Zbogom gužvama na Bubanj potoku - Otvorena nova naplatna rampa kod Vrčina

13. April 2017
Zbogom gužvama na Bubanj potoku - Otvorena nova naplatna rampa kod Vrčina

Nova naplatna rampa Beograd na autoputu Beograd-Niš kod Vrčina, koja će zameniti dosadašnji Bubanj potok, svečano je otvorena.

Moderna čeona naplatna stanica Beograd ima 23 propusne trake i 22 saobraćajna ostrva, dok Bubanj potok ima 15 traka. U zoni izlaza ima 14 traka, a zona ulaza šest traka i tri reverzibilne trake. Planirana propusna moć nove naplatne stanice biće veća i do 40%.

Nova naplatna rampa deo je projekta izmeštanja postojeće naplatne stanice Bubanj potok zbog ukrštanja obilaznice oko Beograda sa autoputem Beograd - Niš.

Rampa Bubanj Potok biće demontirana. Uklanjanje stare naplatne rampe Bubanj Potok na autoputu, koju je danas zamenila nova naplatna stanica Beograd kod Vrčina, počinje posle prvomajskih praznika, najavio je v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Vrednost radova je 1,74 milijardi dinara bez PDV-a, a izvođači su bili preduzeća Strabag, Vojvodinaput i PZP Zaječar. Podizvođači su Institut Mihajlo Pupin, Srbijaautoput, Vika Projekt i Mašinoprojekt Kopring.

Nova stanica Vrčin razlikuje se od Bubanj potoka i po tome što je upravni objekat naplatne stanice smešten na pasareli iznad platoa za naplatu putarine. Povećan je i broj saobraćajnih traka opremljenih sistemom za elektronsku naplatu putarine, sa devet na 20.

Pored saobraćajnog platoa smešten je i parking za putnička vozila (službeni) sa 75 mesta, kao i parking sa 17 mesta za havarisana vozila. Tu se nalazi i baza za održavanje autoputa sa upravnim objektom, garažom za putnička vozila, magacinom, perionicom, solanom i garažom za kamione.

Na naplatnoj stanici je instalirano 70 kamera u HD rezoluciji, od kojih je 50 instalirano na saobraćajnom platou, a preostalih 20 u zoni baze za održavanje puteva.

Za usmeravanje i vođenje saobraćaja u zoni naplatne stanice, pored primene standardnih znakova, primenjeni su i specijalni saobraćajni znakovi, odnosno LED informativni displeji sa natpisom i LED informativni displeji sa promenjivim simbolima.

U skladu sa trendovima energetske efikasnosti, grejanje i hlađenje kompleksa je rešeno putem dvocevnih ventilator konvektora (fan coil), a spoljašnje osvetljenje celog kompleksa izvedeno je postavljanjem svetiljki sa LED izvorom svetlosti.

Na novoj rampi će na poslovima naplate putarine, obezbeđenja, brojanja novca i tehničke službe biti angažovan ukupno 131 radnik.

Otvaranju kompleksa naplatne rampe kod Vrčina prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...