Zlatibor dobija muzej "Konak"

24. Jul 2017
Zlatibor dobija muzej 'Konak'

Prva vazdušna banja u Srbiji i najposećenija planina - dobija muzej. Zlatiborce će sa slika gledati preci, a eksponati će gostima svedočiti o nasleđu minulih vekova na visoravni.

Gledajući u budućnost, u Čajetini spajaju prošlost i sadašnjost, pa je lokalni parlament nedavno doneo odluku o osnivanju ustanove kulture Muzej "Konak", koja će brinuti o sakupljanju, zaštiti, čuvanju, proučavanju i prezentaciji blaga bogate kulturno-istorijske baštine zlatiborskog kraja i biti mesto susreta, druženja, organizovanih poseta, časova očigledne nastave i istorije...

Najmlađe čedo čajetinske kulture biće baš na Zlatiboru, u komšiluku Turističke organizacije, preko puta hotela "Olimp". Iduće godine sredstvima budžeta opštine Čajetina gradiće se zgrada od 600 kvadrata, kao replika konaka rujanskog starešine, serdara Jovana Mićića, znamenite ličnosti ovog kraja i desne ruke kneza Miloša na granici sa Turskom posle Drugog srpskog ustanka. Time se, podsećaju Zlatiborci, nastavlja nit kulturnog nasleđa i narodnog graditeljstva.

Čajetinci, u stvari, nastavljaju tradiciju predaje starina u amanet potomstvu. Središte kulturnog života varoši, Biblioteka "Ljubiša Đenić", nastala davne 1904. godine kao "Zlatiborska čitaonica", osim knjiga ima i muzejski fond.

- U četiri zbirke - istorijskoj, etnografskoj, umetničkoj i prirodnjačkoj - od 1951. godine prikupljeno je blizu 1.200 predmeta, kao i arhivska građa sa preko 2.000 dokumenata iz perioda 19. i 20. veka sa bogatom fototekom - kazuje Snežana Đenić, istoričar i viši kustos, direktor Biblioteke, nedavno imenovana za v. d. direktora Muzeja "Konak".

Kada su pre četiri godine pokrenuli inicijativu za osnivanje muzeja kao samostalne ustanove, u Biblioteci su imali na umu da, pre svega, vrednu zbirku treba smestiti u adekvatan prostor, a da je otimanje od zaborava prošlosti i znamenitih ličnosti, kao i istorije turizma - moralna obaveza i dug, da kolektivno sećanje treba preneti na buduće generacije.

Tri postavke

- Imamo dovoljno eksponata za otvaranje muzeja, a uz tri stalne postavke koje sam pripremila - "Serdar Jovan Mićić", "General Krsta Smiljanić" i "120 godina turizma na Zlatiboru" - nastavlja se istraživanje i prikupljanje starina, otkupom i poklonima, a neće biti zanemarena ni arheološka iskopavanja - ističe Snežana Đenić, inicijator akcije.

Izvor:
Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...