Kako privući pažnju klijenata: ILUSTRACIJE - marketing trend za 2021. godinu

10. February 2021
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Bilo da se radi o prelepoj plaži na kristalno čistom moru, gradskim trgovima ili seoskim pejzažima, putovanja bude sva naša čula. Upravo zato hoteli u svom marketingu treba da koriste vizuelni sadržaj koji skreće pažnju klijenata i budi sva njihova čula, kao da su već na putovanju.

 
Dobra, profesionalna fotografija je obavezan deo marketing sadržaja, ali često se koristi sličan stil i kreativni koncepti, što na društvenim mrežama teško dobija zasluženu pažnju.
 
Naravno da hoteli treba da imaju profesionalne fotografije, međutim postoje i druge vrste vizuelnog sadržaja koje, zajedno sa fotografijama, mogu postići daleko bolji efekat i rezultate.
 
Jedna vrsta takvog vizuelnog sadržaja, koja u svetu postaje sve popularnija, su ilustracije. Razlog za ubrzan rast njihove popularnosti je jednostavan: u moru prepunom sličnih fotografija, ilustracija je nešto novo i momentalno skreće pažnju potrošača.
 
Ilustracije su same po sebi jedinstvene i daju kreativnu notu brendovima koji ih efikasno koriste. Kada govorimo konkretno o hotelskom marketing, hoteli koriste ilustracije da bi se promovisali drugačije i kreativnije od svoje konkurencije.
 
Ilustracije su odlične za “marketing storytelling”
Postoji mnogo razloga zašto upotreba ilustracija u marketingu daje odlične rezultate. Jedna od njih je da se mogu prilagoditi jedinstveno bilo kom brendu. 
 
Bez obzira da li se radi o luksuznom hotelu u centru grada, porodičnom letovalištu ili dizajnerskom butik hotelu, ilustracije su odličan način da se efikasno, vizuelno promoviše brend.
 
Evo nekoliko primera kako hoteli širom sveta koriste ilustracije u marketinške svrhe i da se izdvoje od konkurencije na tržištu.
 
Hotel L’Embitu je luksuzni hotel u Talinu, glavnom gradu Estonije, i prvenstveno je namenjen mladim bračnim parovima i poslovnim putnicima.
 
Oni su sjajan primer kako fotografije i ilustracije mogu efikasno da se uklope i vizuelno prezentuju i skrenu pažnju na svoj brend. Obe vrste vizuelnog sadržaja koji koriste imaju elegantan i sofisticiran stil i, što je najbitnije, u skladu su sa identitetom hotelskog brenda.
 
 LEMBITU_INSTAGRAM SCREENSHOT -I.jpeg
L’Embitu Instagram Profil
 
Još jedan dobar primer je COSI Group, nemački lanac hotela, koji mlađim, tehnološko-zavisnim generacijama i takozvanim “digitalnim nomadima” nudi „dom daleko od doma“.
 
Pomoću ilustracija naglašavaju modernu, urbanu stranu COSI Group brenda i svoj pogled na „drugačiji“ način putovanja.
 
 
COSI GROUP_WEBSITE ILLUSTRATION - I.jpeg
COSI Group Vebsajt
 
Hotel Esencia iz Meksika s ponosom nosi titulu „jednog od najboljih instagram profila u hotelskoj kategoriji u 2020. godini“, prema časopisu Vogue. Oni koriste društvene mreže da postavljaju svoje fotografije ali i fotografije svojih gostiju, a na vebsajtu sjajno koriste ilustracije kako bi dočarali duh bezbrižnog, opuštenog odmora na moru - nešto za šta je ovaj hotel postao sinonim.
 
Kao i L’Embitu, i hotel Esencia je dobar primer kako različit marketinški sadržaj, kada se koristi strateški, donosi odlične rezultate.
 
 HOTEL ESENCIA_WEBSITE SCREENSHOT - I.jpeg
Hotel Esencia vebsajt
 
Ilustracije su izuzetno fleksibilne
 
Ilustracije mogu da se koriste u gotovo svim marketinškim kanalima, u digitalnoj i print verziji, iako su trenutno najpopularnije na društvenim mrežama.
 
