Kako privući pažnju klijenata: ILUSTRACIJE - marketing trend za 2021. godinu

10. Februar 2021
Izvor: Destination Marketing
Izvor: Destination Marketing

Bilo da se radi o prelepoj plaži na kristalno čistom moru, gradskim trgovima ili seoskim pejzažima, putovanja bude sva naša čula. Upravo zato hoteli u svom marketingu treba da koriste vizuelni sadržaj koji skreće pažnju klijenata i budi sva njihova čula, kao da su već na putovanju.

 
Dobra, profesionalna fotografija je obavezan deo marketing sadržaja, ali često se koristi sličan stil i kreativni koncepti, što na društvenim mrežama teško dobija zasluženu pažnju.
 
Naravno da hoteli treba da imaju profesionalne fotografije, međutim postoje i druge vrste vizuelnog sadržaja koje, zajedno sa fotografijama, mogu postići daleko bolji efekat i rezultate.
 
Jedna vrsta takvog vizuelnog sadržaja, koja u svetu postaje sve popularnija, su ilustracije. Razlog za ubrzan rast njihove popularnosti je jednostavan: u moru prepunom sličnih fotografija, ilustracija je nešto novo i momentalno skreće pažnju potrošača.
 
Ilustracije su same po sebi jedinstvene i daju kreativnu notu brendovima koji ih efikasno koriste. Kada govorimo konkretno o hotelskom marketing, hoteli koriste ilustracije da bi se promovisali drugačije i kreativnije od svoje konkurencije.
 
Ilustracije su odlične za “marketing storytelling”
Postoji mnogo razloga zašto upotreba ilustracija u marketingu daje odlične rezultate. Jedna od njih je da se mogu prilagoditi jedinstveno bilo kom brendu. 
 
Bez obzira da li se radi o luksuznom hotelu u centru grada, porodičnom letovalištu ili dizajnerskom butik hotelu, ilustracije su odličan način da se efikasno, vizuelno promoviše brend.
 
Evo nekoliko primera kako hoteli širom sveta koriste ilustracije u marketinške svrhe i da se izdvoje od konkurencije na tržištu.
 
Hotel L’Embitu je luksuzni hotel u Talinu, glavnom gradu Estonije, i prvenstveno je namenjen mladim bračnim parovima i poslovnim putnicima.
 
Oni su sjajan primer kako fotografije i ilustracije mogu efikasno da se uklope i vizuelno prezentuju i skrenu pažnju na svoj brend. Obe vrste vizuelnog sadržaja koji koriste imaju elegantan i sofisticiran stil i, što je najbitnije, u skladu su sa identitetom hotelskog brenda.
 
 LEMBITU_INSTAGRAM SCREENSHOT -I.jpeg
L’Embitu Instagram Profil
 
Još jedan dobar primer je COSI Group, nemački lanac hotela, koji mlađim, tehnološko-zavisnim generacijama i takozvanim “digitalnim nomadima” nudi „dom daleko od doma“.
 
Pomoću ilustracija naglašavaju modernu, urbanu stranu COSI Group brenda i svoj pogled na „drugačiji“ način putovanja.
 
 
COSI GROUP_WEBSITE ILLUSTRATION - I.jpeg
COSI Group Vebsajt
 
Hotel Esencia iz Meksika s ponosom nosi titulu „jednog od najboljih instagram profila u hotelskoj kategoriji u 2020. godini“, prema časopisu Vogue. Oni koriste društvene mreže da postavljaju svoje fotografije ali i fotografije svojih gostiju, a na vebsajtu sjajno koriste ilustracije kako bi dočarali duh bezbrižnog, opuštenog odmora na moru - nešto za šta je ovaj hotel postao sinonim.
 
Kao i L’Embitu, i hotel Esencia je dobar primer kako različit marketinški sadržaj, kada se koristi strateški, donosi odlične rezultate.
 
