Zlatibor i dalje prepun gostiju

27. Avgust 2021
Image by zvonko58 from Pixabay
Image by zvonko58 from Pixabay
Zlatibor je i ovog leta opravdao titulu najposećenije planine u Srbiji - tokom letnjih meseci bio je pun turista. Na planini i dalje boravi do 25.000 turista dnevno, a takav promet zadržaće se sigurno do kraja avgusta, najavljuju iz TO Zlatibor. Novim sjajem zasijalo je i zlatiborsko jezero. 
Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović podseća da je pored rekonstruisanog Kraljevog trga, koji je zahvaljujući velikim ulaganjima opštine Čajetine dobio potpuno novi izgled, brojne turiste ovog leta dočekalo jezero ispunjeno potpuno čistom izvorskom vodom, sa dve velike dekorativne prskalice i drugim sadržajima koji krase ovaj planinski biser. 
 
Svetlosni efekti uz jezero - najatraktivniji
- Oko jezera je postavljena drvena zaštitna ograda koja se na najlepši način uklopila u celokupan planinski ambijent, a posetioci Zlatibora sada uživaju odmarajući se na klupicama raspoređenim duž obale. Po obnovljenom koritu postavljena je dekorativna rasveta u obliku zvezdanog neba. Svetlosni snopovi koji imaju mogućnost promene boje i efekata tokom večeri posebno naglašavaju lepotu jezera - ističe Živanović. 
Gosti Zlatibora oduševljeni su novim izgledom jezera, što je primetno i po njihovom zadovoljstvu tokom šetnji ovim prostorom i po mnogim objavama na društvenim mrežama. Mladi, porodice sa decom, penzioneri, gosti svih uzrasta podjednako uživaju u novom prizoru. 
- Nesvakidašnje bočne prskalice, koje su jezeru dale posebnu draž, očigledno su veoma atraktivne za fotografisanje. Tirkizna boja i prozirno čista voda koja svetluca na planinskom suncu postale su prepoznatljiv motiv na svim društvenim mrežama. Mladi širom Srbije jednostavno se utrkuju ko će na Fejsbuk ili Instagram postaviti lepšu fotografiju zlatiborskog jezera. Zato je gužva na ovalnom proširenju pored brane jezera postala svakodnevna pojava – tu nestrpljivi posetioci čekaju u redu da se fotografišu i naprave nezaboravnu uspomenu sa Zlatibora - otkriva direktor TO Zlatibor. 
U narednom periodu biće nastavljeni radovi na uređenju centra Zlatibora, kako bi posetioci na najlepši način mogli da uživaju u svemu što „zlatna planina'' može da ponudi. Nova zlatiborska promenada koja je povezala šetalište sa Kraljevim trgom jedno je od omiljenih mesta gostiju za šetnju i uživanje. Za naredni period planirano je da se uredi promenada od Kraljevog trga i zlatiborske pijace ka hotelu ''Tornik''. 
- Tako će pešačkom zonom biti povezan veliki deo Zlatibora, a nova staza biće lepo uređena kao i pešačka zona koja je nedavno završena. Svi zaljubljenici u Zlatibor moći će da se šetaju promenadom od malog kružnog toga na početku šetališta, preko trga, do hotela ''Tornik'', a onda da nastave ka stazi do spomenika na Šumatnom brdu, što je jedna od najlepših lokacija na Zlatiboru - kaže direktor TO Zlatibor.
Prema njegovim rečima, Zlatibor je tokom letnjih meseci bio pun turista, a sudeći prema rezervisanim kapacitetima u hotelskom i privatnom smeštaju, zadovoljavajuća je popunjenost i tokom septembra.
- U vreme kada je epidemiološka situacija svuda u svetu još uvek nestabilna i kada turizam trpi verovatno najveću štetu, mi zaista ne bismo smeli da budemo nezadovoljni ovogodišnjom posetom. Na planini i dalje boravi do 25.000 turista dnevno, a takav promet zadržaće se sigurno do kraja avgusta - najavljuje direktor TO Zlatibor.
 
Ove godine turisti su uživali u bogatom programu ''Zlatiborskog kulturnog leta'' koje je bilo organizovano čak na tri lokacije. Najveći broj gostiju je, po tradiciji, uživao u koncertima, nastupima folklornih društava, festivalima na Kraljevom trgu. Književne večeri i besede, organizovane na platou ispred crkve na Zlatiboru, bile su veoma posećene.
- Letnja sezona na Zlatiboru protiče u znaku dobrog raspoloženja. Ljudi su se uželeli dobrog provoda i kvalitetnih kulturnih sadržaja. Ovog leta ugostili smo poznata imena srpske glumačke scene u novootvorenom pozorištu Kulturnog centra. Za goste smo priredili dosta interesantnih predstava, što je naišlo na veliko interesovanje i veoma pozitivne reakcije - kaže Vladimir Živanović.  
Turisti su u velikoj meri uživali u obilasku okolnih lokaliteta: Stopića pećine, gostiljskog vodopada, Kaubojskog grada, Muzeja ''Staro selo'' u Sirogojnu. Najveće interesovanje ipak je bilo za vožnju zlatiborskom gondolom. 

Najveće interesovanje za vožnju zlatiborskom gondolom
- Sa panoramske vožnje od centra Zlatibora do vrha Tornika turisti nose najlepše impresije. Čak i oni koji su se već vozili gondolom tokom zimskih i prolećnih meseci vraćaju se da ponove ovu avanturu uživajući u letnjim pejzažima Zlatibora. Brojne turiste i ovog leta privukle su adrenalinske aktivnosti poput vožnje kvadova, zip lajna, škole jahanja, a oni koji nisu bili spremni za takav izazov mogli su da se prepuste šetnji do okolnih vidikovaca. Obzirom na veoma tople i sunčane dane koji su ulepšali boravak turista na planini, veliko interesovanje privukla su kupališta u okolini Zlatibora: bazeni u Golovu i Gostilju, ''Zlatiborska jezera'', Jokino vrelo, Boškova voda vrveli su od turista - sumira letnju sezonu direktor TO Zlatibor. 
Ipak, i turisti koji se odluče da odmor na Zlatiboru provedu tokom septembra mogu očekivati jednako kvalitetan i sadržajan boravak kao i tokom jula i avgusta. Svi lokaliteti u okolini Zlatibora biće otvoreni za posetioce, a svi sadržaji poput zabavnih parkova, adrenalinskih tura biće im na raspolaganju. Turističke agencije organizovaće jednodnevne izlete kojima se može obići cela Zapadna Srbija. 
- U septembru neće izostati ni kulturni sadržaji. Iako se ''Zlatiborsko kulturno leto'' zvanično završava krajem avgusta, tokom septembra biće organizovane pozorišne predstave i bioskopske projekcije u Kulturnom centru. Galerija ovog centra takođe će biti dostupna svim zainteresovanim turistima. Tu će se svakog meseca postaviti nova izložba, tako da ni tokom narednog perioda Zlatiboru neće nedostajati kulturna dešavanja - zaključuje direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović. 
 
 
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Turizam
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. Jul 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...