Zdravstveni turizam neiskorišćeni potencijal Srbije

12. Maj 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Kada se govori o zdravstvenom turizmu u Srbiji, prva asocijacija su stranci koji u našu zemlju dolaze da bi popravili zube. Međutim, zdravstveni turizam u našoj zemlji podrazumeva mnogo više, jer gosti iz inostranstva dolaze i zbog ortopedskih i uroloških intervencija, kao i zarad plastične hirurgije.

Interesovanja ima, ali bi ono moglo biti i veće, ukoliko bi se poradilo na promociji usluga koje nude zdravstvene ustanove i banje.

Iako su im po kilometraži mnogo bliže vojvođanske banje, turista iz Novog Sada, Zrenjanina ili Kikinde na vikend-odmor radije će otići u banju u Mađarskoj, a odgovor na pitanje zašto – leži u strategiji razvoja zdravstvenog turizma naših komšija, koja se zasniva na vrlo pristupačnoj, kvalitetnoj i raznovrsnoj ponudi.

- Naš cilj je da privučeno sve: porodične ljude, penzionere, one koji dolaze na rehabilitaciju, kao i ljude koji vole velnes. Imamo 18 bazena u banjskom kompleksu, devet sauna i tri velika tobogana za decu - kazala je Noemi Pap iz banje Mako u Mađarskoj.

Sem unapređenja turističke ponude u domaćim banjama, za intenzivniji razvoj zdravstvenog turizma u Srbiji potrebno je povezati zdravstvene ustanove sa hotelijerima i organizatorima putovanja, tvrde turistički stručnjaci.

- Medicinari hoće da se bave medicinom, ali treba misliti o tome kako da gost strigne do njih, treba neko da ga animira, da mu pokaže Srbiju, treba napraviti medicinsko-turistički proizvod - naveo je Đorđe Mihajlović, direktor kompanije "Turistička prizma" iz Novog Sada.

Potencijal zdravstvenog turizma u Srbiji već su prepoznale neke turističke agencije, koje radi popravke zuba, ortopedskih zahvata ili korekcija iz oblasti plastične hirurgije, u domaće klinike dovode strance iz svih krajeva sveta.

- Dolaze iz arapskih zemalja, Australije, Kanade, evropskih zemalja ali to su sve individualci, koji dolaze sporadično - rekla je Biljana Radulović iz beogradskog "Top toursa".

Ukoliko bi se rešilo pitanje sertifikacije medicinskih ustanova, zatim osiguranje pacijenata, kao i brojne zakonodavne prepreke, poput one da se stranci ne mogu operisati u državnim bolnicama, Srbija bi privukla više turista, koji u našu zemlju dolaze zbog kvalitetne zdravstvene usluge koju plaćaju i do 10 puta jeftinije nego kod kuće.

Izvor: RTV

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...