 HOTEL ESENCIA_WEBSITE SCREENSHOT - I.jpeg
Hotel Esencia vebsajt
 
Ilustracije su izuzetno fleksibilne
 
Ilustracije mogu da se koriste u gotovo svim marketinškim kanalima, u digitalnoj i print verziji, iako su trenutno najpopularnije na društvenim mrežama.
 
Ilustracije mogu da se podignu na viši nivo putem animacije, pa tako od statičnog možete dobiti i video sadržaj koji dodatno skreće pažnju i, ukoliko je kreativan koncept dobar, postaju i viralni sadržaj.
 
Ono što ja lično najviše volim kod ilustracije je neograničena kreativnost koja dozvoljava da budete drugačiji. Ukoliko vam fale ideje šta biste mogli da pretvorite u ilustraciju, ovde ćete naći inspiraciju.
 
Najvažnije je da ilustracije uvek budu usklađene sa identitetom vašeg brenda, te je moj savet da se uvek fokusirate na kvalitet, ne na kvantitet, i da angažujete ilustratora koji će znati da poštuje i integriše brend identitet na najbolji način.

Ilustracije su pristupačniji sadržaj od originalnih fotografija
Iza svakog profesionalnog fotografa i ilustratora krije se talenat, ali i veliki broj sati uložen u učenje, savladavanje tehnika i veština potrebnih za profesionalno fotografisanje ili stvaranje ilustracija koje odgovaraju brendu i kreativnom brifu.
 
Međutim, ono što može da napravi veliku razliku u konačnoj ceni svake od tih usluga su ostali troškovi koje snose fotografi u odnosu na ilustratore.
 
Oprema koju fotografi koriste za stvaranje visokokvalitetnih fotografija je skupa. Čitav proces fotografisanja i kasnije postprodukcije mogu biti veoma složeni, posebno ako je potrebno angažovati veći tim (modele, šminkere, stiliste, foto asistente itd.).
 
S druge strane, ilustratori mogu da imaju mnogo niže troškove opreme, i retko kad je potreban veći tim da učestvuje u celom procesu - što se i odražava na cenu. Ukoliko je profesionalna fotografija van marketing budžeta, ilustracije mogu da budu odlična alternativa gde ne morate da pravite kompromise u pogledu kvaliteta vizuelnog sadržaja koji koristite da promovišete hotel - a istovremeno ćete ostvariti iste, ili, možda, čak i bolje rezultate nego da se oslanjate samo na fotografije.

Maja Nenadov - 1.jpg
Takođe, na rad ilustratora retko kad mogu da utiču eksterni faktori i imaju veću kontrolu nad celim projektom, što može da bude ključno kada su potrebni vizuelni materijali “u poslednjem trenutku” za hotelska dešavanja i kampanje. 
Na kraju, ako želite da se vaš hotel razlikuje od konkurenata na tržištu, ilustracije su odličan način da se izdvojite i budete zapamćeni, posebno na društvenim mrežama gde je definitivno  konkurencija velika.
 
Autor: Maja Nenadov
Maja Nenadov Webster je marketing menadžer i osnivač agencije za marketing i dizajn, usko specijalizovane i fokusirane na turističku industriju, Destination Marketing. Sa više od deset godina iskustva u industriji, agencija koristi personalizovan pristup u radu sa svakim klijentom, kao i svetski priznate, inovativne marketing metodologije i tehnike kako bi svaki projekat doneo zagarantovani uspeh i rezultate. Više informacija na https://destination-marketing.co.uk/
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Vest dana: Accor otvara vodeći Mövenpick resort u Srbiji
22. Jun 2022
Accor, prestižna svetska ugostiteljska grupa, najavljuje dolazak novog, vodećeg hotela...
Hotelijerstvo
REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela
15. Jun 2022
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na...
Hotelijerstvo
Hoteli u Nemačkoj - od potpuno digitalizovanih do
15. Jun 2022
U nekim hotelima u Nemačkoj gost može pravo u sobu, bez ikakvog kontakta sa recepcijom....
Hotelijerstvo
Na Kopaoniku kreće turistički građevinski bum
13. Jun 2022
Opština Raška stavila je na javni uvid tri urbanistička projekta za izgradnju...