Čuveni hrvatski hotelijer Anđelko Leko prodao svoje hotele

20. February 2018

Poznati hrvatski hotelijer Anđelko Leko nedavno je većinski udeo u svojih devet hotela, vila i apartmana u Hrvatskoj prodao Adris grupi, nakon čak 60 godina neprekidnog rada u hotelijerstvu!

Počeo je kao konobar davne 1959. godine, stasavši u uglednog turističkog radnika i vlasnika hotela u Zagrebu i Dubrovniku. Iako mu je jedan sin hotelijer, a drugi pravnik, odlučio se na prodaju "porodičnog blaga".

- Da hotelijerstvo, na način kako sam ja radio, ostane porodični biznis, oba sina bi se tome morala posvetiti. Nije bila realna opcija da sin pravnik u 56. godini uči novi zanat, a ni da jedan sam ostane u tom poslu. Nakon mene bi to bio prevelik teret za jednoga, upoređivali bi ga sa ocem i kad napravi nešto dobro, i kad napravi nešto manje dobro... Odlučio je da sam krene u neke svoje poslovne vode. No, moram reći, ovaj posao nije jednostavan, ja ga radim punih 60 godina i mladom čoveku to, ako je odgovoran, nije jednostavno preuzeti. A sinove sam odgajao da budu odgovorni. U svetlu svega toga, nije bilo teško doneti odluku o prodaji - rekao je Leko u razgovoru za "Večernji list".

Kako navodi u intervjuu, za njegove hotele zainteresovalo se više kompanija, uključujući i investicioni fond "Morgan Stanley".

- S njihovim predstavnicima smo duže vreme razgovarali i zamalo završili posao. Zbog njih mi je žao što nismo, ali u finišu su sitnice prevladale u korist "Grupe Adris" kao domaće firme. U ceni nije bilo velike razlike. Što se zaposlenih i deoničara tiče, mislim da bi bili zadovoljni i "Morganom". Jedina je razlika što "Adris" sam operiše svojim hotelskim biznisom, dok za "Morgan Stanley" to radi "Falkensteiner". No, i to je dobra opcija, ali, kao što rekoh, presudile su nijanse - rekao je Leko, dodavši da sa "Adrisom" ima partnerski ugovor i da je i dalje suvlasnik hotela.

- "Adris" ima većinski udeo i može suvereno da donosi odluke. Ja sam zadržao 22,22 odsto udela u "Expertusu", odnosno oko 13-14% u "HUP"-u. Ušao sam u partnerski odnos sa kompanijom koja ima kapital i u koju imam poverenja, a verujem da će moći da radi bolje od mene i ulagaže više, i to pod povoljnijim uslovima. Grupa "Adris" će sigurno mnogo ulagati, a verovatno i dizati hotelsku kategoriju na viši nivo. Imaće hotele u Rovinju, Zagrebu i Dubrovniku, što je pozicija koja daje mnogo mogućnosti za razvoj i fokusiranje na kvalitet - ističe Leko za "Večernji list", dodajući da će ostati na poziciji predsednika Nadzornog odbora HUP Zagreb.

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji udela i strateškom partnerstvu, "Adris grupa", odnosno ćerka-firma "Maistra d.d.", učvrstila je svoju lidersku poziciju u Hrvatskoj u oblasti hotelijerstva. "Adris grupa" je izrasla na temeljima 132-godišnjeg poslovnog iskustva "Tvornice duhana Rovinj", a danas, uz "Maistru", u sklopu "Adris grupe" posluje i prahrambena kompanija "Cromaris", kao i najstarija osiguravajuća kuća u Hrvatskoj "Croatia osiguranje".

Comments (0)

Connected news

Hospitality
U toku restauracija fasade hotela Bristol u Beogradu
16. August 2022
Jedan od glavnih simbola Savamale s početka 20. veka, remek-delo čuvenog srpskog arhitekte...
Hospitality
Na Kopaoniku se gradi kompleks President Kop
09. August 2022
Na Kopaoniku, u vikend naselju uz magistralni put i u neposrednoj blizini Kraljevih čardaka,...
Hospitality
Stiču se uslovi za gradnju luksuznog turističkog kompleksa Bigova Bay
05. August 2022
Vlada Crne Gore je na juče održanoj sednici dala saglasnost da se upiše hipoteka na...
Hospitality
Hotel Terme Tiski cvet oglašen na prodaju
28. July 2022
 Hotel Terme Tiski Cvet Novi Bečej oglašen je na prodaju, po ceni od 2,5 miliona...