Zimski odmor u Turskoj - Predstavljamo vodeća skijališta

09. Januar 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Snegom pokriveni vrhovi širom Turske pretvaraju Anadoliju u očaravajuću destinaciju tokom zimskih meseci. Evo nekih od vodećih skijališta u Turskoj gde porodice sa decom mogu da uživaju na svežem vazduhu i u predivnom pejzažu tokom zimskog raspusta.

Kartepe, Uludag i Kartalkaja: „Beli putevi“ Mramorne regije

Poznata ski destinacija, u Boluu, Kartalkaja je popularna u zimskom periodu. Kartalkaja, koja nudi skijaški odmor sa jedinstvenim pogledom na planine Koroglu, je pogodno okruženje za alpsko i nordijsko skijanje sa svojim dobro održavanim ski stazama. Odmaralište obuhvata dve žičare, 14 ski liftova, četiri bebi lifta i ukupno 38 staza ukupne dužine 50 kilometara. Kartalkaja je pored svega omiljena destinacija za snoubord entuzijaste sa svoja dva snežna parka.

Uludag, u Bursi, je najviša planina zapadne Anadolije, i kao jedan od najvažnijih centara zimskih sportova u Turskoj već dugi niz godina, dostupan je kako sopstvenim vozilom tako i žičarom. Skijalište privlači pažnju skijaškim stazama dužine od 1.750 do 2.543 metara, kao i sa osam žičara, sedam T-bar ski liftova i 13 različitih ski-staza, a gosti takođe mogu iznajmiti ski opremu i uzeti časove od iskusnih instruktora. Uludag, sa stazama pogodnim za heli skijanje, snoubord, klizanje i biciklizam na snegu u podnožju planine, posebno je popularan vikendom zbog svoje blizine Istanbulu.

Okružen šumama lešnika, hrasta i kestena, Kartepe Ski centar je Istanbulu najbliža zimska destinacija. Ovaj centar u Kodžaeliju ima četiri žičare, tri ski lifta sa sedenjem i jedan ski lift. Dužina staza varira između 400 i 3.500 metara, dok je debljina snega u regionu između 80 i 200 cm.

Palandoken i Sarikamiš: Uživanje u zimskom odmoru u istočnoj Turskoj

Smeštena u Erzurumu, u istočnoj Turskoj, planina Palandoken je omiljena destinacija za alpsko skijanje i snoubord. Nudeći pristup žičarom, na ski centru Palandoken se nalazi najduža staza u Turskoj, a region je popularan među profesionalnim skijašima zbog snega u prahu i strmih padina. Centar ima devet žičara kapaciteta za prevoz 8.100 skijaša, od kojih su u pet ski liftovi sa sedenjem, koji opslužuju sve 22 staze. Kako su staze osvetljene, posetioci mogu uživati i u noćnom skijanju.

Ski centar Sarikamiš, koji se nalazi u Karsu, na najistočnijoj tački Turske, poziva posetioce na nezaboravan zimski odmor na nadmorskoj visini od 2.100-2.634 metara. Centar, koji ima dve pokretne trake, ima ukupno sedam ski staza. Prosečna debljina snežnog pokrivača u skijaškom centru Sarikamiš, koji ima isti kvalitet snega kao i Alpi, iznosi 1,5 metara. Dok borave u Sarıkamısu, posetioci mogu da vide i Čildir, jezero prekriveno ledom, još jedno poznato zimsko odredište u Turskoj, Ani, renomirani drevni grad, kao i sjajne primere baltičke arhitekture u centru grada.

Planina Erdžijes: U srcu Anadolije

Planina Erdžijes, najviši vrh središnje Anadolije, nalazi se u Kajseriju, u blizini magične Kapadokije. Erdžijes, do kojeg se lako stiže iz mnogih delova sveta zahvaljujući blizini nekoliko aerodroma, privlači pažnju svojom infrastrukturom opremljenom najnovijom tehnologijom po međunarodnim standardima. Objekti, koji podržavaju kapacitet od 26.750 ljudi na sat, nude posetiocima priliku da istraže prirodu Erdžijesa na poseban način. Žičare ili gondole obezbeđuju prevoz između objekata, pružajući udobno iskustvo putovanja u zatvorenom prostoru. Takođe svojim izvrsnim vremenskim uslovima, Erdžijes obezbeđuje okruženje za skijanje na svim nivoima sa ukupno 41 ski stazom različitih nivoa težine. Dok ste u Erdžijesu, možete posetiti i bajkovitu zimsku destinaciju Kapadokiju, boraviti u pećinskim hotelima ili istražiti poznate podzemne gradove u regionu.

Planina Davraz i Saklikent: snežni vrhovi na vrelom Mediteranu

Verovali ili ne, mediteranska regija, omiljena destinacija za letnji odmor, takođe nudi i vrhunski zimski odmor. Planina Davraz, koja se nadvija nad Ispartom severno od Sredozemnog mora, pogoduje skijašima svih nivoa sa debljinom snega od 50 do 250 cm. Sa dve žičare sa sedenjem, jednim T-bar ski liftom i dve dečije žičare, objekat garantuje skijašima adrenalinska iskustva sa prekrasnim pogledom na jezero Egirdir.

Smešten u Antaliji, biseru turske rivijere, Saklikent je među retkim destinacijama na kojima se istovremeno može uživati u skijanju i plivanju. Na samo 50 kilometara od centra grada, kanjon ima jedinstvenu stazu za šetnju pogodnu tokom cele godine, dok ljubitelje snega privlači laganim i srednjim stazama za skijanje, sa debljinom snega od oko 0,5-1 metar i sa dva T-bar ski lifta.

Skijalište Ovit: Zimski odmor u jedinstvenoj prirodi Crnog mora

Ski centar Ovit, u podnožju planine Kačkar, u crnomorskom regionu, nedavno je postao zvezda zimskog turizma. Centar, prekriven snegom šest meseci godišnje, dobije 15-30 metara snežnih padavina godišnje. Boraveći u novim smeštajnim objektima, na vrhovima ove popularne zimske destinacije, na 2.640 metara nadmorske visine, posetioci mogu da posmatraju prirodu u okruženju ili da uživaju u zimskim aktivnostima i sportovima. Ovit je takođe na radaru profesionalnih sportista i avanturističkih entuzijasta sa svojim povoljnim okruženjem za snoubord i heli skijanje van ski staza.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...