Najbolji šampanjac na svetu

18. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Na takmičenju Champagne & Sparkling Wine World Championship pobedilo je izvanredno vino kuće Louis Roederer

Na kraju ove godine malo gde će se otvarati šampanjac, piće namenjeno za najveselije grupne povode i velike praznike, ali to nije sprečilo žiri takmičenja Champagne & Sparkling Wine World Championship da odaberu, po njihovom sudu, najbolji šampanjac na svetu. To je Louis Roederer Cristal Rose 2014 u magnum boci, jedan od najprestižnijih šampanjaca legendarne kuće, koji je u ovoj, kako navode, velikoj berbi, dao sve od sebe i do sada sazreo do pića koje će se pamtiti generacijama.

Kuća Louis Roederer opisuje ovo vino kao sam vrh svoje ponude.

- Ovaj šampanjac pravi se samo u velikim godinama tokom kojih zrele bobice šardonea i pino noara nude suptilnu i preciznu ravnotežu koju poistovećujemo sa ovim prestižnim vinom. Cristal 2014 je zavodljivo, jako ukusno vino veoma živahne svežine. Veoma je savremeno po svojoj harmoničnosti i načinu na koji odmah osvaja čula. Ipak, ovo je, pre svega, klasično vino severne Šampanje u kome se susreću svežina, energija i mineralni kvalitet. Sve odlike šampanjca Cristal potpuno se jasno osećaju u njemu: čistoća, preciznost i jedinstveni sklad ukusa koji povezujemo sa suptilnom moći koju nose naši čokoti u najboljim teroarima Šampanje - navode u kući Louis Roederer za vino koje, ako ga je uopšte moguće naći, košta oko 900 evra.

Objava rezultata ovog veoma strogog takmičenja ove godine održana je virtuelnim putem: 37 dobitnika medalja proglašeno je putem interneta. I sedmo izdanje takmičenja održano je u skladu sa pravilima koja su postavljena još na početku - panel sudija, u kome su izuzetno ugledni stručnjaci za šampanjac među kojima je i nosilac titule Master of Wine iz Finske, Esi Avelan, iz godine u godinu se ne menja, a sve sudije moraju da postignu konsenzus o svim medaljama.

Izvor: Vino i fino

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. July 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restaurants
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. May 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...