Zimska bajka u Zagrebu - Najbolji advent u Evropi (FOTO)

05. Decembar 2016
Foto: Davor Rostuhar
Foto: Davor Rostuhar
Foto: Julien Duval
Foto: Julien Duval
Foto: Mirsad Mehulić
Foto: Mirsad Mehulić
Foto: Sanjin Kaštelan
Foto: Sanjin Kaštelan
Foto: Tomislav Smoljanović
Foto: Tomislav Smoljanović
Foto: Mirsad Mehulić
Foto: Mirsad Mehulić

Jedna od najbolje čuvanih tajni o Hrvatskoj bila je da njen glavni grad Zagreb ima jednu od najboljih scena adventa u Evropi. Prošle godine ta tajna je otkrivena kada je, u decembru, Advent u Zagrebu proglašen najboljim u Evropi, te je Zagreb ove godine spremniji nego ikada!

Već sedmu godinu, od 26. novembra do 8. januara 2017. advent u Zagrebu ima program koji je prepun događaja, koncerata, specijaliteta i nekih iznenađenja.

Zamislite treperavu svetlost sveća, lampe, kočije koje vuku konji, šarene izloge, prazničnu hranu i piće, koncerte, horove i još mnogo toga. Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima pripremila je i nove programe za brojne turiste i građane, a posebno izdvajamo Advent na Gornjem gradu koji uključuje: Dvorišta – adventsko izdanje, Advent na Vranicanijevoj livadi, Advent u Klovićevim dvorima i Advent na Štrosu.

Takođe, ove godine adventska događanja dolaze i u Novi Zagreb gde će nas dočekati: Novi advent i Ledena bajka Deda Mraza. Svakako još treba spomenuti i novitete kao što su Modni advent, Kod Rudolfa, Advent u Dizajn distriktu, Advent u Tunelu; a tu su i tradicionalni programi poput: Živih božićnih jaslica, Artomata, S božićnih balkona Zagrebu, prigodnih programa u MUO, HNK i Etnografskom muzeju i, naravno, Advent i Nova godina na Trgu bana Jelačića.

Ne treba propustiti ni:

Trg bana Josipa Jelačića – veliki glavni trg je jarko osvetljen, a muzika i koncerti su na velikoj otvorenoj bini. Tu je i ogromna božićna jelka, fontana je pretvorena u dekorativni venac, a tu su i kućice koje nude hranu, piće i programe za decu. Radnim danima i vikendima muzika svira uživo.

Fuliranje – inovativan i moderan kulturni i gastronomski događaj tokom sezone adventa sa prepoznatljivim dizajnom i opuštenom atmosferom.

Evropski trg – pešačka zona u samom srcu grada nudi živahan doživljaj adventa: pijacu sa suvenirima i božićnim ukrasima, izbor hrane i pića, a uveče i muzičke događaje.

Park Zrinjevac – jedno od najlepših mesta u Zagrebu. Lampe osvetljavaju staze oivičene drvećem, a stari muzički paviljon izgleda kao mala svetlucava palata. Štandovi umetnika, sjajan izbor tradicionanih božićnih poklona, božićnih specijaliteta hrane i pića iz ukrašenih malih drvenih koliba. Ovo je pravo mesto za isprobavanje zagrebačkih zimskih specijaliteta, među kojima su pečene štrukle - toplo, pečeno pecivo sa mekanim sirom. Tu su i kuvano vino, topla čokolada i specijalni božićni kolačići. Ovde muzika svira uživo svake večeri, a vikendom i ujutro.

Ledeni park na Trgu kralja Tomislava – zimska bajka čeka na vas u jednom od najlepših zagrebačkih parkova – klizalište, odabrana jela i pića, muzički događaji. Ovo je mesto na kome možete da gledate kako ljudi klizaju i da se zabavljate. Posetioci mogu slobodno da se pridruže!

Specijalne ture – postoje mnogi načini da se advent u Zagrebu istraži pomoću nekih inovativnih tura. Za one koji vole da sve sami istraže – tu je adventska ruta Zagreb Be There. Uz pomoć svojih smartfonova, sada možete da krenete u obilazak nekih od najzanimljivijih događaja u Zagrebu. Dok pratite ovu rutu, moći ćete da na najbolji način iskoristite svoju posetu Zagrebu, a ako se prijavite na većini lokacija koristeći #BeThereZagreb hashtag – čekaju vas posebne nagrade!

Božićna bajka u Čazmi - tamo porodica Salaj nastavlja neverovatnu tradiciju ukrašavanja jedne posebne kuće i svakog centimetra oko nje iskričavim božićnim svetlima. Neverovatne obojene lampe i svetla svih oblika i boja preobražavaju čitavu oblast. Živice odjednom svetlucaju tamno plavom bojom, a most može biti obasjan svetlucavom crvenom. Čak i jezerca imaju poseban sjaj. Prošlog Božića je regionalna elektrana velikodušno donirala struju za milion i po sijalica, omogućivši da Čazma ima najsvetliji advent ikada. I ovde se nalaze štandovi na kojima se prodaju božićne poslastice i specijaliteti.

Nova godina u Zagrebu znači da svi izlaze na glavni trg i ulice grada gde se održavaju koncerti i proslave sa sjajnom atmosferom koja se nastavlja do ranih jutarnjih časova.  

Šoping – ako posetite Zagreb pre Božića, to je dobro mesto za kupovinu poklona koje možete odneti kući. Prodavnice u glavnom gradu sarađuju sa većinom međunarodnih brendova koji obično nude sniženja.

Mnogi hoteli nude posebne pogodnosti za advent dajući popuste na uobičajene hotelske cene, a i avio prevoznici nude povoljnije cene.

Glavni grad Hrvatske priča zimsku bajku na šarmantan i tradicionalan način, zato vam preporučujemo da je doživite ove zime. 

Više informacija o Adventu u Zagrebu možete pronaći OVDE
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Iz ugla putnika: Sinajska Gora, sveto mesto tri religije
30. Septembar 2020
Kao pasionirani putnici, moja supruga i ja godinama obilazimo turističke destinacije sa...
Turizam
U toku rekonstrukcija Beogradske tvrđave
30. Septembar 2020
Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” nastavlja radove na sanaciji i rekonstrukciji...
Turizam
Oplenačko vinogorje postaće bogatije za još jednu vinariju i turistički kompleks
30. Septembar 2020
Oplenačko vinogorje, nadaleko čuven vinski kraj, postaće bogatije za još jednu...
Turizam
Predstavljen projekat “Obeležavanje pešačkih staza na Vršačkim planinama
30. Septembar 2020
U Planinarskom domu na Vršačkom bregu održana je prezentacija projekta...