Zemun dobija međunarodno putničko pristanište

26. April 2018
Zemun dobija međunarodno putničko pristanište

Ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu potpisali su 24. aprila predsednik Opštine Zemun Dejan Matić, direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović i direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća “Beogradvode” Nenad Đinđić.

Planirana lokacija za izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika i opreme odvijaće se preko pontona izgrađenog od čelika dužine 50 metara i širine četiri metra. U planu je i prilazna konstrukcija koja će povezivati obalni deo sa čeličnim pontonom.

Predsednik Opštine Zemun Dejan Matić je rekao da će se turistički kruzeri koji su do sada samo plovili pored Zemuna uskoro zadržavati i da će tako turisti moći da se upoznaju sa kulturno–istorijskom baštinom.

On je istakao da je projekat primer jedinstvene politike koju sprovodi Vlada Republike Srbije, Grad Beograd i Gradska opština Zemun i značajan podsticaj drugim opštinama da pokrenu razvoj turizma.

Ukupna vrednost ove kapitalne investicije je blizu 150 miliona dinara. Pristanište u Zemunu će biti spremno za prihvat brodova u narednoj nautičkoj sezoni.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević, koji je izneo podatak da je za izgradnju tog pristaništa i još pet manjih pristana pontona na Dunavu i Savi u Beogradu resorno ministarstvo izdvojilo približno 145 miliona dinara.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...