Završen Vizitorski centar Cerijanske pećine kod Niša

23. Maj 2019
Završen Vizitorski centar Cerijanske pećine kod Niša

Iako je do kraja 2018. godine bio rok da se završi Vizitorski centar Cerjanske pećine, koji bi trebalo da privuče turiste u ovaj kraj, objekat je otvoren tek 21. maja 2019, ali je i dalje prazan. Ni put, kao ni prilaz centru još nisu završeni, a iz Opštine Pantelej najavljuju da će ga urediti do početka juna.

Neistražena lepotica, dragulj i biser koji se nalazi na samo 14 km od Niša - Cerjanska pećina, konačno je dobila centar namenjen posetiocima.

Njime upravlja Direkcija za izgradnju, a Slaviša Petrović kaže da će i oni turisti koji nisu avanturisti u njemu moći da vide deo nakita, fotografije i video sadržaj iz pećine. Oni koji bi pak da se spuste sa speleolozima u jamu dobiće opremu i sve neophodne informacije.

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić kaže da u Vizitorskom centru nema mesta za spavanje, ali da će turisti moći da se okrepe, kupe neki suvenir ili se sklone od kiše.

Objekat ima 250 kvadrata i njegova izgradnja je trajala 8 meseci, a finansiran je preko IPA projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je kazao da projekat izgradnje Vizitorskog centra vredi 25 miliona dinara, a da je učešće Grada 85%. Dodatno se plaća i izgradnja puta i platoa, ali to još nije završeno.

Radovi na uređenju 300 m puta, koji do kraja prošle godine nisu završeni, trebalo bi da počnu 22. maja 2019, najavio je predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, a rok da se završe je početak juna, što će zavisiti, kaže, od vremenskih uslova.

Put košta oko 65.000 evra, od toga Grad učestvuje sa 15%, a ostatak su nepovratna sredstva EU - kaže Vasiljević.

Tek kada i put i parkiralište ispred centra budu završeni Cerjanska pećina i netaknuta priroda oko nje će biti otvoreniji za turiste.

Izvor: Južne vesti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....