Čuveni hrvatski hotelijer Anđelko Leko prodao svoje hotele

20. February 2018

Poznati hrvatski hotelijer Anđelko Leko nedavno je većinski udeo u svojih devet hotela, vila i apartmana u Hrvatskoj prodao Adris grupi, nakon čak 60 godina neprekidnog rada u hotelijerstvu!

Počeo je kao konobar davne 1959. godine, stasavši u uglednog turističkog radnika i vlasnika hotela u Zagrebu i Dubrovniku. Iako mu je jedan sin hotelijer, a drugi pravnik, odlučio se na prodaju "porodičnog blaga".

- Da hotelijerstvo, na način kako sam ja radio, ostane porodični biznis, oba sina bi se tome morala posvetiti. Nije bila realna opcija da sin pravnik u 56. godini uči novi zanat, a ni da jedan sam ostane u tom poslu. Nakon mene bi to bio prevelik teret za jednoga, upoređivali bi ga sa ocem i kad napravi nešto dobro, i kad napravi nešto manje dobro... Odlučio je da sam krene u neke svoje poslovne vode. No, moram reći, ovaj posao nije jednostavan, ja ga radim punih 60 godina i mladom čoveku to, ako je odgovoran, nije jednostavno preuzeti. A sinove sam odgajao da budu odgovorni. U svetlu svega toga, nije bilo teško doneti odluku o prodaji - rekao je Leko u razgovoru za "Večernji list".

Kako navodi u intervjuu, za njegove hotele zainteresovalo se više kompanija, uključujući i investicioni fond "Morgan Stanley".

- S njihovim predstavnicima smo duže vreme razgovarali i zamalo završili posao. Zbog njih mi je žao što nismo, ali u finišu su sitnice prevladale u korist "Grupe Adris" kao domaće firme. U ceni nije bilo velike razlike. Što se zaposlenih i deoničara tiče, mislim da bi bili zadovoljni i "Morganom". Jedina je razlika što "Adris" sam operiše svojim hotelskim biznisom, dok za "Morgan Stanley" to radi "Falkensteiner". No, i to je dobra opcija, ali, kao što rekoh, presudile su nijanse - rekao je Leko, dodavši da sa "Adrisom" ima partnerski ugovor i da je i dalje suvlasnik hotela.

- "Adris" ima većinski udeo i može suvereno da donosi odluke. Ja sam zadržao 22,22 odsto udela u "Expertusu", odnosno oko 13-14% u "HUP"-u. Ušao sam u partnerski odnos sa kompanijom koja ima kapital i u koju imam poverenja, a verujem da će moći da radi bolje od mene i ulagaže više, i to pod povoljnijim uslovima. Grupa "Adris" će sigurno mnogo ulagati, a verovatno i dizati hotelsku kategoriju na viši nivo. Imaće hotele u Rovinju, Zagrebu i Dubrovniku, što je pozicija koja daje mnogo mogućnosti za razvoj i fokusiranje na kvalitet - ističe Leko za "Večernji list", dodajući da će ostati na poziciji predsednika Nadzornog odbora HUP Zagreb.

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji udela i strateškom partnerstvu, "Adris grupa", odnosno ćerka-firma "Maistra d.d.", učvrstila je svoju lidersku poziciju u Hrvatskoj u oblasti hotelijerstva. "Adris grupa" je izrasla na temeljima 132-godišnjeg poslovnog iskustva "Tvornice duhana Rovinj", a danas, uz "Maistru", u sklopu "Adris grupe" posluje i prahrambena kompanija "Cromaris", kao i najstarija osiguravajuća kuća u Hrvatskoj "Croatia osiguranje".

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hospitality
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hospitality
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hospitality
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. March 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...