HORES uputio poziv za "spas" hotela i restorana

25. Maj 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Poslovno udruženje hotelsko-turističke privrede - HORES uputilo je pismo za "spas" hotela i restorana u Srbiji gradonačelnicima, predsednicima opština, članovima veća, odbornicima skupština gradova i opština.

Hoteli i restorani, članice Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES, svesne su situacije u zemlji i svetu, povodom aktuelne zdravstvene krize koronavirusa (COVID-19), imajući u vidu činjenicu da je zdravlje ljudi najvažnije, te u tom smislu, naša osnovna briga je da brinemo o zdravstvenoj bezbednosti zaposlenih i gostiju. Članice HORES-a, odgovorno sprovode sve mere, koje je donela Vlada Republike Srbije i predložile nadležene zdravstvene ustanove, u borbi protiv širenja ovog virusa.

Opšte mere, koje je donela Vlada Republike Srbije za sva mikro, mala i srednja preduzeća, pomogle su ugostiteljskom sektoru da, u prvom naletu zdravestvene krize COVID–19, sačuvaju radna mesta. Međutim, sada je neophodno da se donesu i posebne sektorske mere za ugostiteljstvo i turizam, kako bi ovaj sektor mogao da „preživi“ ovu kalendarsku godinu – da se sačuvaju radna mesta u 380 hotela i nekoliko hiljada malih preduzetnika.

Ugostiteljki sektor suočen je sa neviđenom krizom, zbog pandemije COVID–19, koja rizikuje održivost kompanija i zaposlenosti. Stotine kompanija, posebno mikro, mala i srednja preduzeća, bore se za opstanak, a druge se suočavaju sa nesolventnošću. Mnogi su radnici privremeno nezaposleni ili strahuju da uskoro izgube posao. Računi i fiksni troškovi zakupa pristižu, kao i rate kredita, a preduzeća praktično nemaju nikakav prihod. Dodatno, zbog bezbednosti gostiju i zaposlenih, sektor ugostiteljstva i turizma opterećuju troškovi, u vezi sa dezinfekcijom sredstvima i opremom, potrebnom za sprovođenje mera zaštite. Hoteli imaju dodatne troškove – 75 evra po smeštajnoj jedinici, a restorani oko 32 evra po stolici, mesečno.

Svi se suočavaju sa velikom neizvesnošću u predstojećim mesecima. Naše procene govore o tome da će gubitak prometa biti oko 80% u sektoru ugostiteljstva tokom drugog i trećeg kvartala u 2020. Obično, potrošači iz naše zemlje troše značajni deo budžeta za hranu i piće u restoranima, barovima i kafićima. Zatvaranje ovog tržišta, imalo je ogroman uticaj na celi lanac snabdevanja, od poljoprivrednika i prerađivača hrane i pića, do distributera i skladišta, i može da se stvori neravnoteža u sektorskim lancima snabdevanja.

Srbija raspolaže sa oko 18.000 smeštajnih jedinica, u 380 hotela. Od toga, 9.770 smeštajnih jedinica je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na osnovu istraživanja koje je sproveo HORES, u aprilu ove godine, ukupno je, na dan 15. aprila, a za period od marta do juna 2020. otkazano 1.300.000 noćenja gostiju samo u ovim gradovima. Ukupan broj otkazanih potvrđenih rezervacija za ovaj period je 2.132.000 u Srbiji, što predstvlja neostvareni prihod od hotelskih gostiju oko 230.000.000 evra.

U tom smislu, HORES predlaže lokalnim samoupravama – gradovima i opštinama – da istraže sve mogućnosti i da donesu posebne mere, u cilju prevazilaženja negativnih efekata na poslovanje hotelsko-ugostiteljskih preduzeća, i to:

  • Oslobađanje poreza na imovinu do kraja tekuće godine;
  • Reprogram obaveza prema lokalnim javnim preduzećima;
  • Preporuku lokalnim samoupravama za obustavu naplate lokanih taksi za period zdravstvene krize korona virusa – taksu na zauzeće javnih površina (letnje bašte), za isticanje firme, parkinga;
  • Mogućnost privremenog ukidanja takse na istaknutu firmu u tekućoj godini, takođe propisanu od lokalne samouprave;
  • Takse za korišćenje građevinskog zemljišta;
  • Takse za uređenje građevinskog zemljišta;
  • Takse za produžetak radnog vremena (kada se produži rad restorana prilikom proslava), i
  • Druge adekvatne mere, koje bi pomogle hotelsko-ugostiteljskog privredi da prevaziđe ovu krizu.


Krizna vremena zahtevaju nove pristupe u načinu na koji moramo da organizujemo našu ekonomiju. Ovo naglo zaustavljanje putovanja, uzrokovano trenutnom pandemijom, neće trajati večno, ali trajaće dovoljno dugo da potrese temelje globalne hotelsko-restoraterske industrije. Sva predviđanja relevatntnih evropskih institucija upozoravaju da ogromni gubici prihoda se neće brzo vratiti na novu pre početka pandemije.

Pozivamo vas da organizujete sastanak sa svim hotelijerima i restoraterima u vašem gradu, kako bi zajednički došli do najboljih rešenja za oporavak ove delatnosti.

HORES pozdravlja odluke pojedinih gradova i opština, kao primere dobre prakse, koje su već donele odgovarajuće mere i pomogle sektor ugostiteljstva i turizma konkretnim merama.

Više je nego sigurno, da će, bez vaše pomoći i podrške, ugostiteljsko-turističkom sektor veoma teško da se oporavi. Potrebna je pomoć, kako bi upravo ovaj sektor kasnije mogao da višestruko da doprinos razvoju ekonomija gradova i opština, po završetku pandemije COVID–19.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...