Hotelski trendovi koji će oblikovati iskustva gostiju u 2017.

07. Mart 2017
Hotelski trendovi koji će oblikovati iskustva gostiju u 2017.

Predstavljamo vam nove trendove u hotelijerstvu, koji propagiraju koncept deljenja i zajedništva, društveno-odgovornog ponašanja i usklađenosti sa okruženjem, ne zanemarujući pritom ni estetski aspekt – u smislu dobrog hotelskog dizajna, koji se jednostavno podrazumeva, bez obzira da li je reč o hotelu sa pet ili tri zvezdice. Revidira se i koncept luksuza, koji se sve manje ispoljava materijalno, a sve više iskustveno.  

1. Deljenje prostora i zajedništvo

Možda deluje kao šala, ali nije: deljenje prostora bi moglo da postane sledeći veliki trend u hotelijerstvu. Iako verovatno neće odjednom krenuti navala novih kapsula-hotela, "poshtel"-a, kao i zajedničkih radnih i životnih prostora na hotelskoj sceni 2017, načelo suživota – sa naglaskom na saradnji i zajednici – prožimaće sve više iskustava hotelskih gostiju u ovoj godini.

Na neki način, ovaj trend je već uveliko prisutan. U septembru 2016. je AccorHotels objavio pokretanje novog brenda Jo&Joe, koji je u velikoj meri inspirisan hostelima i konceptom zajedničkog življenja. U decembru prošle godine, Hilton Worldwide objavio je da razmišlja da u bliskoj budućnosti pokrene novi brend koncept – Urban Microtel.
 
U 2017. očekujte da vidite još više ulaganja u zajedničke prostorije i iskustva koja spajaju ljude. Sve je više hotela koji menjaju svoje lobije, tako što uklanjaju standardne check-in deskove i stvaraju više javnih prostora. Kako bi javne prostorije učinila što dinamičnijim i aktivnijim, Gettys Group je osmislila "living-stage" koncept u sklopu hotelskog brenda Red Lion. Gostujući muzičari i umetnici imaju nastupe uživo na sceni, a njihova izvođenja se snimaju i emituju i u ostalim RL hotelima. Ova hotelska kompanija radi i na drugom projektu, koji se fokusira na razbijanje barijere između gostiju i zaposlenih. Standardna recepcija je izbačena i zamenjena dugačkim stolovima, poput trpezarijskih, koji imaju tehničku opremu za izdavanje ključ-kartica i računa za goste.  
     
Upravo bi uloga u učvršćivanju zajedništva mogla da bude prednost hotela u odnosu na Airbnb ili HomeAway, tako što će hoteli postati mesto gde će se ljudi okupljati, upoznavati i družiti. Da, Airbnb može da vas smesti u srce neke lokalne zajednice, i na brojne načine se možete upoznati sa domaćinima i komšijama, ali boravak u iznajmljenom apartmanu može i da vas izoluje od ostalih ljudi. Jer, ne postoji centralni hotelski lobi gde možete da se susretnete sa drugim putnicima ili lokalcima. Ovo je svakako prednost hotela, koji treba da doprinesu tome da se gosti osećaju kao da tu zaista i žive.

2. Dobar dizajn se podrazumeva

Dizajn je uvek imao ključnu ulogu u hotelijerstvu, naročito u definisanju brenda i imidža hotela, te današnji gosti intuitivno na osnovu dizajna počinju da sagledavaju kakav je neki hotel, da li im odgovara i pristaje li njihovom načinu življenja. No, pažljivo osmišljen dizajn nije više odlika samo boutique hotela. Bez obzira da li je hotel ultra-luksuzan, ili je u pitanju skromniji budget hotel, gosti očekuju da on izgleda dobro. A za dobar dizajn nije nužno izdvojiti mnogo novca, već je potrebno imati dobar ukus, ideje i oko za detalje, ili se, jednostavno, pridržavati poznate minimalističke maksime "manje je više". A ponekad je dovoljno samo se osvrnuti oko sebe i inspiraciju potražiti u okruženju.

Jer, u trendu je dizajn orijentisan na lokalnu kulturu (tzv. "kulturno-centrični dizajn"), kojim se ruši granica između hotelskog enterijera i života izvan hotela. Po ugledu na karipske hotele, gde se hotelski ambijent stapa sa okruženjem, u modi su unutrašnji vodopadi, terase sa više nivoa, rustični drveni nameštaj, bogata vegetacija u enterijeru i panoramski pogled iz sobe koji omogućava gostima da se povežu sa prirodom i u svakom momentu uživaju u prelepom okruženju, stvarajući im jedinstveno, autentično i nezaboravno iskustvo. 
  
Takođe, ulaskom u hotelski segment velikih brendova iz sveta modernog nameštaja i kućne dekoracije, poput West Elm, kao i čuvenih imena iz sveta mode, kao što je Karl Lagerfeld, može se očekivati da će se u 2017. dizajn u hotelima podići za lestvicu više.

3. Novo poimanje luksuza

Današnji koncept luksuza ne podrazumeva isključivo zlato, mermer ili najbolji ruski kavijar. Zbog globalnih promena u ponašanju potrošača, umesto materijalnim stvarima, gosti sada daju primat iskustvu i doživljajima na određenoj destinaciji.

To ne znači da oni više ne žele da uživaju u bogatstvu i ekstravaganciji. Za neke putnike to je i dalje sastavni deo onoga što se definiše kao luksuzno. Ne tvrdimo da luksuz sada postaje sve više spartanski i minimalistički. Ali on definitivno gubi ona svojstva koja je imao pre 30 godina, jer novi luksuz putnicima nudi autentično, istinsko iskustvo, vezano za određeni brend ili standarde kvaliteta.

Temelji koji čine luksuz i dalje opstaju: visoka cena, stil, izuzetna usluga i proizvodi, udobnost i neverovatan dizajn. Međutim, novu definiciju savremenog luksuza daje personalizovana usluga; osećaj za lokalnu zajednicu i mesto u kom se hotel nalazi; stari zanati; priča koju imate da ispričate.

Dakle, hotel ili avionska kabina u prvoj klasi ne moraju da budu pozlaćeni da bi se smatrali luksuznim. Oni samo treba da imaju priču koja će stajati iza njihovog brenda i komunicirati sa gostima. I ta priča treba da se uklopi u lokalnu sredinu i sklonosti zajednice u kojoj hotel posluje.

Obrisi novog luksuza već su vidljivi, naročito u načinu kako su poznate hotelske kompanije Marriott i AccorHotels odlučile da se dodatno razlikuju i na taj način pozicioniraju svoje luksuzne brendove.  

4. Aktivnosti i izvan hotela

Činjenica da je kompanija Airbnb pokrenula ture i različite aktivnosti na destinacijama, treba da bude jasan signal hotelijerima da i oni više pažnje obrate na iskustva gostiju ne samo unutar hotela, nego i izvan njega. Neophodno je da svemu tome pristupe holistički. Luksuzni hoteli ovo već čine, ali bi to trebalo da počnu da primenjuju i hoteli nižih kategorija, tako što će, udruženi sa lokalnim stejkholderima, obogatiti svoju ponudu u vidu zanimljivih izleta, organizovanja radionica poput časova kuvanja, jahanja konja u prirodi, i sličnih aktivnosti.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...