Škampi kao iz restorana - Kako da ih pripremite kod kuće

09. May 2022
Image by RitaE from Pixabay
Image by RitaE from Pixabay

Škampi su omiljeni među ljubiteljima morskih plodova koji u ovom jelu, ipak, najpre uživaju u restoranima, misleći da ga je teško napraviti kod kuće. Priprema zaista zahteva trud, ali postoje načini da se ovaj proces pojednostavi i da u ukusu omiljenih morskih plodova uživate u svom domu.

Zaleđeni ili sveži

Najlepše je jesti sveže škampe tek izvađene iz mora, ali nemojte bežati ni od zaleđenih, savetuju kuvari. Smrznuti škampi su očišćeni, pa ćete oko njih imati manje posla.

Kad ste u prilici da kupujete sveže, obratite pažnju na sledeće loše znakove - crne ili ružičaste fleke, neprijatan miris, čudna tekstura, suv i gnjecav proizvod. Sve to ukazuje da otpočetka nije rukovano kako treba. Ako i dalje imaju glavu, mnogo će se brže pokvariti nego one bez glave. Kada glava nije skinuta odmah nakon što su ulovljene, pitanje je sata kada će propasti, upozoravaju profesionalci.

 

Sa repom ili bez

Ako su škampi zaleđeni, najbolje da ih ostavite u frižideru preko noći da se postepeno odlede. Ako niste razmišljali unapred, izvadite ih iz pakovanja, stavite u činiju pod lagani mlaz hladne vode. Voda koja cirkuliše pomoći će da već za 15 minuta budu spremne za dalju upotrebu.

Razmislite o tome da ih pripremite u ljušturi, predlažu kuvari koji ističu da je ukus tako bolji. Ako grilujete, ostavite ljušturu za jači ukus, ako je skinete, više će se osećati marinada, pa izaberite postupak u zavisnosti od toga koji ukus želite. Neko skida rep, neko ne, ako planirate da ih služite na koktelu, ostavite rep jer će biti lakše za rukovanje. Ako ćete da ih koristite za druga jela, poput rižota ili paste, skinite rep.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...