Ilustracije mogu da se podignu na viši nivo putem animacije, pa tako od statičnog možete dobiti i video sadržaj koji dodatno skreće pažnju i, ukoliko je kreativan koncept dobar, postaju i viralni sadržaj.
 
Ono što ja lično najviše volim kod ilustracije je neograničena kreativnost koja dozvoljava da budete drugačiji. Ukoliko vam fale ideje šta biste mogli da pretvorite u ilustraciju, ovde ćete naći inspiraciju.
 
Najvažnije je da ilustracije uvek budu usklađene sa identitetom vašeg brenda, te je moj savet da se uvek fokusirate na kvalitet, ne na kvantitet, i da angažujete ilustratora koji će znati da poštuje i integriše brend identitet na najbolji način.

Ilustracije su pristupačniji sadržaj od originalnih fotografija
Iza svakog profesionalnog fotografa i ilustratora krije se talenat, ali i veliki broj sati uložen u učenje, savladavanje tehnika i veština potrebnih za profesionalno fotografisanje ili stvaranje ilustracija koje odgovaraju brendu i kreativnom brifu.
 
Međutim, ono što može da napravi veliku razliku u konačnoj ceni svake od tih usluga su ostali troškovi koje snose fotografi u odnosu na ilustratore.
 
Oprema koju fotografi koriste za stvaranje visokokvalitetnih fotografija je skupa. Čitav proces fotografisanja i kasnije postprodukcije mogu biti veoma složeni, posebno ako je potrebno angažovati veći tim (modele, šminkere, stiliste, foto asistente itd.).
 
S druge strane, ilustratori mogu da imaju mnogo niže troškove opreme, i retko kad je potreban veći tim da učestvuje u celom procesu - što se i odražava na cenu. Ukoliko je profesionalna fotografija van marketing budžeta, ilustracije mogu da budu odlična alternativa gde ne morate da pravite kompromise u pogledu kvaliteta vizuelnog sadržaja koji koristite da promovišete hotel - a istovremeno ćete ostvariti iste, ili, možda, čak i bolje rezultate nego da se oslanjate samo na fotografije.
 
Maja Nenadov - 1.jpg
Takođe, na rad ilustratora retko kad mogu da utiču eksterni faktori i imaju veću kontrolu nad celim projektom, što može da bude ključno kada su potrebni vizuelni materijali “u poslednjem trenutku” za hotelska dešavanja i kampanje.
 
Na kraju, ako želite da se vaš hotel razlikuje od konkurenata na tržištu, ilustracije su odličan način da se izdvojite i budete zapamćeni, posebno na društvenim mrežama gde je definitivno  konkurencija velika.
 
Autor: Maja Nenadov
Maja Nenadov Webster je marketing menadžer i osnivač agencije za marketing i dizajn, usko specijalizovane i fokusirane na turističku industriju, Destination Marketing. Sa više od deset godina iskustva u industriji, agencija koristi personalizovan pristup u radu sa svakim klijentom, kao i svetski priznate, inovativne marketing metodologije i tehnike kako bi svaki projekat doneo zagarantovani uspeh i rezultate.Možete saznati više na https://destination-marketing.co.uk/
 

 

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Godinu dana od otvaranja: Hotel Borovi u Sjenici – Na dobrom putu
11. September 2023
Sjenica je oduvek bila poznata uglavnom po sjeničkom siru i zimi najnižim temperaturama u...
Hospitality
Domaća platforma za recenzije potpisala partnerstvo sa kompanijom Tripadvisor
08. August 2023
 Fast Review, domaća platforma za recenzije nedavno je potpisala veoma značajno...
Hospitality
Nova investicija na Kopaoniku - U planu gradnja turističkog kompleksa na 25.000 m2
03. August 2023
Na Kopaoniku u KO Kriva Reka u Opštini Brus, u blizinu hotela Srebrnac, u planu je...
Hospitality
Hotel Beli izvor na Goču ima novog vlasnika
27. July 2023
Kompaniija Eter doo kupila je za 12,1 milion dinara deo imovine Hotelsko-turističkog preduzeća...