Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja

19. May 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od 21. do 27. Maja, nosi u sebi tragove desetina različitih civilizacija, te neguje plodnu geografiju i bogatu istoriju.

Tokom druge po redu Nedelje turske kuhinje biće naglašena regionalna kuhinja Hataja, „26. gastronomskog grada sveta“ koju je identifikovala Mreža kreativnih gradova UNESCO-a, a fokus će biti na održivim i praksama zero waste proizvodnje u turskoj kulturi ishrane.

Nedeljom turske kuhinje koordinira Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, а diplomatska predstavništva Turske širom sveta održaće različite aktivnosti i kampanje na društvenim mrežama kako bi promovisale prepoznatljive ukuse hatajske kuhinje.

Drevne, održive, zdrave i bezvremenske tradicije zero waste turske kuhinje

Učesnici događaja Nedelje turske kuhinje pripremaće jela iz Hataja koristeći lokalne sastojke i tradicionalne tehnike kuvanja i dobiti detaljan uvid u drevnu i održivu tursku kuhinju. Istovremeno, dobiće priliku da upoznaju bogat biodiverzitet turske kuhinje i njenu spremnost i potencijal da odgovori na različite trendove u ishrani i piću i dobiti praktično iskustvo sa metodologijom kuvanja u turskoj kuhinji, koja se zasniva na održivom i zero waste pristupu. Zdravi i vanvremenski recepti ujediniće učesnike oko turskih rituala jela i pića, koji su strukturisani oko osećaja jedinstva i zajedništva i kulturne održivosti. Tokom događaja biće obezbeđena turska kafa, turski čaj i lokum, a prisutni će moći da probaju mnoge aspekte turske kuhinje.

Hataj - trpeza civilizacija

Ovogodišnja Nedelja turske kuhinje će sadržati jedinstveni meni posvećen ukusima hatajske kuhinje, koji kao deo UNESCO-ove mreže kreativnih gradova u oblasti gastronomije, predstavlja jedan od turskih gradova koji privlači pažnju svojom prepoznatljivom kuhinjom. Hatajska kuhinja kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje i žitarice, mahunarke, povrće, voće, autohtono bilje i začine uzgajane na plodnim zemljištima u kojima dominira mediteranska klima.

Kulinarsko nasleđe grada, koje je tokom istorije ugostilo mnoge različite civilizacije, privlači pažnju svojim jedinstvenim doručkom i stotinama jela. Hatajski meni, koji će biti pripremljen u okviru Nedelje turske kuhinje, uključuje: biberli ekmek - hleb sa pastom od crvene paprika; salatu od maslina; humus; kisir - fina bulgur salata; tepsi kebab - kebab u rerni; kunefe - kadaif desert sa sirom.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...