Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja

19. Maj 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od 21. do 27. Maja, nosi u sebi tragove desetina različitih civilizacija, te neguje plodnu geografiju i bogatu istoriju.

Tokom druge po redu Nedelje turske kuhinje biće naglašena regionalna kuhinja Hataja, „26. gastronomskog grada sveta“ koju je identifikovala Mreža kreativnih gradova UNESCO-a, a fokus će biti na održivim i praksama zero waste proizvodnje u turskoj kulturi ishrane.

Nedeljom turske kuhinje koordinira Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, а diplomatska predstavništva Turske širom sveta održaće različite aktivnosti i kampanje na društvenim mrežama kako bi promovisale prepoznatljive ukuse hatajske kuhinje.

Drevne, održive, zdrave i bezvremenske tradicije zero waste turske kuhinje

Učesnici događaja Nedelje turske kuhinje pripremaće jela iz Hataja koristeći lokalne sastojke i tradicionalne tehnike kuvanja i dobiti detaljan uvid u drevnu i održivu tursku kuhinju. Istovremeno, dobiće priliku da upoznaju bogat biodiverzitet turske kuhinje i njenu spremnost i potencijal da odgovori na različite trendove u ishrani i piću i dobiti praktično iskustvo sa metodologijom kuvanja u turskoj kuhinji, koja se zasniva na održivom i zero waste pristupu. Zdravi i vanvremenski recepti ujediniće učesnike oko turskih rituala jela i pića, koji su strukturisani oko osećaja jedinstva i zajedništva i kulturne održivosti. Tokom događaja biće obezbeđena turska kafa, turski čaj i lokum, a prisutni će moći da probaju mnoge aspekte turske kuhinje.

Hataj - trpeza civilizacija

Ovogodišnja Nedelja turske kuhinje će sadržati jedinstveni meni posvećen ukusima hatajske kuhinje, koji kao deo UNESCO-ove mreže kreativnih gradova u oblasti gastronomije, predstavlja jedan od turskih gradova koji privlači pažnju svojom prepoznatljivom kuhinjom. Hatajska kuhinja kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje i žitarice, mahunarke, povrće, voće, autohtono bilje i začine uzgajane na plodnim zemljištima u kojima dominira mediteranska klima.

Kulinarsko nasleđe grada, koje je tokom istorije ugostilo mnoge različite civilizacije, privlači pažnju svojim jedinstvenim doručkom i stotinama jela. Hatajski meni, koji će biti pripremljen u okviru Nedelje turske kuhinje, uključuje: biberli ekmek - hleb sa pastom od crvene paprika; salatu od maslina; humus; kisir - fina bulgur salata; tepsi kebab - kebab u rerni; kunefe - kadaif desert sa sirom.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
5 Star Dinner – Veliki humanitarni događaj u okviru 2. Belgrade Restaurant Show-A
22. Septembar 2023
U prostorijama Turističke organizacija Srbije 21. septembra održana je konferencija za medije...
Restoraterstvo
Evropska Unija finansira rekonstrukciju  Kraljeve vinarije u Topoli
12. Septembar 2023
Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ) najavila je za oktobar raspisivanje tendera za rekonstrukciju...
Restoraterstvo
Pokrenuta savremena tech platforma za zapošljavanje u ugostiteljstvu
28. Jun 2023
Laboro.io web aplikacija ima za cilj da pojednostavi i znatno ubrza proces regrutovanja i...
Restoraterstvo
Trendovi u ugostiteljstvu povodom decenije Metro HoReCa centra
21. Jun 2023
Povodom obeležavanja decenije postojanja METRO HoReCa centra, održan je stručni skup pod...