Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja

19. Maj 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od 21. do 27. Maja, nosi u sebi tragove desetina različitih civilizacija, te neguje plodnu geografiju i bogatu istoriju.

Tokom druge po redu Nedelje turske kuhinje biće naglašena regionalna kuhinja Hataja, „26. gastronomskog grada sveta“ koju je identifikovala Mreža kreativnih gradova UNESCO-a, a fokus će biti na održivim i praksama zero waste proizvodnje u turskoj kulturi ishrane.

Nedeljom turske kuhinje koordinira Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, а diplomatska predstavništva Turske širom sveta održaće različite aktivnosti i kampanje na društvenim mrežama kako bi promovisale prepoznatljive ukuse hatajske kuhinje.

Drevne, održive, zdrave i bezvremenske tradicije zero waste turske kuhinje

Učesnici događaja Nedelje turske kuhinje pripremaće jela iz Hataja koristeći lokalne sastojke i tradicionalne tehnike kuvanja i dobiti detaljan uvid u drevnu i održivu tursku kuhinju. Istovremeno, dobiće priliku da upoznaju bogat biodiverzitet turske kuhinje i njenu spremnost i potencijal da odgovori na različite trendove u ishrani i piću i dobiti praktično iskustvo sa metodologijom kuvanja u turskoj kuhinji, koja se zasniva na održivom i zero waste pristupu. Zdravi i vanvremenski recepti ujediniće učesnike oko turskih rituala jela i pića, koji su strukturisani oko osećaja jedinstva i zajedništva i kulturne održivosti. Tokom događaja biće obezbeđena turska kafa, turski čaj i lokum, a prisutni će moći da probaju mnoge aspekte turske kuhinje.

Hataj - trpeza civilizacija

Ovogodišnja Nedelja turske kuhinje će sadržati jedinstveni meni posvećen ukusima hatajske kuhinje, koji kao deo UNESCO-ove mreže kreativnih gradova u oblasti gastronomije, predstavlja jedan od turskih gradova koji privlači pažnju svojom prepoznatljivom kuhinjom. Hatajska kuhinja kombinuje visokokvalitetno maslinovo ulje i žitarice, mahunarke, povrće, voće, autohtono bilje i začine uzgajane na plodnim zemljištima u kojima dominira mediteranska klima.

Kulinarsko nasleđe grada, koje je tokom istorije ugostilo mnoge različite civilizacije, privlači pažnju svojim jedinstvenim doručkom i stotinama jela. Hatajski meni, koji će biti pripremljen u okviru Nedelje turske kuhinje, uključuje: biberli ekmek - hleb sa pastom od crvene paprika; salatu od maslina; humus; kisir - fina bulgur salata; tepsi kebab - kebab u rerni; kunefe - kadaif desert sa sirom.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Touch Menu donosi inovacije u ugostiteljstvu
22. Maj 2023
TouchMenu predstavlja sveobuhvatnu virtuelnu konsijerž platformu koja gostima nudi čitav niz...
Restoraterstvo
Dodeljene nagrade najuspešnijima u ugostiteljstvu za 2023.
26. April 2023
Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča „GAULT & MILLAU“ Srbija...
Restoraterstvo
Nemačko pivo traženije izvan Evropske Unije
19. April 2023
Nemačko pivo sve je popularnije u zemljama van Evropske unije. Iako je izvoz u ove zemlje pao...
Restoraterstvo
Medalje za naše gastronome na prestižnim međunarodnim takmičenjima
28. Februar 2023
Studenti gastronomije osnovnih i doktorskih studija sa Katedre za gastronomiju u periodu od 17....