Čuveni hrvatski hotelijer Anđelko Leko prodao svoje hotele

20. Februar 2018
Anđelko Leko, foto: Žarko Bašić / Poslovni dnevnik
Anđelko Leko, foto: Žarko Bašić / Poslovni dnevnik

Poznati hrvatski hotelijer Anđelko Leko nedavno je većinski udeo u svojih devet hotela, vila i apartmana u Hrvatskoj prodao Adris grupi, nakon čak 60 godina neprekidnog rada u hotelijerstvu!

Počeo je kao konobar davne 1959. godine, stasavši u uglednog turističkog radnika i vlasnika hotela u Zagrebu i Dubrovniku. Iako mu je jedan sin hotelijer, a drugi pravnik, odlučio se na prodaju "porodičnog blaga".

- Da hotelijerstvo, na način kako sam ja radio, ostane porodični biznis, oba sina bi se tome morala posvetiti. Nije bila realna opcija da sin pravnik u 56. godini uči novi zanat, a ni da jedan sam ostane u tom poslu. Nakon mene bi to bio prevelik teret za jednoga, upoređivali bi ga sa ocem i kad napravi nešto dobro, i kad napravi nešto manje dobro... Odlučio je da sam krene u neke svoje poslovne vode. No, moram reći, ovaj posao nije jednostavan, ja ga radim punih 60 godina i mladom čoveku to, ako je odgovoran, nije jednostavno preuzeti. A sinove sam odgajao da budu odgovorni. U svetlu svega toga, nije bilo teško doneti odluku o prodaji - rekao je Leko u razgovoru za "Večernji list".

Kako navodi u intervjuu, za njegove hotele zainteresovalo se više kompanija, uključujući i investicioni fond "Morgan Stanley".

- S njihovim predstavnicima smo duže vreme razgovarali i zamalo završili posao. Zbog njih mi je žao što nismo, ali u finišu su sitnice prevladale u korist "Grupe Adris" kao domaće firme. U ceni nije bilo velike razlike. Što se zaposlenih i deoničara tiče, mislim da bi bili zadovoljni i "Morganom". Jedina je razlika što "Adris" sam operiše svojim hotelskim biznisom, dok za "Morgan Stanley" to radi "Falkensteiner". No, i to je dobra opcija, ali, kao što rekoh, presudile su nijanse - rekao je Leko, dodavši da sa "Adrisom" ima partnerski ugovor i da je i dalje suvlasnik hotela.

- "Adris" ima većinski udeo i može suvereno da donosi odluke. Ja sam zadržao 22,22 odsto udela u "Expertusu", odnosno oko 13-14% u "HUP"-u. Ušao sam u partnerski odnos sa kompanijom koja ima kapital i u koju imam poverenja, a verujem da će moći da radi bolje od mene i ulagaže više, i to pod povoljnijim uslovima. Grupa "Adris" će sigurno mnogo ulagati, a verovatno i dizati hotelsku kategoriju na viši nivo. Imaće hotele u Rovinju, Zagrebu i Dubrovniku, što je pozicija koja daje mnogo mogućnosti za razvoj i fokusiranje na kvalitet - ističe Leko za "Večernji list", dodajući da će ostati na poziciji predsednika Nadzornog odbora HUP Zagreb.

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji udela i strateškom partnerstvu, "Adris grupa", odnosno ćerka-firma "Maistra d.d.", učvrstila je svoju lidersku poziciju u Hrvatskoj u oblasti hotelijerstva. "Adris grupa" je izrasla na temeljima 132-godišnjeg poslovnog iskustva "Tvornice duhana Rovinj", a danas, uz "Maistru", u sklopu "Adris grupe" posluje i prahrambena kompanija "Cromaris", kao i najstarija osiguravajuća kuća u Hrvatskoj "Croatia osiguranje".

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Kule visine do 100 metara gradiće se kod Sava centra
15. Januar 2021
Na atraktivnoj lokaciji planiran je novi hotel iz lanca InterContinental sa 5 zvezdica....
Hotelijerstvo
I
13. Januar 2021
Specijalna bolnica "ČIGOTA" Zlatibor, koja je odlukom Vlade Republike Srbije, odnosno...
Hotelijerstvo
Od 18. januara Merkur ponovo prima goste
13. Januar 2021
Specijalna bolnica Merkur u Vrnjačkoj Banji 8. januara 2021. godine otpustila je poslednje...
Hotelijerstvo
Mađarski investitor gradi hotel na Čeratu kod Sremskih Karlovaca
06. Januar 2021
Opština Sremski Karlovci već uveliko radi na pripremi dokumentacije koja će omogućiti...