Željko Vasić: Gitarijada – moj neostvareni san

05. Avgust 2016
Foto: Promo
Foto: Promo

Kao dečak, želeo je da postane basista, maštajući o nastupu na čuvenoj "Gitarijadi" u rodnom Zaječaru. Iako još uvek nije uspeo da ostvari dečački san, Željku Vasiću pošlo je za rukom da postane jedan od najpopularnijih domaćih pop pevača mlađe generacije.

Jedan je od retkih muzičara koji karijeru nije gradio na skandalima, nego na kvalitetnim pop pesmama, od kojih se naročito izdvajaju balade. Ovaj rođeni Zaječarac, pohađao je srednju muzičku školu u Beogradu, živeći na relaciji između ova dva grada. Prvu svirku imao je sa nepunih 14 godina, a prvi honorar zaradio je svirajući u jednom kafiću na Karaburmi za 10 maraka, picu i tri pića. Toga se Željko Vasić seća i danas, ne dozvoljavajući da ga ponesu uspeh i slava. Ostao je čvrsto na zemlji, normalan i svoj, čak i kad je krajem devedesetih "kalio zanat" na popularnom beogradskom splavu "Lukas".

- Na tom čuvenom splavu stvarno sam stekao veliko iskustvo i nagledao se svega... – priseća se Željko, koji je početkom novog milenijuma preko noći odlučio da okrene novi list, napusti neuredan život, nastupe na splavu i "muziku koja vodi u destrukciju".

Tri žene su mi promenile život

Odlučivši da počne da radi ono što voli, prijavljuje se za učešće na festivalu "Sunčane skale" u Herceg Novom sa pesmom Vlade Georgieva "Žena kao ti", koja je naišla na odličan prijem kod publike.

- Volim da kažem da su moj život promenile tri žene: moja supruga Ivana, ćerka Lenka i "Žena kao ti". To što pevam pop muziku nije stvar mojih glasovnih mogućnosti, već isključivo moj lični izbor. Mnogo je ružnih stvari oko nas, zato ja pevam o ljubavi – kazuje ovaj pevač, kompozitor, muzički producent, suprug, otac dvoje dece i kolumnista u lifestyle magazinu "BG online". Pitamo ga – u čemu nalazi inspiraciju za svoj stvaralački rad i ko su mu uzori?

- Sve što znam o ovom pozivu, naučio sam uglavnom od svog oca. Bez tih temelja ne bi bilo ničega. Ne znam odakle dolazi inspiracija i kako mi se dešava muzika, ali to je kod mene spontani proces. Meni se moje pesme jednostavno dese – otkriva on.

Put do zvezda

Slučajno ili ne, nakon "Žene kao ti", "desili" su mu se i veliki hitovi, kojima je trasirao svoj put do zvezda: "Pratiš me u stopu", "Nisam od juče", "Samo moja", "Voli me i ne voli me", "Zanjiši kukovima", "Željo moja jedina"... Trenutno publika ima priliku da sluša pesme sa Željkovog novog albuma "Nema dalje" i uživa u njihovim spotovima.
  
- Album "Nema dalje" je konačno ugledao svetlost dana... To je, inače, moj treći album. Do sada sam snimio sedam spotova sa albuma, a ove godine planiram da uradim video i za ostatak pesama. Naravno, koncerti i promovisanje albuma su nešto što će sigurno zauzeti najveći deo mog vremena ovog leta – kazuje popularni pevač, koji je, kako sam ističe, obišao Srbiju uzduž i popreko mnogo puta, bilo poslovno, ili privatno prilikom odmora. 

- Zaljubljen sam u Dunav, Drinu, Zlatibor, Kopaonik, Taru i salaše u Vojvodini. Volim aktivan, ali i miran, porodični odmor. Obe varijante dolaze u obzir. Što se wellness sadržaja tiče, pored plivanja, koristim parno kupatilo. Sve zavisi od ambijenta i prostora – otkriva naš sagovornik, koji je u junu, kao specijalni gost, prisustvovao obeležavanju "Svetskog dana wellnessa" u "Kraljevim Čardacima" na Kopaoniku.

- Bilo je odlično! Sjajna ekipa, vrhunski ambijent... Meni i više nego dovoljno za uživanje! - njegovi su utisci sa ovog događaja koji je po prvi put obeležen u Srbiji.

Zaječar u srcu

Rado se vraća i svom rodnom Zaječaru, gde je, još kao dečak, maštao da nastupi na čuvenoj "Gitarijadi".

- Svaki klinac u Zaječaru i okolini, koji je znao da odsvira dva rifa na gitari, želeo je isto. Nikada nisam maštao o tome da budem pevač u bendu, nego basista! Još mi se nije ostvario san da nastupim na "Gitarijadi", ali radim na tome – u šali kazuje Željko, ne skrivajući svoj lokalpatriotizam:

- Ove godine Zaječar proslavlja 50 godina "Gitarijade". Zaječar je i grad Zorana Radmilovića, i Nikole Pašića, ali i mesto gde se nalazi carska palata "Felix Romuliana"... Mnogo je toga što biste mogli da vidite u Zaječaru, ali najveće blago mog grada je mentalitet ljudi koji u njemu žive, sa svim dobrim i lošim osobinama. Sve je to moj Zaječar!

.......................

Čuvar srpskog nasleđa

Možda niste znali da je ovaj popularni pevač i predsednik Upravnog odbora fondacije "Srpski legat", koja se bavi očuvanjem srpskog duhovnog i materijalnog nasleđa.

- Uradili smo mnogo projekata, od kojih izdvajam srpske poslovice u stripu za decu, pod nazivom "Svako mudro dete poslovicu rasplete", kao i prvu monografiju o glumici Radmili Savićević "Prva i poslednja" u okviru projekta "Tragovima velikana" – s ponosom ističe Željko Vasić.

Autor: Biljana Bosnić Ognjenović
© Turistički Svet

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...