Zlatar: Nove investicije u centralnoj turističkoj zoni, vredne 16,5 miliona dinara

09. Septembar 2021
Image by Joe from Pixabay
Image by Joe from Pixabay

U centralnoj turističkoj zoni Zlatara, ispod sportskih terena hotela Panorama, uskoro će početi izgradnja pešačke staze sa pratećim mobilijarom i tipskim objektima – kućicama brvnarama namenjenim zakupcima. Vrednost projekta iznosi 12,5 miliona dinara, od toga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je izdvojilo 8 miliona, dok je ostatak novca obezbeđen iz lokalne kase. Takođe u ovoj zoni, parama Ministarstva zaštite životne sredine, u iznosu od 4 miliona, biće uređeno zemljište i izgrađena trim staza. 

Na mestu, koje je zaraslo šibljem i niskim rastinjem, uskoro će nići šest  tipskih drvenih objekata za potrebe promocije i prodaju zlatarskih proizvoda. Projekat, koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija predviđa i izgradnju asfaltne pešačke staze sa svim pratećim mobilijarom i rasvetom u dužini od 350 metara.

– Ove godine, u prvoj fazi radova izgradiće se pešačka staza i šest jednoobraznih drvenih tipskih objekata, a za narednu godinu u okviru druge faze, planirana je izgradnja novih objekata i postavljanje dodatnih mobilijara na Zlataru, a poseban akcenat biće stavljen na izgradnju i uređenje eko parka koji će se nalaziti uz samu pešačku stazu – kaže direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

Centralna turistička zona na Zlataru biće opremljenija i za novu trim stazu, koja će se graditi parama Ministarstva zaštite životne sredine, što će turistima upotpuniti boravak na ovoj planini.

– Do kraja godine u uređenje turističke zone biće uloženo oko 16,5 miliona dinara. Dve trećine novca obezbedila je država, preko svoja dva ministarstva, dok je ostatak para izdvojen iz skromne lokalne kase. Kultivisanjem zemljišta, i izgradnjom trim staze dobićemo jednu vrstu eko parka u strogom centru Zlatara – ističe Branko Bjelić, zamenik predsednika opštine Nova Varoš.

U toku je izmena plana generalne regulacije za turističku zonu Zlatar, što će omogućiti izgradnju novih sadržaja.

– Poseban akcenat stavićemo na uređenje javnih površina, potom na izgradnju novih parking mesta, kao i za obezbeđivanje parking mesta za kvadove i druga terenska vozila – naglašava Bjelić.

Izvor: PP Media/eKapija.com
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...