Nove uloge kuvara današnjice

22. July 2019
Nove uloge kuvara današnjice

Pored usavršavanja tehničkih veština, moderni šefovi moraju da razvijaju i preduzetničke veštine, da budu društveno aktivni i pomalo naučnici kako bi postali uspešni, prepoznati i priznati od strane javnosti i svojih poslodavaca.

Šefovi današnjice svojom svestranošću i talentima pronalaze nove načine pripreme, oblikovanja i serviranja hrane, za šta im je neretko neophodna “umetnička crta”. Primera radi, Pierre Hermé, veliki francuski poslastičar, nazvan je „Pikasom za kolače”, „New York Times“ uporedio je Ferran-a Adrià-u sa Salvador-om Dalí-jem... Vicky Lau, najbolji ženski šef kuhinje u Aziji za 2015. godinu, pre nego što je ušla u kuhinju, bila je grafički dizajner, a Frédéric Peneau – šef u „Serge et le phoque“ restoranu u Hong Kongu, bio je arhitekta. Ukrajinka Dinara Kasko, bivši arhitektonski dizajner postala je poslastičar koji koristi dizajn softver i 3D štampu za oblikovanje kolača, čime su zamenjene tehnike ručnog oblikovanja.

Molekularna gastronomija je mainstream


Dok šefovi razvijaju svoje umetničke pristupe kuvanju, nauka i nove tehnologije menjaju način pripremanja hrane. Vrsni šefovi i TV zvezde, Heston Blumenthal i Grant Achatz poznati su koliko po svom znanju iz hemije, toliko i po kulinarskim veštinama. Fraza „molekularna gastronomija“ nekada je delovala egzotično, a danas je i ovaj koncept postao „mainstream“.

Filantropski pristup kuvanju


Šefovi danas koriste svoju popularnost kako bi učinili neku promenu u društveno-ekonomskim i ekološkim pitanjima. Massimo Bottura, šef čuvenog italijanskog restorana sa tri Mišelinove zvezdice „Osteria Francescana“, iznosi svoju prefinjenu kuhinju na ulice, hraneći beskućnike u inicijativi nazvanoj „Refettorio”. Tokom manifestacije „World Expo 2015“ u Milanu i Letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, zajedno sa svojim timom šefova-volontera pružio je veliki doprinos na obezbeđivanju hranljivih obroka za beskućnike od ostataka hrane, koji bi inače bili bačeni.

Jedan od preteča aktivizma vezanog za hranu u Velikoj Britaniji bio je Jamie Oliver, koji se borio protiv gojaznosti dece, od školskih kantina do gradskih skupština, lobirajući i za uvođenje poreza na šećer u Velikoj Britaniji. U isto vreme u SAD-u, nekadašnji glavni šef restorana „Noma“, Daniel Giusti, pokrenuo je inicijativu „Brigaid“, sa ciljem da vrati šefove u školske kuhinje, kako bi promenili način na koji se đaci hrane.  

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...