Zimska bajka u Zagrebu - Najbolji advent u Evropi (FOTO)

05. Decembar 2016
Foto: Davor Rostuhar
Foto: Davor Rostuhar
Foto: Julien Duval
Foto: Julien Duval
Foto: Mirsad Mehulić
Foto: Mirsad Mehulić
Foto: Sanjin Kaštelan
Foto: Sanjin Kaštelan
Foto: Tomislav Smoljanović
Foto: Tomislav Smoljanović
Foto: Mirsad Mehulić
Foto: Mirsad Mehulić

Jedna od najbolje čuvanih tajni o Hrvatskoj bila je da njen glavni grad Zagreb ima jednu od najboljih scena adventa u Evropi. Prošle godine ta tajna je otkrivena kada je, u decembru, Advent u Zagrebu proglašen najboljim u Evropi, te je Zagreb ove godine spremniji nego ikada!

Već sedmu godinu, od 26. novembra do 8. januara 2017. advent u Zagrebu ima program koji je prepun događaja, koncerata, specijaliteta i nekih iznenađenja.

Zamislite treperavu svetlost sveća, lampe, kočije koje vuku konji, šarene izloge, prazničnu hranu i piće, koncerte, horove i još mnogo toga. Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima pripremila je i nove programe za brojne turiste i građane, a posebno izdvajamo Advent na Gornjem gradu koji uključuje: Dvorišta – adventsko izdanje, Advent na Vranicanijevoj livadi, Advent u Klovićevim dvorima i Advent na Štrosu.

Takođe, ove godine adventska događanja dolaze i u Novi Zagreb gde će nas dočekati: Novi advent i Ledena bajka Deda Mraza. Svakako još treba spomenuti i novitete kao što su Modni advent, Kod Rudolfa, Advent u Dizajn distriktu, Advent u Tunelu; a tu su i tradicionalni programi poput: Živih božićnih jaslica, Artomata, S božićnih balkona Zagrebu, prigodnih programa u MUO, HNK i Etnografskom muzeju i, naravno, Advent i Nova godina na Trgu bana Jelačića.

Ne treba propustiti ni:

Trg bana Josipa Jelačića – veliki glavni trg je jarko osvetljen, a muzika i koncerti su na velikoj otvorenoj bini. Tu je i ogromna božićna jelka, fontana je pretvorena u dekorativni venac, a tu su i kućice koje nude hranu, piće i programe za decu. Radnim danima i vikendima muzika svira uživo.

Fuliranje – inovativan i moderan kulturni i gastronomski događaj tokom sezone adventa sa prepoznatljivim dizajnom i opuštenom atmosferom.

Evropski trg – pešačka zona u samom srcu grada nudi živahan doživljaj adventa: pijacu sa suvenirima i božićnim ukrasima, izbor hrane i pića, a uveče i muzičke događaje.

Park Zrinjevac – jedno od najlepših mesta u Zagrebu. Lampe osvetljavaju staze oivičene drvećem, a stari muzički paviljon izgleda kao mala svetlucava palata. Štandovi umetnika, sjajan izbor tradicionanih božićnih poklona, božićnih specijaliteta hrane i pića iz ukrašenih malih drvenih koliba. Ovo je pravo mesto za isprobavanje zagrebačkih zimskih specijaliteta, među kojima su pečene štrukle - toplo, pečeno pecivo sa mekanim sirom. Tu su i kuvano vino, topla čokolada i specijalni božićni kolačići. Ovde muzika svira uživo svake večeri, a vikendom i ujutro.

Ledeni park na Trgu kralja Tomislava – zimska bajka čeka na vas u jednom od najlepših zagrebačkih parkova – klizalište, odabrana jela i pića, muzički događaji. Ovo je mesto na kome možete da gledate kako ljudi klizaju i da se zabavljate. Posetioci mogu slobodno da se pridruže!

Specijalne ture – postoje mnogi načini da se advent u Zagrebu istraži pomoću nekih inovativnih tura. Za one koji vole da sve sami istraže – tu je adventska ruta Zagreb Be There. Uz pomoć svojih smartfonova, sada možete da krenete u obilazak nekih od najzanimljivijih događaja u Zagrebu. Dok pratite ovu rutu, moći ćete da na najbolji način iskoristite svoju posetu Zagrebu, a ako se prijavite na većini lokacija koristeći #BeThereZagreb hashtag – čekaju vas posebne nagrade!

Božićna bajka u Čazmi - tamo porodica Salaj nastavlja neverovatnu tradiciju ukrašavanja jedne posebne kuće i svakog centimetra oko nje iskričavim božićnim svetlima. Neverovatne obojene lampe i svetla svih oblika i boja preobražavaju čitavu oblast. Živice odjednom svetlucaju tamno plavom bojom, a most može biti obasjan svetlucavom crvenom. Čak i jezerca imaju poseban sjaj. Prošlog Božića je regionalna elektrana velikodušno donirala struju za milion i po sijalica, omogućivši da Čazma ima najsvetliji advent ikada. I ovde se nalaze štandovi na kojima se prodaju božićne poslastice i specijaliteti.

Nova godina u Zagrebu znači da svi izlaze na glavni trg i ulice grada gde se održavaju koncerti i proslave sa sjajnom atmosferom koja se nastavlja do ranih jutarnjih časova.  

Šoping – ako posetite Zagreb pre Božića, to je dobro mesto za kupovinu poklona koje možete odneti kući. Prodavnice u glavnom gradu sarađuju sa većinom međunarodnih brendova koji obično nude sniženja.

Mnogi hoteli nude posebne pogodnosti za advent dajući popuste na uobičajene hotelske cene, a i avio prevoznici nude povoljnije cene.

Glavni grad Hrvatske priča zimsku bajku na šarmantan i tradicionalan način, zato vam preporučujemo da je doživite ove zime. 

Više informacija o Adventu u Zagrebu možete pronaći OVDE
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Za predstojeće praznike Sokobanja već 90 odsto popunjena
24. April 2019
Za odmor u Sokobanji tokom predstojećih uskršnjih praznika i za 1. maj rezervisano je 90...
Turizam
Yuta: Agencija
24. April 2019
Nacionalna asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA upozorila je da turistička...
Turizam
Projekat
24. April 2019
Agencija za upravljanje lukama (AUL) predstavila je nastavak rada na projektu "Probudi...
Turizam
Ispunjena kvota za državne turističke vaučere
24. April 2019
Do četvrtka, 18. aprila, podneto je 120.000 prijava građana za subvencionisano...