Hotelsko-turističkog preduzeća...