Uskoro novi uslovi za bavljenje ugostiteljstvom u stambenim objektima

24. January 2020
Uskoro novi uslovi za bavljenje ugostiteljstvom u stambenim objektima

Problemi sa neprijatnim mirisima i drugim isparenjima s kojima se suočavaju sugrađani koji stanuju u zgradama sa ugostiteljskim objektima u prizemlju - mogli bi uskoro da budu trajno rešeni. U toku je priprema odluke kojom će biti preciznije definisani uslovi koje ovi objekti moraju da ispune u pogledu opreme. Grad je u decembru formirao radnu grupu koja će se baviti ovim pitanjem, a uskoro se očekuje prvi sastanak.

Kako bi napokon neugodni mirisi "isparili", Grad je na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, koji je donet 2019. godine, dobio ovlašćenje da propiše uslove za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa.

- Odmah po stupanju na snagu navedenog zakona, preduzete su pripremne mere za obrazovanje Radne grupe za izradu nacrta odluke kojom se reguliše navedena problematika - objašnjavaju, za "Novosti", u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - Zbog specifičnosti problematike, na sastancima je zaključeno da je neophodno zatražiti pomoć stručnjaka van gradske uprave. To je i učinjeno i sa zahvalnošću dekanima Mašinskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta i razumevanju profesora, koji su pristali da bez naknade učestvuju u radu Radne grupe, ona je obrazovana u decembru 2019. godine.

Zadatak Radne grupe biće da uradi analizu zakona i svih drugih propisa koji direktno ili indirektno regulišu ovu materiju. Nakon toga da pripremi navedeni nacrt odluke kojim će se postići da građani van objekta, a i unutar njega, ne osete isparenja, odnosno da se znatno smanji njihov uticaj.

- Stručno-administrativne poslove za Radnu grupu rade predstavnici našeg sekretarijata, a njome rukovodi zamenik gradonačelnika.

Najviše pritužbi na račun dima koji se širi iz lokala brze hrane proteklih godina imali su stanari stambenih zgrada u centru grada. Neodgovarajuća ventilacija ili nepostojanje bilo kakve opreme koja bi na pravi način odvodila isparenja do sada su teško rešavali. Uglavnom su međusobno gunđali i žalili se zaposlenima u lokalima, a najviše što su mogli da urade da posredstvom upravnika prijave komunalnoj inspekciji. Potom je ona, nalagala mere koje treba da preduzmu vlasnici, a oni su u najboljem slučaju to ispoštovali.

Na račun lokala brze hrane nedavno su imali pritužbe stanari Ulice Strahinjića Bana na Starom gradu. Kako su naveli, dim i masna jedinjenja su toliko jaki da prodiru u hodnik, zbog čega se nedavno uključio i protivpožarni alarm. Problem sa ugostiteljskim objektima imali su i sugrađani iz zgrade u Ulici Vojislava Ilića 30-32 na Voždovcu.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...