Zlatibor planira da do 2027. dostigne milion turista godišnje

05. Maj 2017
Zlatibor planira da do 2027. dostigne milion turista godišnje

Građevinska sezona i pripreme za predstojeću letnju sezonu na Zlatiboru u punom su jeku. Ulaganja u nove infrastrukturne projekte i uređenje turističkog mesta i lokaliteta na celoj teritoriji opštine, generišu nove privatne investicije i povećanje turističkog prometa. Izgradnjom gondole, ali i razvojem Zlatnog grada, na međustanici pored Ribničkog jezera i investiranjem u akvapark i druge zabavne sadržaje, u Opštini Čajetina očekuju da za 10 godina dostignu više od milion posetilaca na godišnjem nivou.

Poslednjih godina Zlatibor beleži posetu od oko 300.000 gostiju godišnje, sa više od 1.300.000 noćenja.

Izgradnja Gold gondole na Zlatiboru, koja je počela u februaru ove godine, nastavljena je 1. maja. Radna akcija je i ovog puta bila svojevrsni protest lokalne samouprave što državni organi još nisu rešili spor oko vlasništva zemljišta sa PK Zlatiborom, preko koga treba da prođe deo trase gondole, duge 9 kilometara.

Ugovor o izgradnji gondole čajetinska opština je potpisala sa konzorcijumom nekoliko kompanija, koji predvodi preduzeće Jedinstvo iz Užica, kaže za eKapiju direktorka javnog preduzeća Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić.

- Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Zlatni grad, dok će završna stanica gondole biti na samom vrhu Tornik, na 1.496 metara - objašnjava Božanić.

Projekat Zlatni grad ili Novi Zlatibor jedan je od planova koje opština ima, kako bi unapredila ponudu ove planine i privukla što više turista. Prema rečima Bojane Božanić, Zlatni grad će sadržati sportske objekte i hotele visoke kategorije.

- Ideja je da se u čitavoj zoni, na više od 200 hektara, razvija rezidencijalni turizam, čije će se uređenje odvijati u skladu sa Master planom koji je u pripremi - kaže Božanić.

Šetalište, tržni i omladinski centar...

Kako bi povećali broj poseta i u narednih deset godina dostigli planiranu cifru, osim ovog projekta, najavljuju i uređenje šetališta, tržnog centra sa podnim grejanjem, izmeštanje i gradnju nove autobuske stanice, izgradnju omladinskog centra, uređenje Ribničkog jezera...

Neki od ovih projekata već su počeli, a jedan od njih je izgradnja Omladinskog kulturnog centra, pokrenuta tokom 2016. Prema rečima naše sagovornice, zgrada je sagrađena, a u toku je tender za drugu fazu radova, odnosno za uređenje unutrašnjosti objekta. Omladinski kulturni centar nalazi se uz zgradu Turističke organizacije Zlatibor i u potpunosti bi trebalo da bude završen do kraja 2017. godine. Ovaj multifunkcionalni objekat imaće bioskop sa 225 mesta, pozorište, galeriju, biblioteku, nekoliko manjih sala i kancelarija koje će koristiti udruženja sa područje opštine Čajetina.

Prošle, 2016. godine završen je i projekat uređenja šetališta i tržnog centra na Zlatiboru. U toku je tender za rekonstrukciju dela šetališta, Trgovačke ulice pored jezera, a prema najavi Bojane Božanić, sredstva su opredeljena i očekuje se da radovi budu završeni do 1. jula 2017.

- Opština će izgraditi tipske objekte, koji će biti postavljeni u ulici i iznajmljivani korisnicima. Šetalište će biti popločano behaton pločama, različitih boja i oblika. Ispod ploča će biti postavljeno i podno grejanje, kao što je slučaj na Kraljevom trgu. U narednom periodu krenućemo sa drugom fazom rekonstrukcije šetališta, od hotela Dunav ka Trgu, uz uređenje i popločavanje tržnog centra - objašnjava naša sagovornica.

Tokom ove građevinske sezone, u planu je i uređenje parka ispod restorana Koliba kod Milunke na Obudojevici, ka lokaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija bi izgradnja trebalo da počne u julu, a da bude završena do kraja sezone. Radi se i na uređenju rečnog korita, izgradnji saobraćajnice, uz pešačku i biciklističku stazu.

Dugoročni planovi opštine Čajetina podrazumevaju izgradnju novog sistema za vodosnabdevanje stanovništva sa Sušičkog vrela i Dobroseličke reke. Na osnovu toga, Ribničko jezero će postati turistička atrakcija za plivače i ljubitelje sportova na vodi.

- Sklopljen je ugovor sa slovenačkom firmom i obezbeđena su sredstva, delom iz budžeta i delom iz donacije. U toku je postupak izdavanja građevinske dozvole, s obzirom na to da je lokacija na parceli u državnoj svojini, koju Vlada treba da prenese Opštini Čajetina radi izgradnje objekta javne namene - kaže Božanić.

Nova autobuska stanica

Još jedna novina na Zlatiboru je i izmeštanje autobuske stanice sa sadašnje lokacije. Nova stanica biće smeštena na ulazu na Zlatibor, prekoputa hotela Olimp.

- Idejni projekat je pripremljen i trenutno se radi na uređenju pristupnih saobraćajnica. Planirano je da, osim peronskog prostora, autobuska stanica poseduje veliki parking za automobile i autobuse. Postoji mogućnost da se stanica izgradi kroz javno-privatno partnerstvo i opština priprema dokumentaciju u cilju realizacije posla i završetka stanice u narednih godinu dana - dodaje Božanić.

Osim gradnje novih infrastrukturnih objekata, opština podstiče i privatne investitore da ulažu u zabavne sadržaje i hotele visoke kategorije. Jedan od takvih projekata je i izgradnja apartmanskog hotela površine 10.000 metara kvadratnih, na zemljištu od 59 ari, u centru Zlatibora. Prema rečima naše sagovornice, radovi su počeli krajem 2016. godine, a investitor, Trend centar gradnja, očekuje da sve bude završeno do kraja ove sezone.

Katarina Stevanović

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
I posle 2.000 godina rimski Panteon, najstarija zgrada na svetu, i dalje u funkciji turizma
22. Januar 2021
Kada posetioci uđu u Panteon u Rimu i nađu se ispod njegove ogromne kupole, mogu da dožive...
Turizam
UNWTO: Generalni sekretar  UNWTO Zurab Pololikashvili ostaje na čelu Svetske turističke organizacije još četiri godine
22. Januar 2021
Na svojoj 113. sednici, koja je održana kao hibridni događaj u Madridu, članovi...
Turizam
Nemačka vlada ne očekuje normalizaciju turističkog tržišta pre leta
22. Januar 2021
Nemačka vlada ne računa na normalizaciju turističkog tržišta pre leta, rekao je u...
Turizam
U Albaniju i Srbiju samo uz ličnu kartu
22. Januar 2021
Albansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da od srede 20. januara građani...