HORES uputio poziv za "spas" hotela i restorana

25. May 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Poslovno udruženje hotelsko-turističke privrede - HORES uputilo je pismo za "spas" hotela i restorana u Srbiji gradonačelnicima, predsednicima opština, članovima veća, odbornicima skupština gradova i opština.

Hoteli i restorani, članice Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES, svesne su situacije u zemlji i svetu, povodom aktuelne zdravstvene krize koronavirusa (COVID-19), imajući u vidu činjenicu da je zdravlje ljudi najvažnije, te u tom smislu, naša osnovna briga je da brinemo o zdravstvenoj bezbednosti zaposlenih i gostiju. Članice HORES-a, odgovorno sprovode sve mere, koje je donela Vlada Republike Srbije i predložile nadležene zdravstvene ustanove, u borbi protiv širenja ovog virusa.

Opšte mere, koje je donela Vlada Republike Srbije za sva mikro, mala i srednja preduzeća, pomogle su ugostiteljskom sektoru da, u prvom naletu zdravestvene krize COVID–19, sačuvaju radna mesta. Međutim, sada je neophodno da se donesu i posebne sektorske mere za ugostiteljstvo i turizam, kako bi ovaj sektor mogao da „preživi“ ovu kalendarsku godinu – da se sačuvaju radna mesta u 380 hotela i nekoliko hiljada malih preduzetnika.

Ugostiteljki sektor suočen je sa neviđenom krizom, zbog pandemije COVID–19, koja rizikuje održivost kompanija i zaposlenosti. Stotine kompanija, posebno mikro, mala i srednja preduzeća, bore se za opstanak, a druge se suočavaju sa nesolventnošću. Mnogi su radnici privremeno nezaposleni ili strahuju da uskoro izgube posao. Računi i fiksni troškovi zakupa pristižu, kao i rate kredita, a preduzeća praktično nemaju nikakav prihod. Dodatno, zbog bezbednosti gostiju i zaposlenih, sektor ugostiteljstva i turizma opterećuju troškovi, u vezi sa dezinfekcijom sredstvima i opremom, potrebnom za sprovođenje mera zaštite. Hoteli imaju dodatne troškove – 75 evra po smeštajnoj jedinici, a restorani oko 32 evra po stolici, mesečno.

Svi se suočavaju sa velikom neizvesnošću u predstojećim mesecima. Naše procene govore o tome da će gubitak prometa biti oko 80% u sektoru ugostiteljstva tokom drugog i trećeg kvartala u 2020. Obično, potrošači iz naše zemlje troše značajni deo budžeta za hranu i piće u restoranima, barovima i kafićima. Zatvaranje ovog tržišta, imalo je ogroman uticaj na celi lanac snabdevanja, od poljoprivrednika i prerađivača hrane i pića, do distributera i skladišta, i može da se stvori neravnoteža u sektorskim lancima snabdevanja.

Srbija raspolaže sa oko 18.000 smeštajnih jedinica, u 380 hotela. Od toga, 9.770 smeštajnih jedinica je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na osnovu istraživanja koje je sproveo HORES, u aprilu ove godine, ukupno je, na dan 15. aprila, a za period od marta do juna 2020. otkazano 1.300.000 noćenja gostiju samo u ovim gradovima. Ukupan broj otkazanih potvrđenih rezervacija za ovaj period je 2.132.000 u Srbiji, što predstvlja neostvareni prihod od hotelskih gostiju oko 230.000.000 evra.

U tom smislu, HORES predlaže lokalnim samoupravama – gradovima i opštinama – da istraže sve mogućnosti i da donesu posebne mere, u cilju prevazilaženja negativnih efekata na poslovanje hotelsko-ugostiteljskih preduzeća, i to:

  • Oslobađanje poreza na imovinu do kraja tekuće godine;
  • Reprogram obaveza prema lokalnim javnim preduzećima;
  • Preporuku lokalnim samoupravama za obustavu naplate lokanih taksi za period zdravstvene krize korona virusa – taksu na zauzeće javnih površina (letnje bašte), za isticanje firme, parkinga;
  • Mogućnost privremenog ukidanja takse na istaknutu firmu u tekućoj godini, takođe propisanu od lokalne samouprave;
  • Takse za korišćenje građevinskog zemljišta;
  • Takse za uređenje građevinskog zemljišta;
  • Takse za produžetak radnog vremena (kada se produži rad restorana prilikom proslava), i
  • Druge adekvatne mere, koje bi pomogle hotelsko-ugostiteljskog privredi da prevaziđe ovu krizu.


Krizna vremena zahtevaju nove pristupe u načinu na koji moramo da organizujemo našu ekonomiju. Ovo naglo zaustavljanje putovanja, uzrokovano trenutnom pandemijom, neće trajati večno, ali trajaće dovoljno dugo da potrese temelje globalne hotelsko-restoraterske industrije. Sva predviđanja relevatntnih evropskih institucija upozoravaju da ogromni gubici prihoda se neće brzo vratiti na novu pre početka pandemije.

Pozivamo vas da organizujete sastanak sa svim hotelijerima i restoraterima u vašem gradu, kako bi zajednički došli do najboljih rešenja za oporavak ove delatnosti.

HORES pozdravlja odluke pojedinih gradova i opština, kao primere dobre prakse, koje su već donele odgovarajuće mere i pomogle sektor ugostiteljstva i turizma konkretnim merama.

Više je nego sigurno, da će, bez vaše pomoći i podrške, ugostiteljsko-turističkom sektor veoma teško da se oporavi. Potrebna je pomoć, kako bi upravo ovaj sektor kasnije mogao da višestruko da doprinos razvoju ekonomija gradova i opština, po završetku pandemije COVID–19.

Comments (0)

Connected news

Hospitality
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
30. September 2020
Forten Group i vodeća svetska integrisana turistička grupacija TUI, jedan od prethodnih...
Hospitality
Gradi se moderan apart-hotel Nomad na Bjelašnici
30. September 2020
Neposredno uz skijašku stazu na Bjelašnici, sarajevska firma Birotim pokrenula je...
Hospitality
Hotel Bistrica na Jahorini dobiće novog vlasnika
29. September 2020
ZTC Banja Vrućica a.d. Teslić kupiće hotel Bistrica na Jahorini. Odlučeno je to na sednici...
Hospitality
Sex-cation - nova akcija beogradskog hotela
29. September 2020
Kriza u hotelskoj industriji, izazvana pandemijom koronavirusa, naterala je mnoge hotelijere,...