Festival šumadijskih vina 10. juna u Topoli

09. June 2017
Festival šumadijskih vina 10. juna u Topoli

Udruženje vinara Šumadije ove godine organizuje 4. Festival šumadijskih vina na prostoru Kraljevske vinarije Topola, koji će biti održan 10. juna u Topoli, radi unapređenja prepoznatljivosti tog regiona Srbije kao značajne destinacije na vinskoj mapi Evrope, najavio je Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Prema rečima Aleksandrovića, Udruženje vinara Šumadije okuplja vinare koji se bave proizvodnjom grožđa sa zaštićenim geografskim poreklom.

- Povezuje nas želja da od Šumadije napravmo regiju kao što su to uradili Italijani sa Toskanom, ili Francuzi sa Bordoom. U tome nam je veoma važna, osim podrške ljubitelja vina, podrška Privredne komore Srbije i resornih ministarstava - ukazao je Aleksandrović.

Na festivalu će biti predstavljeno i novo vino “Šumadijska ružica”, zajednički proizvod šumadijskih vinara, od sorte grožđa “prokupac”, u najvećem procentu i nešto manje zastupljenih sorti “merlo” i “kaberne fran”. Svaka vinarija koja bude poštovala standarde za proizvodnju ovog vina moći će da ga plasira pod svojim imenom, objasnio je Aleksandrović.

O značaju vinogradarstva i vinarstva govori podatak da u Srbiji oko 80.000 gazdinstava proizvodi grožđe, a u Vinarski registar upisano je oko 300 proizvođača vina, ukazao je Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije.

Lutovac je istakao sistemsku podršku Privredne komore Srbije i aktivnosti na unapređenju domaćeg vinogradarstva i vinarstva, kako kroz stvaranje podsticajnog regulatornog okvira, tako i kroz podizanje kapaciteta i konkurentnosti naših proizvođača. Kako je naglasio, PKS je aktivno učestvovala u kreiranju novog  Zakona o  vinima, koji bi trebalo da bude usvojen ove godine.

Osim podrške na planu regulative, ustanovljeno je priznanje “Ljubičasta plaketa” koje je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, ove godine dodeljeno prvi put domaćim proizvođačima vrhunskih vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom. Na ovaj način afirmišu se najbolje vinarije, koje su se prilagodile zahtevnom sistemu kvaliteta i standardima proizvoda sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom.

Lutovac je ukazao i na nisku potrošnju vina u Srbiji – oko 10 litara po glavi stanovnika godišnje. 

Privredna komora Srbije podržala je i nastup naših proizvođača u najvećem Svetskom muzeju vina u Bordou -  srpska vina u muzeju predstavljaju devet vinarija iz Šumadije.

Na festivalu, koji će biti otvoren u Vinogradarevoj kući na Oplencu, ove godine učestvuje 16 šumadijskih vinarija: „Aleksandrović“, „Radovanović“, „Despotika“, „Tarpoš“,  „Katanić“, „Veličković“, „Ambelos“, „Stari Hrast“, „Rogan“, „Art vine“, „Kraljevska vinarija“, „Pavlović“, „SS-Mar“, „Delena“, „Arsenijević“ i „ Madžić“. U okviru festivala biće otvorena i izložba „Umetnost i vino“, čiji je autor Nebojša Savović Nes.

Izvor: PKS

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...